Egymilliárd forint turisztikai támogatást nyert a Pannonhalmi Főapátság
A Pannonhalmi Főapátság konzorciumi partnereivel, Pannonhalma Város Önkormányzatával és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel 2017 februárjában támogatási igényt nyújtott be a Széchenyi 2020 program GINOP-7.1.6-16 „Világörökségi helyszínek fejlesztése” pályázati felhívására – írja a VMV közlése nyomán a vg.hu.
A projekt megvalósításának célja a világörökségi helyszín versenyképességét javító turisztikai attrakció kialakítása, amely szervesen kapcsolódik a meglévő turisztikai kínálathoz.
A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, amelyhez a pályázó konzorcium 949,99 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el.
A projekt célkitűzése, hogy a Pannonhalmi Főapátság által őrzött és képviselt kultúra, továbbá a szerzetesi hagyomány, valamint a helyszín történeti, természeti és tájtörténeti értékei is minél több ember számára hozzáférhetőek, bemutathatóak legyenek.
A helyszín tulajdonos-fenntartója a Szent Benedek Regulája alapján működő szerzetesi közösség egyedülálló folytonossággal tartja fenn történelmi távlatból is az európai kultúra egyik élő központját.
A turisztikai fejlesztés közvetlen célja a Főapátság területén fekvő gyógynövénykertben folyó munkálatok, elsősorban a helyben előállított termékek gyártási munkafolyamatainak a XXI. század követelményeinek megfelelő, interaktív módon, a látogatói élmény növelésével történő bemutatása.
A feldolgozási és lepárlási folyamat megismertetése érdekében megújítják a levendula-lepárlót, valamint kialakítanak egy tea- és szőlőmag-feldolgozó látványműhelyt is. A projekt része egy illatmúzeum és egy gyógynövényszárító is, továbbá a gyógynövénykertet az arborétummal összekötő tanösvény.
Egymilliárd forint támogatást nyert a Pannonhalmi Főapátság
Fotó: AFP
Az építkezés jelenleg 15 százalékos készültségen áll. Az országban egyedülálló Illatmúzeumnak, valamint a szőlőmagfeldolgozónak és turisztikai bemutatótereknek helyet adó „B” épület alapozása megtörtént.
Az „A” épületben a végső funkció eléréséhez szükséges bontási, átalakítási munkák zajlanak. Ezzel párhuzamosan készül az Illatmúzeum arculata, a tanösvény irányító tábláinak grafikai kivitelezése. Előkészítés alatt áll a beruházáshoz kapcsolódó imázsfilm, amely a megújult pannonhalmi gyógynövénykertet és arborétumot mutatja be.
Az Officina Sancti Martini Kozmetikum Manufaktúra épületében a monostor ősi receptúráin alapuló kozmetikai termékek készítésével ismerkedhetnek meg a látogatók. A szélesebb körű információátadás biztosítására interaktív idegenvezető alkalmazást is kifejlesztenek.
Új elemekkel bővül a teázó és a bemutatótérként is funkcionáló múzeumpedagógiai foglalkoztató. A beruházásnak köszönhetően néhány éven belül éves szinten várhatóan 22 ezer fővel bővül a látogatók száma.
A beruházás során megvalósul Pannonhalma városközpont és a Főapátság fizikai és kulturális-turisztikai összekapcsolása az úgynevezett Gesztenyés Horog gyalogút rehabilitációjával. A Pannonhalma Város Önkormányzata, mint konzorciumi partner által megvalósítandó beruházás kivitelezési szerződését szintén aláírták, a beruházás megkezdődött.
Az Önkormányzat a Világörökségi területet és a városközpontot összekötő gyalogút, az ún. Gesztenyéshorog rehabilitációját valósítja meg. (vg.hu)
Kapcsolódó cikkeink
MTÜ: tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai a…
Tovább olvasom >MTÜ: Tovább erősítik a hazai vendéglátás versenyképességét a kormány javaslatai
A felszolgálási díj maximum mértékét meghatározó, valamint a borravaló adómentességét…
Tovább olvasom >Nacsa Lőrinc: turisztikai rekordév lehet az idei Magyarországon
Turisztikai rekordév lehet az idei Magyarországon, amihez a vallási turizmus…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >