Egyre nagyobb kihívások előtt áll a fűszeripar
Ahogy a klímaváltozás hatásai egyre érezhetőbbé válnak, a fűszertermesztés is komoly kihívásokkal szembesül. A globális felmelegedés és az időjárás ingadozásai miatt a fűszernövények termelése egyre nehezebb feladat – írja a HelloVidék.
Kaliforniában az aszály súlyosan érinti az öntözést, Indiában pedig a kiszámíthatatlan monszunok miatt nehezebb tervezni a termelést. Ezek az éghajlati változások nemcsak a termelőknek, hanem a vásárlóknak is hatással vannak, mivel az ellátási lánc instabilitása miatt ingadozhatnak a fűszerek árai.
A fenntartható gazdálkodás megoldás lehet az éghajlatváltozás okozta problémákra. Az amerikai és indiai termelők csepegtető öntözés, napenergia, ökológiai gazdálkodás és technológiai fejlesztések segítségével próbálják stabilizálni a termelést. A vállalatok is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az újrahasznosítható csomagolásra és a fenntartható forrásokra, hogy válaszoljanak a fogyasztók környezettudatos igényeire. Magyarországon a prémium minőségű fűszerek iránti kereslet is nő, és a hazai vállalatok is lépéseket tesznek a fenntarthatóbb termelési és csomagolási megoldások felé.
Kapcsolódó cikkeink
Boszorkányos indiai utcai árus – A nap videója
Néhány házi készítésű ital és némi cigaretta, pár jól koreografált…
Tovább olvasom >India eltörli az előfőzött rizs exportadóját: jelentős hatás várható a nemzetközi piacokon
Az indiai kormány nemrég bejelentette, hogy eltörli az előfőzött rizs…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >