Egyszerűsítik a borászati melléktermékek kivonását, lepárlását
Egyszerűsíti a borászati melléktermékek (szőlőtörköly és seprő) kivonásával és lepárlásával összefüggő eljárásokat a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), hogy csökkentse a borászatok adminisztrációs terheit.
A szaktárca az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében ismerteti: a jogszabály-módosítással egyszerűbben igényelhetnek támogatást a melléktermék-lepárló üzemek a jövőben. Kevesebb dokumentumot kell a támogatáshoz benyújtani, de a közösségi forrás felhasználását vizsgáló ellenőrzések továbbra is alaposak lesznek – tették hozzá.
A törkölymegsemmisítést választó borászatoknak ezután elég lesz egyszer, a szüret kezdetekor bejelenteni a tételenként kivont melléktermékeket. További lényeges változás, hogy mostantól nem zárható ki a bortermelőket érintő támogatásból az a termelő, aki a borászati melléktermék-kivonási kötelezettségét elmulasztja.
Ez a szankció korábban több, közösségi forrásért pályázó vállalkozásnak jelentett aránytalan, hátrányos megkülönböztetést. A szőlőtörköly- és seprőkivonási kötelezettség teljesítését azonban a kormányhivatalok továbbra is ellenőrzik. A kivonás elmulasztásakor szintén kiszabják a bírságot.
Az intézkedés része a kormány egyszerűsítési programjának és a Magyary Zoltán Közigazgatás-fejlesztési Programnak, amely a lakossági ügyfelekre háruló adminisztratív terhek csökkentését, a jogszabályok nyelvezetének közérthetőbbé tételét célozza meg – jegyezték meg.
Az Európai Unió 2004-től írta elő a tagállamoknak a törkölylepárlási kötelezettséget. A borreform után ez megváltozott: már nem szükséges a melléktermékeket lepárolni, hanem minden tagállam saját hatáskörben dönthet a kivonás módszereiről. Az alternatív törkölykivonási lehetőségeknek köszönhetően a borászok szabadabban rendelkezhetnek a melléktermékkel.
A kisebb borászatok után a múlt évi szüreten már a nagyobb – ezer hektoliternél többet termelő – borászatok is maguk választhatták meg, milyen módszerrel semmisítik meg a törkölyt.
A közlemény arra is emlékeztet, hogy az Országgyűlés a múlt héten egyhangúlag fogadta el a bortörvényt, amelynek egyik fontos eleme, hogy a borászati melléktermékek, így például a borseprő felhasználása is változik. A magyar szeszesital-előállítók a jó minőségű borseprő felvásárlásával és felhasználásával európai versenytársaikhoz hasonlóan készíthetnek borpárlatot, amire eddig nem volt lehetőségük – olvasható a tájékoztatóban. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >