Egyre több csirke fogy

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2010. 12. 03. 13:18

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) folyamatosan nyomon követi, és a rendszeres kiadványaiban közreadja a világ baromfi- és húsipari termékek piacainak tendenciáit. A KSH és az AKI Piaci és Árinformációs Rendszer (PÁIR) adataiból még a rövid távú kiskereskedelmi üzleti döntések előtt is érdemes pontosan tájékozódni.

A legutóbbi piaci jelentéseikből kiderül, hogy a vágócsirke 2010. 1–40. heti felvásárolt mennyisége 11 százalékkal nőtt, ugyanakkor az élősúlyos termelői ára 3,5 százalékkal volt alacsonyabb az előző évihez képest. A csirkehúsok belföldi értékesítése 19 százalékkal bővült október első hetéig. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 6 százalékkal, a csirkecombé kilenc százalékkal, a csirkemellé nyolc százalékkal csökkent a vizsgált időszakban.

A vágópulyka 1–40. heti felvásárlása 5 százalékkal, élősúlyos termelői ára 1,5 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A pulykahúsok belföldi értékesítése 7 százalékkal csökkent október első hetéig. A pulykaalsócomb feldolgozói értékesítési ára egy százalékkal, a pulykafelsőcombé három százalékkal, a pulykamellfilé ára egy százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A piaci szakértők az EU-ban a juhhústermelés csökkenésével számolnak, de ennek üteme lassul. Az EU juhhúsimportja 27 ezer tonnával nőhet 2020-ig. Azzal is számolnak, hogy Ausztrália bővíteni fogja az Európába irányuló exportját, ettől függetlenül továbbra is Új-Zéland lesz a legjelentősebb európai szállító.

A juhhús ára a szűk kínálat és az élénkülő kereslet miatt már az elmúlt három évben is növekedett, és minden jel szerint ez a magas árszint megmarad.

A vágósertés termelői árának csökkenése az Európai Unióban és Magyarországon októberben is folytatódott.

Kapcsolódó cikkeink