Egy csésze kávé a hosszú, egészséges életért? 30 évnyi kutatás adta meg a választ
A reggeli kávé nemcsak ébresztő – a legfrissebb kutatások szerint az egészséges öregedés egyik kulcsa is lehet, legalábbis a nők esetében. Egy harmincéves vizsgálat eredményei alapján a koffeintartalmú kávét rendszeresen fogyasztó nők körében jóval gyakoribb az időskori jó fizikai és mentális állapot.
Több mint 47 ezer nő, három évtized, rengeteg adat – így foglalható össze az a nagyszabású amerikai kutatás, amely a kávéfogyasztás és az egészséges öregedés közötti összefüggéseket vizsgálta. Az eredményeket május végén mutatták be az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság Nutrition 2025 konferenciáján.
A vizsgálat központi megállapítása: a középkorú nőknél a rendszeres koffeintartalmú kávéfogyasztás jelentősen növelheti annak esélyét, hogy 70 éves koruk felett is fizikailag aktívak, szellemileg frissek és krónikus betegségektől mentesek maradjanak.
Nem minden koffein egyforma
A kutatók kifejezetten megkülönböztették a különféle koffeinforrásokat: a jótékony hatás egyértelműen a koffeines kávéhoz köthető. A tea vagy koffeinmentes kávé nem mutatott hasonló összefüggést, míg a kólafogyasztás negatívan hatott az egészséges öregedés esélyeire.
Dr. Sara Mahdavi, a kutatás vezetője szerint a kávé nemcsak koffeint, hanem számos más, egészségvédő vegyületet is tartalmaz: „A kávéban található antioxidánsok, kollagénsavak és gyulladáscsökkentő anyagok csökkenthetik a magas vérnyomás, a szívbetegségek, sőt az Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának esélyét is” – mondta a Torontói Egyetem adjunktusa.
Mit jelent az egészséges öregedés?
A kutatás során „egészséges öregedésnek” azt tekintették, ha valaki:
-
legalább 70 évesen él,
-
mentes 11 súlyos krónikus betegségtől (pl. szívbetegség, rák, cukorbetegség),
-
megőrzi fizikai aktivitását és önállóságát,
-
jó mentális egészségnek örvend, és
-
nem szenved memóriazavaroktól vagy kognitív hanyatlástól.
Az 1984-től 2016-ig tartó vizsgálat végére 3706 nő felelt meg ezeknek a feltételeknek – és az ő körükben szignifikánsan magasabb volt a koffeines kávét fogyasztók aránya.
Mennyi kávé az ideális?
A tanulmány szerint napi 80 mg koffein – azaz körülbelül egy kisebb csésze kávé – is kimutatható előnyt jelentett. Ugyanakkor a szakértők hangsúlyozzák: a túlzásba vitt kávéfogyasztás, a koffeinérzékenység és az alvászavarok lehetnek negatív következmények, így az egyéni tolerancia figyelembevétele nélkülözhetetlen.
A hosszú élet kávés titka?
A kutatók az eredményeket a kávéfogyasztás tudatos megközelítésére ösztönző jelzésként értelmezik. „A kávé nem csodaszer, de ha a kiegyensúlyozott életmód része, hozzájárulhat ahhoz, hogy fittebben és egészségesebben öregedjünk” – összegezte Mahdavi.
Az üzenet tehát világos: a reggeli kávé nemcsak élvezeti cikk, hanem a hosszú, egészséges élet egyik kis támogatója is lehet – feltéve, hogy mértékkel és tudatosan élünk vele.
Kapcsolódó cikkeink
WHO: 50 százalékos drágulást sürgetnek a dohány, az alkohol és a cukros üdítők esetében
A következő tíz évben legalább 50 százalékkal kellene növelni a…
Tovább olvasom >Rekordközeli globális kávétermés várható a 2025/2026-os szezonban
A világ kávépiaca új csúcs felé közelít: az amerikai mezőgazdasági…
Tovább olvasom >Dr. Némedi Erzsébet: A boldogság a bélben lakik
A bélrendszerünkben lévő mikrobiom egy olyan ökoszisztéma, amely nem csak…
Tovább olvasom >További cikkeink
Rekordszinten a vállalatvezetők elköteleződése a fenntarthatóság iránt
A K&H fenntarthatósági index legfrissebb adatai szerint a vállalatvezetők hozzáállása…
Tovább olvasom >Kismértékben emelkedett a FAO élelmiszerár-indexe júniusban a hús, tejtermékek és növényi olajok drágulása miatt
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) pénteki jelentése szerint az élelmiszer-alapanyagok…
Tovább olvasom >Mitől tízszereződhet meg egy-egy bor ára?
Kevesebben vannak világszerte, mint ahány ember járt az űrben, számuk…
Tovább olvasom >