Egyszerűsödik az adalékanyagokra vonatkozó uniós szabályozás
Az új rendelkezések szerint az adalékanyagok esetleges káros hatását a csomagolásokon fel kell tüntetni.
Az Európai
Parlament elfogadta az élelmiszerekben található
adalékanyagokra, aromákra és enzimekre vonatkozó
irányelvcsomagot. Ennek értelmében az új,
egységes engedélyeztetést a jövően az
Európai Bizottság végzi az Európai
Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (EFSA)
tudományos véleménye alapján. Az új
adalékanyagok és aromák vizsgálata
mellett a már forgalomban lévőket is tesztelik, a
korábban engedélyezett anyagok egyelőre forgalomban
maradhatnak, de a vizsgálatok lezárása után
csak az új előírásoknak megfelelő termékek
lesznek az engedélyezett vegyületek listáján.
Új szabályozási elem, hogy a különböző
édesítő-, tartósító-, és
emulgeálószerek, antioxidánsok, ételszínezékek
és zselésítő anyagok csupán akkor
engedélyezhetők, ha biztonságosak, felhasználásuk
technológiailag szükséges, nem vezetik félre
a fogyasztót, sőt, azok előnyösek a fogyasztók
számára. A feldolgozatlan élelmiszereknél
egyáltalán nem lehet alkalmazni azokat, a bébiételeknél
pedig az édesítőket és a színezékeket
tiltják be.
Az egyes színezékcsoportokat nem
elég csupán feltüntetni a csomagoláson, a
velük kapcsolatos veszélyekre külön is
figyelmeztetni kell a vásárlókat. A gyártóknak
18 hónap áll rendelkezésükre a csomagolások
megváltoztatására.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI: Romló bizalmi indexek és gazdasági kilátások Magyarországon
Novemberben mind az üzleti szféra, mind a fogyasztók pesszimistábbá váltak…
Tovább olvasom >Negyvenhét éves csúcsot döntött az arabica kávé ára
Az arabica kávé határidős jegyzése 47 éve nem látott szintre,…
Tovább olvasom >A piaci egyensúly biztosítására törekszik majd az új fogyasztóvédelmi hatóság
A január 1-jén felálló Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH)…
Tovább olvasom >