Egyetlen készétellel akár heti 4,5 óra időmegtakarítás

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 10. 16. 11:37
🎧 Hallgasd a cikket:

A Központi Statisztikai Hivatal 2025 októberében megjelent időmérlege szerint egy magyar nő átlagosan napi 119 percet tölt főzéssel és az ezzel járó teendőkkel. Ez hetente közel 14 órát jelent, ami a családdal töltött minőségi idő rovására megy. Erre nyújtanának megoldást a készételek, amelyek azonban széles körben még mindig negatív megítélés alá esnek. A fogyasztók az adalékanyagok, a nem megszokott állag és íz, valamint a kevésbé tápláló jellegük miatt utasítják el a gyors alternatívákat, pedig valójában léteznek egészségtudatos, házias változatok.

A készételeket számos előítélet övezi, sokan vélik úgy, hogy nem ugyanazt az élményt nyújtják, mint az otthon készült, garantáltan tartósítószer-mentes és házias fogások.

„Friss kutatásunk rámutatott, hogy az emberek mennyire bizalmatlanok a készételekkel kapcsolatban. Sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy természetes, adalékanyag-mentes és finom készételt fogyasszanak a mindennapokban. Olyan termékekkel azonosítják ezt a kategóriát, amelyek ártalmasak az egészségre és nem is ismernek egyéb alternatívát. Pedig létezik más út is – kompromisszummentes, üveges formában –, ami sokakat meglepett vakkóstolásunk alkalmával”

– számolt be eredményeiről Kertész Éva Annamária, a POLCZ FOOD szakértője.

Nagymama konyhája vagy „szükséges rossz”?

A KSH legfrissebb időmérleg-statisztikájából kiderül, hogy egy magyar nő átlagosan napi 119 percet, közel két órát tölt házimunkával, ami a főzést, mosogatást és a bevásárlást foglalja magában. Ebből az következik, hogy sokan inkább főznek, minthogy előre elkészített ételre szavazzanak – még ha ez a családjukkal töltött minőségi idő rovására is megy.

Ennek egyik oka, hogy az olyan tipikus készétel-kategóriákról, mint például a mirelit pizzák, a hűtött szendvicsek vagy zacskós levesek az az általános vélekedés, hogy nem egészségesek és nem valódi alternatívái a főzésnek.

Egy másik, 2025 szeptemberi kutatás rámutatott, hogy a résztvevők nem gondolják, hogy léteznek egészségtudatos alternatívák azokra az esetekre, ha gyors megoldást kell keresniük a főétkezések kiváltására. A legismertebb típusokat olyan jelzőkkel illetik, mint „bűnös” vagy „vacak”, továbbá kompromisszumnak élték meg a fogyasztásukat. Amikor azonban olyan egészségtudatos és adalékanyag-mentes változatokat kóstoltak, leginkább az otthoni ízekhez, házias fogásokhoz hasonlították azokat.

„Szerettük volna megtörni azt az előítéletet, hogy a készétel egyenlő a gyenge minőséggel és a kompromisszumokkal. Nálunk nem kell választani a gyorsaság és a valódi ízek között: az üvegekben ugyanazt kínáljuk, amit otthon is főznénk”

– tette hozzá a POLCZ FOOD szakértője.

Az okos étkezés titka a rohanó hétköznapokra

Ha nincs idő főzni, nem kell feltétlenül egészségtelen, lelkiismeret-furdalást jelentő megoldásokhoz nyúlni. Megfelelő termékismerettel a gyors ebédek esetében is elkerülhető a műanyag-csomagolás, a tartósítószer, az üres kalória és a kellemetlen ízélmény. Az előrelátó tervezés és a kétperces, tartós, ugyanakkor tápláló ételek betárazása segít, hogy az időmegtakarítás ne menjen a minőség rovására.

A tudatossággal megelőzhetők a Magyarországon szinte valamennyi háziasszonyt érintő döntési fáradtság és a láthatatlan munka kellemetlen következményei. Az egy-két perc alatt elkészíthető egészségtudatos készételek választásával akár napi több órát is nyerhetünk. Ez a döntésünk nem csak a napi étkezéseket, de az egész család egészségét és közérzetét is pozitívan befolyásolhatja.

A készétel mint felelős alternatíva

A fogyasztók visszajelzései egyértelműek: a készételekkel kapcsolatos előítéleteket hajlandóak félretenni, ha adalékanyag-mentes, természetes alapanyagokból készült, tápláló termékek kerülhetnek a kosarukba.

Az újgenerációs készételek tehát nem a főzés helyettesítőjeként, hanem annak kiegészítéseként, felelős alternatívaként jelenhetnek meg azok számára, akik időszűkében is szeretnék megőrizni a családi étkezések értékét és minőségét.

Kapcsolódó cikkeink