Egyre nagyobb kihívások előtt áll a fűszeripar
Ahogy a klímaváltozás hatásai egyre érezhetőbbé válnak, a fűszertermesztés is komoly kihívásokkal szembesül. A globális felmelegedés és az időjárás ingadozásai miatt a fűszernövények termelése egyre nehezebb feladat – írja a HelloVidék.
Kaliforniában az aszály súlyosan érinti az öntözést, Indiában pedig a kiszámíthatatlan monszunok miatt nehezebb tervezni a termelést. Ezek az éghajlati változások nemcsak a termelőknek, hanem a vásárlóknak is hatással vannak, mivel az ellátási lánc instabilitása miatt ingadozhatnak a fűszerek árai.
A fenntartható gazdálkodás megoldás lehet az éghajlatváltozás okozta problémákra. Az amerikai és indiai termelők csepegtető öntözés, napenergia, ökológiai gazdálkodás és technológiai fejlesztések segítségével próbálják stabilizálni a termelést. A vállalatok is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az újrahasznosítható csomagolásra és a fenntartható forrásokra, hogy válaszoljanak a fogyasztók környezettudatos igényeire. Magyarországon a prémium minőségű fűszerek iránti kereslet is nő, és a hazai vállalatok is lépéseket tesznek a fenntarthatóbb termelési és csomagolási megoldások felé.
Kapcsolódó cikkeink
India eltörli az előfőzött rizs exportadóját: jelentős hatás várható a nemzetközi piacokon
Az indiai kormány nemrég bejelentette, hogy eltörli az előfőzött rizs…
Tovább olvasom >A dubai Apparel Grouppal társulva terjeszkedik a Carrefour Indiában
A francia multinacionális kereskedelmi óriás, a Carrefour franchise megállapodásra lépett…
Tovább olvasom >További cikkeink
Októberben kissé tovább csökkent a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett…
Tovább olvasom >Visszaváltó automatáknál új 5000 forintos limit: kellemetlenségek és jótékonysági lehetőségek
A MOHU október 26-tól új szabályt vezetett be a visszaváltó…
Tovább olvasom >Októberi teaárak: miért lett ilyen drága a magyarok kedvenc forró itala?
A teafogyasztási szokásokra az infláció és az alapanyagok áremelkedése jelentős…
Tovább olvasom >