Egyre népszerűbb az otthoni grillsütés

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 07. 20. 10:28

A grillszezon kezdete óta 30%-kal több grillsütő kelt el a Tescóban, mint a tavalyi hasonló időszakban. A magyarok még a faszenes grillt részesítik előnyben, de növekszik a kényelmes, gázzal működő termékek forgalma is. Kelendőek az előre pácolt, grillezésre előkészített húsok és a kerti sütögetés kiegészítő termékei is.

A jó idő beköszöntével egyre gyakoribbak a szabadtéri családi, baráti összejövetelek, melyeknek napjainkban egyre népszerűbb kelléke a grillfelszerelés. A Tesco kínálatában 14 féle grillsütő készülék, és megannyi hasznos kiegészítő között mindenki megtalálhatja az ízlésének és pénztárcájának megfelelőt.

A lakosság körében a legkedveltebbek még mindig a hagyományos, faszénnel működő grillek, a 11 darabos választék értékesítése 30%-os növekedést mutat, ami jól példázza, hogy a szabadtéri sütés népszerűsége növekszik. Slágertermék a kedvező árú, háromlábú körgrill, de a prémiumkategóriájú termékek körében is növekedés tapasztalható, itt elsősorban a jó ár-érték arányú, több szezont is kibíró portékák a kelendőek. A leggazdaságosabb faszenes grillsütő 1299 forintért kapható, de a közepes, 7-8 ezer forintos árkategóriában már komolyabb felszereltségű és nagyobb méretű kör- és gömbgrillek is kaphatók. A magasabb árfekvésű, extra grillezési igényeket is kielégítő, lávaköves gázgrillek népszerűsége a gyors és egyszerű használatnak köszönhető, de részesedésük a teljes értékesítésből még nem tekinthető jelentősnek. A kínálatban szerepel még egy, a fesztiválozó fiatalok körében igen kedvelt, egyszer használatos darab, a kedvező árú, eldobható expressz grill.

Jó hír a hagyományos, házi lekvárt kedvelő családok számára, hogy fatüzelésű befőző üst is kapható a Tesco áruházaiban, amely formájában és funkciójában is a múltat idézi. Ez a többfunkciós készülék gulyásfőzésre is alkalmas, de erre a célra a Tesco széles bográcskínálatából, 14 féle termékből is kiválaszthatjuk az igényeinknek megfelelőt. A legolcsóbb bogrács 1429 forintért kapható, és a választékban speciális, halfőző változat is található.

A grillezés elengedhetetlen kelléke a faszén, melyből a Tesco kínálatában hét típus közül választhatunk, köztük akár az újdonságnak számító grill brikettből is. Ez utóbbi sajátossága, hogy háromszoros mennyiségű faszénnel egyenértékű, láng nélkül, minimális füst kibocsátása mellett ég. A kategóriában abszolút újdonságnak számító instant grill faszén 7 balatoni áruházban kerül bevezetésre. Ezen termék segítségével 20-25 perc alatt kapunk izzó, sütésre alkalmas faszenet, és ehhez mindössze a csomagolás négy sarkát kell meggyújtanunk.

A szabadtéri sütés egyéb kiegészítő kellékeiből a Tesco kínálata igen változatos. A választékban az egyszerűbb csipeszektől és fogóktól kezdve a speciális hal, kolbász, és hamburgersütőkön keresztül a komplett készletekig mindent megtalálunk. A kiegészítő termékek forgalma 124%-kal nőtt a tavalyi évhez viszonyítva.

A készülékekéhez hasonló kínálattal és változatossággal találkozhatunk a sütnivalók körében is. Összesen 43 különböző ízesítésű grilltermék közül választhatunk, melyek a hagyományos kolbászoktól egészen a speciális, mogyorós és chilis ízesítésű grillkolbászokig tartalmaznak különböző készítményeket. A legolcsóbb, hagyományos grillkolbászok már kilónként 1400 forintos áron elérhetőek, míg a party mixek, pácolt húsok, vagy az igazi különlegességnek számító aszalt szilvás, vörösboros pulykasaslik kiváló ízükkel hódítanak.

A nyári melegben történő grillezéssel kapcsolatban a Tesco élelmiszerbiztonsági szakemberei néhány jó tanáccsal szolgálnak, amelyeket érdemes betartani, ha nem akarunk kellemetlen következményekkel számolni. A grillezni szánt húsokat, zöldségeket vásárlást követően hűtötten tároljuk, majd a hússzeleteket, csirkét vagy halat külön-külön folyó vízben mossuk meg és csöpögtessük le, ezután következhet a pácolás, mely a hús fajtájától függően változhat. A zöldségeket mindig a húsoktól elkülönítve tisztítsuk.

A húsok előkészítésében a pác fontos szerepet játszik, hiszen nem csak ízesítési szerepe van, mint a halaknál és a zöldségeknél, hanem a hús puhaságát is befolyásolhatjuk egy jól megválasztott páccal. A pácolásnál fontos szempont, hogy a pác ne legyen túl olajos, mert lángra kaphat a grillen a termék. A pácba ne tegyünk sót, és a műveletet üveg- vagy kerámia tálban végezzük. A grillezett termékeket mindig alaposan süssük át.

Kapcsolódó cikkeink