Egyre népszerűbbek a víziszárnyasok Magyarországon
A 2022-es visszaesést követően a magyarországi keveréktakarmány-gyártás stabilizálódott, miközben a baromfitápok előállítása jelentősen megnövekedett, amely immár a hazai takarmánytermelés közel felét teszi ki. 2023-ban összesen 3,65 millió tonna haszonállattakarmány-keveréket állítottak elő, amely minimálisan, 0,4 százalékkal haladta meg az előző évi termelést. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai alapján a víziszárnyasok, például a kacsák és libák takarmányigénye is emelkedett, ami hozzájárult a gyártás helyzetének javulásához.
A baromfitápok termelése 49,8 százalékos arányával kiemelkedő szerepet játszik, 1,82 millió tonnával részesedve a teljes termelésből. A tojótápok gyártása 5,1 százalékkal nőtt, míg a víziszárnyasok szegmense, különösen a kacsa- és libatakarmány-gyártás 22,4 és 25,3 százalékkal bővült, az alacsony bázisértékek miatt. A sertéstakarmány előállítása ugyanakkor 4,5 százalékkal csökkent, míg a szarvasmarhatápok termelése 14,5 százalékos növekedést mutatott – írja a Világgazdaság.
Az alapanyagok felhasználása és a melléktermékek jelentősége
A keveréktakarmány-gyártás során a gyártók 2023-ban 2,256 millió tonna gabonafélét, 509,9 ezer tonna fehérjenövényt, valamint 300 ezer tonna olajmagvat használtak fel. A melléktermékek, mint a DDGS (kukoricából készült szárított gabonatörköly), továbbra is fontos alapanyagot jelentettek, 81,5 ezer tonnát felhasználva. Ezen kívül malomipari, söripari és cukoripari melléktermékeket is felhasználtak, amelyek összesen több mint 150 ezer tonnát tettek ki.
Árak és külkereskedelem alakulása
2023-ban a takarmánykeverékek ára minden kategóriában több mint 8 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, bár az év során az árak fokozatos mérséklődése volt tapasztalható. A külkereskedelem tekintetében az export mennyisége 12 százalékkal csökkent, míg az értéke közel 5 százalékkal lett alacsonyabb. A fő exportpiacok Románia, Horvátország és Szlovákia voltak, ahova a kivitel 70 százaléka irányult.
A magyarországi keveréktakarmány-gyártás továbbra is a baromfitápokra összpontosít, miközben az alapanyagok és melléktermékek széles körű felhasználása biztosítja a termelés stabilitását. Az árak változása és a külkereskedelmi adatok azt mutatják, hogy a piac folyamatosan alkalmazkodik a nemzetközi és hazai gazdasági körülményekhez.
Kapcsolódó cikkeink
Magyarországon is megduplázódott az őszibaracktermés
Az időjárási nehézségek ellenére az idei év kiváló eredményeket hozott…
Tovább olvasom >Minden idénygyümölcs olcsóbb, mint tavaly ilyenkor volt
Az Agrárközgazdasági Intézet jelentése szerint az idénygyümölcsök olcsóbbak tavalyhoz képest,…
Tovább olvasom >Termelők kockázatkezelését csak együttműködéssel lehet javítani
Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) 2024. június 20-án tizedik alkalommal adott…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az emberek fenntarthatósága a legfontosabb
A frissáruk piacán már az is kihívás, hogy ne „dögöljünk…
Tovább olvasom >A celebek ideje lejárt?
Egyre tudatosabbak a vevők, kevésbé hatnak már rájuk a hagyományos…
Tovább olvasom >Alelnököket választott a Magyar Marketing Szövetség
A Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) alapvető célkitűzése, hogy az egyik…
Tovább olvasom >