Egyre többen, de még nem elegen vállalják a ketrecmentes tartási rendszert
A Magyarországon élő közel 8 millió tojótyúk mindössze 20-30%-a él alternatív, úgynevezett ketrecmentes rendszerekben. A Farmállatvédelem és az Una Terra Alapítvány ketrecmentes átállásról szóló beszámolója bemutatja a 2025 végére ketrecmentes vállalást tett hazai kis- és nagykereskedelmi láncok eredményeit.
Napjainkban egyre több figyelmet kapnak a fenntartható beszerzési gyakorlatok és az állatjóléti normáknak való megfelelés az állati eredetű élelmiszerek esetén. Bár hazánkban az alacsonyabb állatjólétet biztosító ketreces tartás még mindig elterjedt, egyre több vállalat törekszik a változásra.
Tartási módozatok
A tartási módot a tojásra pecsételt kód első számjegye jelöli:
– Ketreces tartás (3): A tyúkok szűk drótketrecekben élnek, ahol egy tyúkra 750 négyzetcentiméternyi felület jut, ez nagyjából egy A4-es papírlap méretének felel meg.
– Mélyalmos tartás (2): A tyúkok ennél a tartásmódnál is egy zárt épületben élnek, viszont nincsenek ketrecekbe zárva, ennek köszönhetően szabadabban mozoghatnak, ülőrudakra szállhatnak, kapirgálhatnak, és fészekbe tudják lerakni a tojásaikat. A maximálisan megengedett egyedsűrűség legfeljebb 9 tyúk egy négyzetméteren belül.
– Szabadtartás (1): A tyúkok napközben ki tudnak menni a szabadba az épületen lévő kis ajtókon keresztül, ahol füvesített terület várja őket. A csarnokban legfeljebb 9 tyúk lehet négyzetméterenként, míg a külső területen minden állat számára minimum 4 négyzetmétert kell biztosítani.
– Ökológiai tartás (0): Ez a legszigorúbb és legtermészetesebb tartásforma, ahol a tyúkok bio minősítésű, GMO-mentes takarmányt kapnak, életkörülményeik pedig még tágasabbak, természetesebbek, mint a szabadtartás esetén. A csarnokban maximum 6 tyúk osztozhat egy négyzetméteren, míg a külső területen egy tyúknak legalább 4 négyzetméter szabad területet kell biztosítani.
A szabadtartás (1) és az ökológiai tartás (0) veszi leginkább figyelembe a tyúkok természetes szükségleteit, ám költséghatékonysági okokból ezek a módszerek kevésbé elterjedtek a gazdálkodók körében. A Welfare Footprint Project kutatása szerint viszont már a ketrecesről a mélyalmos tartásra való átállással is felére csökkenthető a tyúkok által átélt szenvedés mértéke.
Fogyasztói elvárások és ketrecmentes vállalások
Az utóbbi években a fogyasztók számára is egyre fontosabb szemponttá vált a fenntarthatóság és az állatjólét: az Eurobarometer 2023-as adataiból kiderül, hogy a magyarok 79%-a szerint a haszonállatok jólétét jobban kellene védenünk, mint most, a BEUC 2024-es felmérésből viszont az is látszik, hogy csaknem minden második magyar fogyasztó úgy gondolja, hogy jelenleg kevés lehetőség van a magasabb állatjóléti körülmények között termelt élelmiszerek vásárlására.
Az Open Wing Alliance (OWA) egy globális koalíció, amely több, mint 95 tagszervezettel rendelkezik, melyek több, mint 70 országban dolgoznak a tojótyúkok tartásának javításáért. Az OWA iparági állapotjelentései, valamint széleskörű közvéleményformáló kampányaik számos nagyvállalatot ösztönöztek arra világszerte, hogy globális vállalati intézkedéseket vezessenek be a ketreces tojások kivezetésére az ellátási láncukból. Jelenleg 3350 vállalati kötelezettségvállalás van regisztrálva világszerte az adatbázisban, amely elérhető a www.chickenwatch.org oldalon.
