Egyre drágább a burgonya
Tavaly ősz óta robbanásszerűen megemelkedett a burgonya ára, az egy évvel korábbihoz képest immáron 40-50 százalékkal is többet kell fizetni a krumpliért – olvashatók a Népszabadság Online-on az Agrárgazdasági Kutatóintézet legutóbbi adatai.
A krumpli fogyasztói ára ma 170-190 forint körül van, a korábbi években is rendkívül szélsőségesen hullámzott. Ezt a piaci szereplők elsősorban az időjárással magyarázzák: ha szárazabb a nyár, kevesebb krumpli terem, míg csapadékosabb években jóval bővebb a termés, márpedig a nyári aszály miatt Európa-szerte kevés krumpli termett, miközben az öntözési költségek is növekedtek.
Az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) kötelezővé tétele miatt is drágul a növény. A fajlagosan kétszer-háromszor nagyobb termésátlaggal dolgozó lengyel és német termelőktől immár nem lehet nyakló nélkül és feketén behozni az olcsóbb árut, mint a korábbi években, így eleve kevesebb krumpli van a piacon, mint szokott.
Begyűrűző hatásként a drágulást az is jelentősen fokozta, hogy éppen a külföldi dömpingáru és az ágazatban elharapózott feketézés miatt tavaly már sokan felhagytak a krumplival.
Amennyiben az idén valamivel enyhébb, csapadékosabb lesz a nyár, úgy a júniusi esőfelhőkkel az árcsökkenés is megérkezhet. Főleg úgy, hogy az ekáer hatása már kiszámíthatóbb, s tervezhetőbb, megéri-e burgonyát termeszteni vagy sem – vélik az ágazati dolgozók.
Az adatok szerint a magyarországi fogyasztási átlag évi 28 kiló körül van. A KSH által alkalmazott tíz jövedelemszint (decilis) legalsó, vagyis e statisztika szerint legszegényebb rétege számára jövedelemarányosan jóval nagyobb kiadást jelent az élelmiszerek beszerzése, mint a felső tíz százalék számára. Vagyis egyes élelmiszerek drasztikus drágulása a vékonyabb pénztárcájú fogyasztókat sokkal nagyobb mértékben sújtja, mint a felső decilisbe soroltakat. (Batka Zoltán, Népszabadság Online)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar és olasz kutatók szerint a madarak és denevérek a szőlőültetvények védelmezői lehetnek
A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont és a Milánói Egyetem közös vizsgálata…
Tovább olvasom >Félidei dinnyekörkép: nehéz szezon, piacromboló akciók, elkeseredett termelők
A hazai dinnyeszezon egy-két hét csúszással indult a szokatlanul hűvös…
Tovább olvasom >Nyitott portákkal várják a vásárlókat a kistermelők
Országszerte kinyitják kapuikat a fogyasztók előtt a hazai kistermelők. A…
Tovább olvasom >További cikkeink
On The Go mikroboltot nyitott a brit Co-op
Az Egyesült Királyságban működő Co-op új „On The Go” mikrobolt-formátummal…
Tovább olvasom >Nem minden boltban használható a 30 ezer forintos nyugdíjas élelmiszer-utalvány
Szeptember 1. és október 15. között kézbesítik azt a 30…
Tovább olvasom >K&H:egyre több hazai kkv keresi az EU-s pályázati lehetőségeket
Újra fellángolt a pályázási kedv a hazai kis- és középvállalkozások…
Tovább olvasom >