Egészséges italok szódával az ünnepekre

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 12. 22. 11:02

Az ünnepi időszakban szívesen készítünk magunknak otthon olyan italokat, melyekre hétköznap kevésbé szánunk időt. Pedig egyszerűen, kényelmesen, pár perc alatt kikeverhetünk egy-egy üdítőt egészséges hozzávalókból. Érdemes ezek közül választani az ünnepekre a bolti, cukros változatok helyett. „Az alábbi receptek nemcsak egészségesek, hanem vitamintartalmuk is jelentős, így a téli időszakban különösen hasznosak a szervezetünk számára. Emellett az ünnepi fogások mellé javasolt olyan italokat választani, melyek segítik az emésztést és támogatják az elegendő folyadékfogyasztást” – hívja fel a figyelmet Rutai Gergely, a SodaStream magyarországi szakértője. Hozzáteszi: Az italok elfogyasztása után a felhasznált gyümölcsöt, zöldséget se felejtsük el megenni.

cucumber-orange-sodastream

Meggyes-almás-fahéjas szódavíz

Egy 3dl-es pohárba szeleteljünk fel vékonyan egy negyed almát, szórjunk rá 3-4 szem fagyasztott – aki nem szereti télen a hideg üdítőt, annak felengedett – meggyet, állítsunk a pohárba egy rúd fahéjat és öntsük fel friss, házi készítésű szódavízzel. A meggy gazdag melatoninban, ezáltal hozzájárul a nyugodt pihenéshez és alváshoz. Az alma rostforrás, míg a fahéj javítja az inzulinérzékenységet és segít a vércukorszint szabályozásában is.

Grapefruitos-rozmaringos szódavíz

Adjunk a szódavizünkhöz pár szelet grapefruitot és ízlés szerint rozmaringot. A grapefruitnak rendkívül magas a C-vitamin tartalma, míg a rozmaring A és B6 vitamint is tartalmaz. A B6 vitamin hozzájárul a szív, az izmok, az immun- és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Citromos-gyömbéres szódavíz

Ízesítsük a szódavizünket egy kevés reszelt gyömbérrel és néhány karika citrommal. A gyömbér gyulladás-gátló hatása mellett támogatja az emésztési folyamatokat és segít megnyugtatni az ideges, háborgó gyomrot. A citrom C-vitamin tartalma mellett serkenti az epe termelődését ezzel támogatva az emésztést, és enyhítheti a puffadás kellemetlen tüneteit is.

Uborkás-narancsos szódavíz

Egy 3 dl-es pohárba szeljünk két karika narancsot és 3-4 karika uborkát, majd öntsük fel otthon készített szódavízzel. Az uborka A vitamin tartalmával hozzájárul a látás minőségének és a szem egészségének megőrzéséhez. A narancs C és béta-kriptoxantin – mely szerkezetében nagyon hasonlít a béta-karotinhoz – tartalmával javítja az immunrendszer működését és segít a légzőszervi betegségek, gyulladások megelőzésében. .

„Köztudott, hogy a legegészségesebb és legideálisabb ital a tiszta víz. Korra, nemre, egészségügyi állapotra való tekintet nélkül és bármikor, a szervezet igényeinek megfelelően korlátlan mennyiségben fogyasztható. Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a csapvíz minősége a legtöbb helyen a skandináv országok ivóvizének minőségével vetekszik. Emellett a legellenőrzöttebb élelmiszer, hiszen folyamatosan vizsgálják a minőségét. Modern szódagépekkel ma már otthon egyszerűen, kényelmesen, a saját ízlésünknek megfelelő szénsavtartalommal és környezetbarát módon állítható elő szénsavas víz” – összegez a szakértő.

Kapcsolódó cikkeink