Korábban a hazánkban jelenlévő multinacionális kis- és nagykereskedelmi láncok is vállalták, hogy 2025 végéig teljesen kivezetik kínálatukból a ketreces tojásokat, ez pedig arra ösztönözheti a termelőket, hogy bővítsék a ketrecmentes tojás termelési kapacitásukat és csökkentsék a ketrecesét, így pedig a fogyasztók is több, magasabb állatjóléti feltételek mellett termelt élelmiszerhez jutnak majd.
„Nagyon fontos és előremutató lépés, hogy az áruházláncok megosztották velünk ezeket az adatokat, hiszen az átláthatóság segít erősíteni a vásárlói bizalmat. Ez a termelők számára is fontos, mivel ők a vállalatok által közölt ütemterv alapján tudnak tervezni és időben bővíteni a ketrecmentes termelési kapacitásukat. Folytatni fogjuk az együttműködést az érintett vállalatokkal, hogy a nyugat-európai példához hasonlóan, ahol egyes országokban a ketreces tartás aránya már 10 százalék alá csökkent, itthon is további pozitív változások történjenek ezen a téren.”
– fogalmazott Drexler Tamás, a Farmállatvédelem állatjóléti szakértője.
Az Una Terra Alapítvány szeretné folytatni az együttműködést a hazai tulajdonú láncokkal is, hogy további ketrecmentes vállalások szülessenek.
A ketrecmentes vállalásokról szóló beszámoló teljes anyagát, amelyben szerepel a szállodák, vendéglátóhelyek és élelmiszergyártók rangsora is, a farmallatvedelem.hu oldalon lehet elolvasni.
A riportról
Az Open Wing Alliance hazai képviselői, a Farmállatvédelem és az Una Terra Alapítvány felkereste hazánk vezető vállalatait, hogy megismerje az álláspontjukat a témában és velük együttműködve növelhesse az átláthatóságot a fogyasztók felé. A tőlük kapott információk alapján egy rangsort állítottak össze szektoronként.
A vállalatok elért eredményeit az alapján pontozták, hogy adott vállalat rendelkezik-e ketrecmentes átállásra vonatkozó vállalással, önbevallásos alapon közölte-e, hogy a 2024-es évben milyen arányban szerzett be ketrecmentes tojásokat, és ha igen, akkor mekkora volt ez az arány, valamint, hogy közölt-e a vállalat átlátható és részletes tervet arról, milyen lépésekben és meddig valósítják meg a ketreces tojások teljes kivezetését. Ezekből egy súlyozott átlagolással alakult ki a végső eredmény, ahol a 100%-os érték jelenti a már teljes mértékben átállt vállalatokat.
A %-os arányok alapján következő szintekre osztották a vállalatok teljesítményét:
- vezető szerep az átállásban
- jó úton a teljesítés felé
- jelentős haladás
- első lépések
- lemaradásban van
- jelentős lemaradásban van
A korábban vállalást tett kis- és nagykereskedelmi láncok mindegyikénél megtalálhatóak a ketrecmentes tojások a kínálatban, különböző arányban. Pozitív példaként kiemelhető a Kifli.hu, amely idáig egyedüli hazai kiskereskedőként teljes mértékben átállt a ketrecmentes tojások forgalmazására.
Kapcsolódó cikkeink
Piszkos ketrecek, globális veszélyek: tyúkok milliói szenvednek világszerte
Egy friss nemzetközi jelentés rávilágított: több mint harmincöt országban tartanak…
Tovább olvasom >Indul a NAK „Tények ízekre szedve” országos szemléletformáló kampánya
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos szemléletformáló kampányt indított „Tények…
Tovább olvasom >Ezért került csirke a Pizza Hut étlapjára
Néhány napja új csirkés kínálattal bővült a Pizza Hut étlapja…
Tovább olvasom >További cikkeink
„A polc nemcsak hely, hanem stratégia” – a P&G újragondolja a vásárlói élményt Magyarországon
Interjú Joanna Bohdanowicz-cal, a Procter & Gamble Közép-európai szenior igazgatójával…
Tovább olvasom >Brüsszel eljárást indított Magyarország ellen az árréskorlátozások miatt
Két kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen az Európai Bizottság,…
Tovább olvasom >Májusban lassult az éves infláció az euróövezetben és az EU-ban
Az euróövezetben és az Európai Unióban is lassult az éves…
Tovább olvasom >