Egy pohár forró teával hívták fel a figyelmet a tea nemzetközi napjára
Az „Egy Csésze Szeretet” elnevezésű akciót a fővárosi Mikulásgyárban és Balaton több településén is megszervezték. Ezeken a helyeken egy pohár teával kínálták a járókelőket. Az akcióval arra hívták fel a figyelmet, hogy december 15. a tea egyik nemzetközi napja. Ilyenkor a világ legnagyobb teaültetvényeivel rendelkező országokban demonstrációkat tartanak annak érdekében, hogy láthatóvá tegyék azokat a problémákat, amelyek az ültetvényeken dolgozókat sújtják. Gyakran az itt dolgozóknak meglehetősen alacsony a bére, a vidéki területeken az orvosi ellátás hiányos, valamint gyakran nincs elegendő iható víz a teaültetvényeken. Ezzel párhuzamosan gyakran gyerekeket dolgoztatnak az ültetvények tulajdonosai.

A teával foglalkozó kormányközi csoport azt javasolta, hogy május 21-én ünnepeljék a nemzetközi teanapot.
Ezen a napon számos országban egy pohár meleg tea elfogyasztásával hívják fel a figyelmet arra, hogy milyen fontos volna az olyan termékek vásárlása, amelyek tisztességes kereskedelemből származnak. Mint ismert: a tea fogyasztásának élvezetes aspektusai mellett, az iparágnak vannak sötét oldalai, amelyek a gyermekek kizsákmányolásával kapcsolatosak. A kisgyermekeket gyakran kényszerítik veszélyes körülmények között dolgozni az ültetvényeken
A Nemzetközi Tea Nap lehetőséget kínál arra, hogy felhívjuk a figyelmet erre a kritikus témára, és kiálljunk a tea (és minden más termék, mint például a kakaó, a banán, stb.) etikus és felelős beszerzése mellett – olvasható az „Egy Csésze Szeretet akció közleményében.
Mint azt a szervezők elmondták, hasonló teás megmozdulást szerveznek majd május 21-én, amelyet az ENSZ 2019-ben nyilvánított teanappá. Ezen a napon ismét a gyerekek érdekében, a környezetbarát vásárlás és a fair trade kereskedelem témáit dolgozzák fel úgy, hogy az minden család számára érthető és hasznos legyen. A tervek szerint, az akcióba bevonják majd Füred Kapitányt, a balatoni mesehőst is, aki játékos formában is megfogalmazza majd, miért fontos ökológiai lábnyomunk csökkentése, a helyi élelmiszerek vásárlása és az évszaknak megfelelően kapható zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, a szezonális táplálkozás.
Kapcsolódó cikkeink
Újra Fairtrade minősítésű a Sainsbury’s saját márkás teája
A Sainsbury’s bejelentette, hogy ismét Fairtrade minősítést kap saját márkás…
Tovább olvasom >Németországban egyre több vásárlót vonzanak az élelmiszerek a drogériákba
Egyre nagyobb szerep jut a drogériák élelmiszer-kínálatának a német fogyasztók…
Tovább olvasom >A Mikulásgyár hamarosan bezárja kapuit
A Mikulásgyár hamarosan bezárja kapuit. Azoknak, akik adományozni szeretnének, december…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Unicum-sör – reklámkampány és nyereményjáték
Generációk bulifétise volt a kultikus Unicum-sör párosítás, amit még a…
Tovább olvasom >