Magazin: Éhezés, alultápláltság és a fizetőképes kereslet
Az élelmiszertermelés és a népesedés összefüggéseit a múltban sokszor és sokan vizsgálták. Hangzatos elméletek, hipotézisek sora dőlt romba azóta az innováció, a technológiai fejlődés, a genetikai munka jóvoltából. Legutóbb, a 2050-re 9 milliárdra növekvő népesség árnyékában, az OECD Agrárminiszteri Konferencia keretében kerítettek sort a részt vevő országok szakminiszterei a kérdés áttekintésére.
Koronként változott a növekvő számú emberiség élelemmel való jövőbeni ellátási lehetőségeinek megítélése. Kétszáz évvel ezelőtt például Malthus a „Tanulmányok a népesség törvényeiről” című munkájában kifejti, hogy amíg a népesség minden 25 évben megkétszereződve mértani haladvány szerint növekszik, addig az élelmiszertermelés csak számtani haladvány szerint bővül. A népesség és az erőforrások kapcsolatának ezen klasszikussá vált modellje szerint az erőforrások határozzák meg a népesedés mértékét. Az elmélet szerint „ott növekszik a népesség, ahol bőséges az élelmiszer, hacsak nem gátolja valami hatalmas, szembeszökő akadály.”
Nem kell különösebben bizonygatni, hogy a valóság mennyire felülírta ezt a tetszetősnek tűnő elméletet. Malthus alábecsülte a tudomány és az innováció, a technológia fejlődési lehetőségeit.
Az élelmiszerhegyen is túl
A világ még soha nem állított elő ennyi élelmiszert, mint manapság. Az EU és az USA a felhalmozódó élelmiszerkészletek szintjének, a vajhegyek, tejtavak és a húskészletek abnormális felhalmozódásának megállítása végett olyan, termelés-visszafogást eredményező agrárpolitikai lépésekre kényszerült, amelyek hatása ma is érződik a piacon, és szélsőséges áringadozásokban ölt testet.
A mezőgazdasági termelés produktivitása, termelésnövekedése az elmúlt évtizedekben elképzelhetetlen méreteket öltött. Ha csak a búzát nézzük, megdöbbentő fejlődés képe bontakozik ki.
Angliai példát véve alapul: növekvő termőterület mellett az elmúlt ezer évben a hektáronkénti átlagtermés fél tonnáról csak 2 tonnára nőtt a 20. század elejéig. Az elmúlt 40 évben viszont a 2-ről 6 tonnára emelkedett a fajlagos hozam.
A hústermelés növekedése talán még szemléletesebb, ugyanis míg a legeltetéses állattartás révén csak alig 10 százalékkal sikerült növelni az elmúlt negyven évben az előállított hús mennyiségét, addig a borjúhús termelése 90, a sertéshúsé pedig 240 százalékkal nőtt, amióta az intenzív technológiák beléptek a hústermelésbe. A baromfihús-előállításban ugyanezen időszak alatt 650 százalékos termelésbővülés zajlott le.
Nem mindig a termelés hibádzik
Ha az emberek ma éheznek, annak nem az élelmiszer termelés, hanem a pénz, illetve a jövedelemhiány az alapvető oka. Sokszor a közlekedési és készletezési infrastruktúra hiányosságaira vezethető vissza az élelmiszerhiány még ott is, ahol a természeti feltételek mostoha volta miatt nem terem elegendő élelmiszer. Ezekben az esetekben is azonnal belép a „Világélelmezési Program” és más kormányzati és civil indíttatású kezdeményezések.
A mezőgazdasági szektor fejlesztése alapkérdés, de önmagában a mezőgazdaság képtelen megszüntetni az éhezést. A legfontosabb kérdés a szegénység felszámolásában az, hogy a nélkülözők képesek legyenek megvásárolni a szükséges élelmiszert.
Házhoz szállított termények
Ott, ahol a termelés környezeti feltételei nem kedveznek a mezőgazdasági termékek előállításának, vagy csak abnormális ráfordítási szintek mellett lehetséges a mezőgazdasági termelés folytatása, nem biztos, hogy az agrárgazdaságot kell erőltetni. Japán például tradicionálisan nagy élelmiszer-importőr, mivel összes mezőgazdasági területe alig haladja meg a magyar méreteket.
Más szektorok fejlesztéséből származó előnyök is segíthetik a lokális vásárlóerő fejlődését, a fizetőképes kereslet erősödését. A globális kereskedelem, a nemzetközi szállítási hálózatok ilyen esetekben közreműködhetnek az importélelmiszerek házhoz szállításában még a fejlődésben elmaradott országok esetében is. Hogy van fejlődés ezen a téren, azt abból érzékelhetjük, hogy míg 1970-ben csak alig 8 százalékát tette ki az import az elmaradott országok gabonaszükségletének, addig 2003-ban már 17 százalékát vásárolták külföldről.
A népességnövekedés lendületesen halad. Az OECD-országok agrárminiszterei a fentiek alapján mégis kezelhetőnek tartják a jövő emberiségének élelmiszer-ellátási gondjait. Természetesen a tudomány eredményei, az innováció, a tápértékmegőrzés és a technológiafejlesztés éppúgy nem hagyható figyelmen kívül, mint a klímaváltozás okozta fokozatos kockázat, vagy a természeti erőforrások (mint a termőföld és az öntözővíz) fenntartható módon történő használata sem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >