Egyre többen keresik a batátát
A köztudottan egészséges és ízletes batáta egyre inkább a figyelem középpontjába kerül a hazai termelők és fogyasztók körében. De vajon képes-e kiszorítani a hagyományos burgonyát az asztalunkról, vagy csak egy újabb, változatosságot nyújtó lehetőség a mezőgazdaságban és a konyhában?

(Fotó: Pixabay)
Az utóbbi időszakban egyre több termelő és fogyasztó teszi fel magának a kérdést: Batáta, vagy burgonya? A válasz nem egyszerű, mert a kettő között sok a hasonlóság, ugyanakkor érdemes megfontolni az előnyöket, amelyeket a batáta kínál. A termesztés május közepétől június elejéig tart, és már szeptember elején szedhető, így hosszú időn át élvezhető frissen vagy tárolva. A batáta nemcsak finom és tápláló, hanem egészségmegőrző tulajdonságai miatt is kedvelt, sokan még egészségesebbnek tartják, mint a hagyományos burgonyát.
A Homokhátságban egyre népszerűbbé válik a batáta termesztése
A térségben gazdálkodók már sikeresen értékesítik a termést, átlagosan ötszáz forintért kilónként. Az egyiptomi import batáta ugyan olcsóbb lehet, de a hazai termés minősége és íze miatt még mindig keresett a piacon. Váraljai László, egy ásotthalmi gazda szerint az egyiptomi import időszakosan kiszoríthatja a hazai termést, de amikor a szezon véget ér, a hazai batáta újra előtérbe kerül – írja a novenyvedelem.hu
A batáta termesztése a Homokhátság ideális klímájának köszönhetően rendkívül sikeres
Bár még mindig viszonylag kis területen termesztik, az érdeklődés folyamatosan növekszik mind a kistermelők, mind pedig a nagyüzemi termelők körében. A termesztés során fontos figyelembe venni a trópusi növény igényeit, de a megfelelő öntözés és gondozás mellett nagy terméshozam érhető el.
A batáta nemcsak gazdaságos termény, hanem változatos kulináris lehetőségeket is kínál
A kistermelőktől a nagyüzemekig sokan felismerik a batáta potenciálját, és egyre több étterem és gasztronómiai szakember fedez fel új recepteket és felhasználási módokat ennek az izgalmas növénynek köszönhetően.
novenyvedelem.hu
Kapcsolódó cikkeink
Itt a Szupermenta nyári vetőmagtesztje: főszerepben a cukkini
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei cukkinivetőmagokat vizsgáltak a Szupermenta…
Tovább olvasom >AM: a St. Andrea Szőlőbirtok lett az év pincészete Magyarországon
A magyar borászatok hittel, kitartással, hűséggel dolgoznak, lépést tartanak a…
Tovább olvasom >AM-államtitkár: a kertészeti pályázatok segítik a magyar dinnyetermesztés fennmaradását
A magyar dinnyetermesztés fennmaradását segítik a vidékfejlesztési keretből finanszírozott kertészeti…
Tovább olvasom >További cikkeink
Eurostat: 2%-kal bővült az európai jégkrémgyártás 2024-ben
Az Eurostat friss adatai szerint 2024-ben az Európai Unióban 2%-kal,…
Tovább olvasom >Matcha Latte zabitalt vezet be kínálatába az Oatly az Egyesült Királyságban
Az idei nyarat új, matcha latte ízű zabitallal dobja fel…
Tovább olvasom >MBH-elemzés: A vártnál jobb GDP adatokat közölt a KSH
2025 második negyedévében a KSH által közzétett GDP adatok az…
Tovább olvasom >