Egy túrkevei húsüzemet függesztett fel a Nébih
Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatok és engedély nélkül végzett tevékenység miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy túrkevei húsüzem működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – tájékoztatta a Nébih kedden az MTI-t.
A hatóság azonnal kivont a forgalomból 9,6 tonna nem nyomonkövethető és illegálisan végzett tevékenységből származó, valamint lejárt fogyaszthatósági idejű élelmiszert – közölték.
Az ellenőrök tapasztalata szerint az üzem helyiségei, és több, az élelmiszer előállításnál használt eszköz, berendezés, valamint a dolgozók munkaruhája is erősen szennyezett volt, több területet pedig rágcsálóürülék szennyezett.
A falak és a mennyezet, valamint azok lemezburkolata több helyiségben sérült, illetve korrodált volt. Az üzemben előállított élelmiszerek tárolása több esetben alátét nélküli ládákban, a padozaton történt. Az egységben az eszközfertőtlenítők sem működtek, vagy nem rendelkeztek a megfelelő működés ellenőrzéséhez szükséges hőmérséklet kijelzővel.
Közölték: a vizsgálat során az üzem alaprajzán nem szereplő helyiséget, benne egy gépkocsira szerelhető fagyasztókonténert is találtak az ellenőrök. A tárolóban juhhúst és belsőségeket, darabolt szarvashúst, valamint – közvetlenül a padlóra helyezve – lebőrözött fagyott szarvastesteket találtak az ellenőrök
– írták.
Az ellenőrök tapasztalata szerint az üzem nyomonkövetési rendszere 2024 novembere óta nem működött és az engedély alapján sem juh-, sem vadfeldolgozást nem végezhettek volna az egységben.
Továbbá megállapították, hogy a működési engedélyéből korábban törölt zsírolvasztást tovább végezte a vállalkozó.
Kapcsolódó cikkeink
Friss és ropogós: hónapos retket termesztett a Szupermenta a szarvasi Növényfajta-kísérleti Állomáson
A Szupermenta tavaszi terméktesztjén vizsgált retekvetőmagokat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal…
Tovább olvasom >Új fejlesztés: folyamatos az eGN szinkronizálás
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2025-ben is biztosítja az Egységes Kérelem…
Tovább olvasom >Fókuszban az ifjú gazdák és az élelmiszerbiztonság – szeminárium Brüsszelben
A fiatal termelők megerősítése, a generációváltás támogatása, a rövid élelmiszerláncok…
Tovább olvasom >További cikkeink
A lakosság harmada keresi még, hogyan tudna egészségesebben étkezni, és csak minden negyedik magyar táplálkozik tudatosan
Az étkezés nemcsak testünk megfelelő működésének alapja, hanem kritikus szerepe…
Tovább olvasom >Lezajlott az első Fenntartható Csomagolás Fórum
2025. június 4-én a Pasaréti Közösségi Házban került megrendezésre az…
Tovább olvasom >III. Employer Branding Konferencia: A jövő már jelen?
2025. június 3-án a Pasaréti Közösségi Ház adott otthont a…
Tovább olvasom >