Egyre népszerűbbek a víziszárnyasok Magyarországon
A 2022-es visszaesést követően a magyarországi keveréktakarmány-gyártás stabilizálódott, miközben a baromfitápok előállítása jelentősen megnövekedett, amely immár a hazai takarmánytermelés közel felét teszi ki. 2023-ban összesen 3,65 millió tonna haszonállattakarmány-keveréket állítottak elő, amely minimálisan, 0,4 százalékkal haladta meg az előző évi termelést. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai alapján a víziszárnyasok, például a kacsák és libák takarmányigénye is emelkedett, ami hozzájárult a gyártás helyzetének javulásához.
A baromfitápok termelése 49,8 százalékos arányával kiemelkedő szerepet játszik, 1,82 millió tonnával részesedve a teljes termelésből. A tojótápok gyártása 5,1 százalékkal nőtt, míg a víziszárnyasok szegmense, különösen a kacsa- és libatakarmány-gyártás 22,4 és 25,3 százalékkal bővült, az alacsony bázisértékek miatt. A sertéstakarmány előállítása ugyanakkor 4,5 százalékkal csökkent, míg a szarvasmarhatápok termelése 14,5 százalékos növekedést mutatott – írja a Világgazdaság.
Az alapanyagok felhasználása és a melléktermékek jelentősége
A keveréktakarmány-gyártás során a gyártók 2023-ban 2,256 millió tonna gabonafélét, 509,9 ezer tonna fehérjenövényt, valamint 300 ezer tonna olajmagvat használtak fel. A melléktermékek, mint a DDGS (kukoricából készült szárított gabonatörköly), továbbra is fontos alapanyagot jelentettek, 81,5 ezer tonnát felhasználva. Ezen kívül malomipari, söripari és cukoripari melléktermékeket is felhasználtak, amelyek összesen több mint 150 ezer tonnát tettek ki.
Árak és külkereskedelem alakulása
2023-ban a takarmánykeverékek ára minden kategóriában több mint 8 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, bár az év során az árak fokozatos mérséklődése volt tapasztalható. A külkereskedelem tekintetében az export mennyisége 12 százalékkal csökkent, míg az értéke közel 5 százalékkal lett alacsonyabb. A fő exportpiacok Románia, Horvátország és Szlovákia voltak, ahova a kivitel 70 százaléka irányult.
A magyarországi keveréktakarmány-gyártás továbbra is a baromfitápokra összpontosít, miközben az alapanyagok és melléktermékek széles körű felhasználása biztosítja a termelés stabilitását. Az árak változása és a külkereskedelmi adatok azt mutatják, hogy a piac folyamatosan alkalmazkodik a nemzetközi és hazai gazdasági körülményekhez.
Kapcsolódó cikkeink
Felélénkült a burgonya exportpiaca
A KSH adatai szerint a burgonya termőterülete és termésmennyisége csökkenő…
Tovább olvasom >Kevesebbet vágtunk, többet exportáltunk szarvasmarhából
Az AKI vágási statisztikai adatai szerint 2024 január–júliusában a szarvasmarha…
Tovább olvasom >Alacsonyabb a hazai karbonkibocsátás a nyugati átlagnál
A K&H Csoport és az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) által kifejlesztett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >