Egyre több élelmiszert exportálunk Romániába
Tavaly a magyar élelmiszerexport második legnagyobb fogadójává vált Románia. Húszmilliós piaca itt van a szomszédban, a lakosság vásárlóereje nőtt, fejletlen agrárgazdasága nem képes kielégíteni az igényeket.
A 2002-2008 közötti időszakban Romániába irányuló magyar élelmiszerexport a négyszeresére nőtt. Tavaly Németország után már Románia volt a magyar élelmiszer második legfontosabb exportpiaca, 812 millió euró értékben. Idén elérhetjük az egymilliárd eurós forgalmat is, és talán Németországot is megelőzzük. Romániában ugyanaz történt, mint ami az unióhoz frissen csatlakozott országokban szokott: a helyi termelés jelentős része áldozatul esett az egységes piachoz csatlakozásnak, a hiányt a fejlettebb országokból áramlott áru töltötte ki – állítja Juhász Anikó, az Agrárgazdasági Kutatóintézet agrárpiaci kutatások osztályának vezetője. Romániában mindez egybeesett a lakossági vásárlóerő gyors növekedésével. A román mezőgazdaság jelenleg nem képes kielégíteni sem a kereskedelem, sem a feldolgozóipar igényeit. Romániában még nem olyan mértékű a szuper- és hipermarketek térhódítása, mint Magyarországon – közli a maipiac.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A fogyasztói tudatosságnak a pénztárca szab határokat
Egészséges, fenntartható és megfizethető alapanyagokat, élelmiszereket szeretnének a fogyasztók vásárolni,…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Globális minimumadó: Az amerikai vállalatcsoportok végleg kikerülhetnek a szabályozás alól
Az elmúlt időszakban a globális minimumadó kapcsán izgalmas fejlemények játszódtak…
Tovább olvasom >