Egyre népszerűbbek az ízesített ásványvíz-termékek
Az elmúlt időszak gazdasági kilengéseinek negatív következményei érintik a hazai ásványvízipar szereplőit is. Az elszálló infláció és a magas energiaárak miatt az ásványvízforgalom a 2022-es második félévben kezdett hanyatlani, és ez a tendencia azóta is folyamatos. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség a Hellovidék.hu-nak elmondta, hogy a legnagyobb visszaesés az egyszerű ásványvizek és a 100 százalékos gyümölcslevek esetében figyelhető meg, míg az ízesített termékek iránti kereslet emelkedik.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2024/01/quokkabottles-Unr5h0-Qvxs-unsplash.jpg)
Az ásványvízgyártók reagálása a változó keresletre számos innovációt hozott
A gazdasági nehézségek mellett az alapanyagárak, az energia és szállítási költségek változása is szerepet játszik a helyzet kialakulásában. A 2023-as év során a forgalom kategóriától és időszaktól függően eltérő mértékben csökkent, az ásványvizek és a 100 százalékos gyümölcslevek esetében a legmarkánsabban.
Az ízesített ásványvizek és szénsavas üdítőitalok iránti kereslet viszont változatlan maradt, így ezek a termékek stabilan szerepeltek a piacon. A jeges teák értékesítése ingadozott, a 25 százaléknál kevesebb gyümölcslevet tartalmazó gyümölcslevek népszerűbbek lettek.
Az ásványvízgyártók reagálása a változó keresletre számos innovációt hozott. Az ízesített ásványvizek egyre szélesebb választéka kerül a vásárlók elé, és a fogyasztói preferenciák változása miatt ezek a termékek egyre inkább előtérbe kerülnek. A fogyasztók egyre tudatosabbak és egészségtudatosabbak, ami a kalóriaszegény, cukormentes opciók iránti kereslet növekedésében mutatkozik meg.
A természetes ásványvíz előnyei közé tartozik, hogy eredendően tiszta, nem igényel további kezelést, és gazdag ásványi anyagokban, amelyeket a szervezet könnyen hasznosít. A természetes összetétel és az állandó minőség mellett az ásványvizek kielégítik a fogyasztók napi folyadékigényét.
A gyártók, például a Szentkirályi Magyarország, a változó igényekhez alkalmazkodva új termékeket vezetnek be a piacra. Az ilyen innovációk, mint a Szentkirályi Extra Dús, a fogyasztók körében népszerűekké válnak, így elősegítve a cég sikerét.
Összességében a hazai ásványvíziparnak a fennmaradáshoz és fejlődéséhez alkalmazkodnia kell az aktuális piaci körülményekhez, valamint folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a fogyasztói igények alakulását és az egészségtudatos trendeket.
Kapcsolódó cikkeink
A váratlanul alacsony júniusi infláció meglepte az elemzőket
A héten megjelent magyar inflációs adat kellemes meglepetést okozott: a…
Tovább olvasom >Az élelmiszerárak gyorsuló ütemben emelkedtek Németországban
Lassult a németországi infláció júniusban a szövetségi statisztikai hivatal, a…
Tovább olvasom >Az élelmiszerek 1,1 százalékkal drágultak Romániában
Júniusban 4,9 százalékra csökkent az éves infláció Romániában – közölte…
Tovább olvasom >További cikkeink
Magyar szakembert lett a Danone kelet- és közép-európai értékesítési vezetője
Bolyós Enikő idén júliustól budapesti székhellyel szervezi és irányítja a…
Tovább olvasom >Friss kutatás: a magyarok közel fele nem használ fényvédő krémet, ráadásul a déli órákban sem kerülik a napfényt
Egy friss, reprezentatív kutatás szerint a magyar lakosság mindössze 8…
Tovább olvasom >Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot
Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a…
Tovább olvasom >