Egyre nagyobb kihívások előtt áll a fűszeripar
Ahogy a klímaváltozás hatásai egyre érezhetőbbé válnak, a fűszertermesztés is komoly kihívásokkal szembesül. A globális felmelegedés és az időjárás ingadozásai miatt a fűszernövények termelése egyre nehezebb feladat – írja a HelloVidék.
Kaliforniában az aszály súlyosan érinti az öntözést, Indiában pedig a kiszámíthatatlan monszunok miatt nehezebb tervezni a termelést. Ezek az éghajlati változások nemcsak a termelőknek, hanem a vásárlóknak is hatással vannak, mivel az ellátási lánc instabilitása miatt ingadozhatnak a fűszerek árai.
A fenntartható gazdálkodás megoldás lehet az éghajlatváltozás okozta problémákra. Az amerikai és indiai termelők csepegtető öntözés, napenergia, ökológiai gazdálkodás és technológiai fejlesztések segítségével próbálják stabilizálni a termelést. A vállalatok is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az újrahasznosítható csomagolásra és a fenntartható forrásokra, hogy válaszoljanak a fogyasztók környezettudatos igényeire. Magyarországon a prémium minőségű fűszerek iránti kereslet is nő, és a hazai vállalatok is lépéseket tesznek a fenntarthatóbb termelési és csomagolási megoldások felé.
Kapcsolódó cikkeink
Melyik a magyarok kedvenc fűszere?
A legnépszerűbb online szupermarket kínálatában több mint 300 különböző fűszer…
Tovább olvasom >NKFH: Cape Herb & Spice őrlőfejes fűszereket hívott vissza a forgalmazó
Cape Herb & Spice őrlőfejes fűszereket hívott vissza a forgalmazó,…
Tovább olvasom >Szárnyal a gyorskereskedelem Indiában
Az indiai fogyasztók – különösen a fiatalabbak – egyre gyorsabb…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >