Egy 2012-es Merlot lett a legjobb vörösbor Szekszárdon
A Takler Pince 2012-es évjáratú Merlot-ját választották csütörtökön a szekszárdi borvidék borversenyén a legjobb vörösbornak.
A Primarius nevet viselő bor Szekszárd kiemelt dűlőiben – Görögszón, Strázsahegyen, a Porkolábvölgyben – termett szőlőből, egy kiemelkedően meleg évben készült; a bort 16 hónapig francia hordóban érlelték palackozás előtt – mondta Takler András, a Takler Pince Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek.
A pince „zászlós bora” már tavaly is a második legtöbb pontot kapta a legjobb vörösborok versenyében – tette hozzá, megjegyezve, hogy máig a 2012-es a pince utolsó Primarius-évjárata.
A 2016-os versenyre a tavalyinál valamivel kevesebb bort neveztek: a borvidék 45 termelője 209 mintát küldött be, amelyek között a legtöbb, 27 Cabernet Franc volt, valamint 29 házasítás, 23 kékfrankos, 21-21 Cabernet Sauvignon és bikavér, illetve 14 kadarka érkezett. A város bora címre – amely csak kadarka, bikavér és kékfrankos lehet – 17 mintával pályáztak a borászok.
A szekszárdi borokat nyolc héttagú, a legtöbb hazai borvidéket képviselő zsűri pontozta; a bírálók a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Hivatal (International Organization of Vine and Wine – OIV) 100 pontos rendszere szerint értékelték a tételeket. A bor megjelenését, ízét és illatát tíz szempont alapján rangsorolták. Minden bizottság két-két bort jelölt az öttagú – szekszárdi borászokból álló – csúcszsűri elé, amely elbírálta a 90 pontnál többet elért borokat.
Az idei megméretésre egyébként zömében 2012-es és 2013-as borokat neveztek, a tavalyi évjáratból rozék és kadarkák érkeztek.
A verseny további eredményeit – köztük a város bora, a legjobb fiatal borász, a legjobb kékfrankos, kadarka és bikavér címet -, április 30-án hirdetik ki, amikor megrendezik az „aranyos borok” kóstolóját is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A Gedeon Birtok rozéja nyerte a Szegedi Borfesztivál fődíját
Az izsáki Gedeon Birtok 2023-as cabernet sauvignon rozéja nyerte a…
Tovább olvasom >A borok feldolgozói értékesítési ára emelkedett
Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön…
Tovább olvasom >VYLYAN Villányi Franc
Az ALDI Vinotéka szezonálisan megújuló választékában, gazdag magyar borkínálatában októbertől…
Tovább olvasom >További cikkeink
Csokiláz és pikáns rendelések – a magyarok így ünneplik a halloweent
Különleges rendelések és új édességtrendek Közép-Európában: egyre népszerűbbek az intim…
Tovább olvasom >KSH: Az élelmiszeripar értékesítési árai 0,9 százalékkal emelkedtek
Szeptemberben az ipari termelői árak átlagosan 0,9 százalékkal magasabbak voltak…
Tovább olvasom >Saját kézzel, ötévente, fehérre – így festik otthonukat a magyarok
A magyarok, csehek és szlovákok festési szokásait térképezte fel a…
Tovább olvasom >