Egyre több élelmiszert exportálunk Romániába
Tavaly a magyar élelmiszerexport második legnagyobb fogadójává vált Románia. Húszmilliós piaca itt van a szomszédban, a lakosság vásárlóereje nőtt, fejletlen agrárgazdasága nem képes kielégíteni az igényeket.
A 2002-2008 közötti időszakban Romániába irányuló magyar élelmiszerexport a négyszeresére nőtt. Tavaly Németország után már Románia volt a magyar élelmiszer második legfontosabb exportpiaca, 812 millió euró értékben. Idén elérhetjük az egymilliárd eurós forgalmat is, és talán Németországot is megelőzzük. Romániában ugyanaz történt, mint ami az unióhoz frissen csatlakozott országokban szokott: a helyi termelés jelentős része áldozatul esett az egységes piachoz csatlakozásnak, a hiányt a fejlettebb országokból áramlott áru töltötte ki – állítja Juhász Anikó, az Agrárgazdasági Kutatóintézet agrárpiaci kutatások osztályának vezetője. Romániában mindez egybeesett a lakossági vásárlóerő gyors növekedésével. A román mezőgazdaság jelenleg nem képes kielégíteni sem a kereskedelem, sem a feldolgozóipar igényeit. Romániában még nem olyan mértékű a szuper- és hipermarketek térhódítása, mint Magyarországon – közli a maipiac.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Éles árverseny és kihívások a magyar élelmiszeriparban
A magyar élelmiszerpiacon komoly árverseny alakult ki, mivel a forgalom…
Tovább olvasom >A magyar vásárlók stresszmentes karácsonyt szeretnének: online előre vásárolnak és 100 000 forint felett költenek ajándékokra
A magyarok idén több mint 100 000 forintot terveznek karácsonyi…
Tovább olvasom >Visszaesett az élelmiszerár-emelkedés, nem várható jelentős drágulás év végéig
Az elmúlt két évben meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztaltak a fogyasztók Magyarországon,…
Tovább olvasom >