Egészséges italok szódával az ünnepekre
Az ünnepi időszakban szívesen készítünk magunknak otthon olyan italokat, melyekre hétköznap kevésbé szánunk időt. Pedig egyszerűen, kényelmesen, pár perc alatt kikeverhetünk egy-egy üdítőt egészséges hozzávalókból. Érdemes ezek közül választani az ünnepekre a bolti, cukros változatok helyett. „Az alábbi receptek nemcsak egészségesek, hanem vitamintartalmuk is jelentős, így a téli időszakban különösen hasznosak a szervezetünk számára. Emellett az ünnepi fogások mellé javasolt olyan italokat választani, melyek segítik az emésztést és támogatják az elegendő folyadékfogyasztást” – hívja fel a figyelmet Rutai Gergely, a SodaStream magyarországi szakértője. Hozzáteszi: Az italok elfogyasztása után a felhasznált gyümölcsöt, zöldséget se felejtsük el megenni.
Meggyes-almás-fahéjas szódavíz
Egy 3dl-es pohárba szeleteljünk fel vékonyan egy negyed almát, szórjunk rá 3-4 szem fagyasztott – aki nem szereti télen a hideg üdítőt, annak felengedett – meggyet, állítsunk a pohárba egy rúd fahéjat és öntsük fel friss, házi készítésű szódavízzel. A meggy gazdag melatoninban, ezáltal hozzájárul a nyugodt pihenéshez és alváshoz. Az alma rostforrás, míg a fahéj javítja az inzulinérzékenységet és segít a vércukorszint szabályozásában is.
Grapefruitos-rozmaringos szódavíz
Adjunk a szódavizünkhöz pár szelet grapefruitot és ízlés szerint rozmaringot. A grapefruitnak rendkívül magas a C-vitamin tartalma, míg a rozmaring A és B6 vitamint is tartalmaz. A B6 vitamin hozzájárul a szív, az izmok, az immun- és az idegrendszer megfelelő működéséhez.
Citromos-gyömbéres szódavíz
Ízesítsük a szódavizünket egy kevés reszelt gyömbérrel és néhány karika citrommal. A gyömbér gyulladás-gátló hatása mellett támogatja az emésztési folyamatokat és segít megnyugtatni az ideges, háborgó gyomrot. A citrom C-vitamin tartalma mellett serkenti az epe termelődését ezzel támogatva az emésztést, és enyhítheti a puffadás kellemetlen tüneteit is.
Uborkás-narancsos szódavíz
Egy 3 dl-es pohárba szeljünk két karika narancsot és 3-4 karika uborkát, majd öntsük fel otthon készített szódavízzel. Az uborka A vitamin tartalmával hozzájárul a látás minőségének és a szem egészségének megőrzéséhez. A narancs C és béta-kriptoxantin – mely szerkezetében nagyon hasonlít a béta-karotinhoz – tartalmával javítja az immunrendszer működését és segít a légzőszervi betegségek, gyulladások megelőzésében. .
„Köztudott, hogy a legegészségesebb és legideálisabb ital a tiszta víz. Korra, nemre, egészségügyi állapotra való tekintet nélkül és bármikor, a szervezet igényeinek megfelelően korlátlan mennyiségben fogyasztható. Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a csapvíz minősége a legtöbb helyen a skandináv országok ivóvizének minőségével vetekszik. Emellett a legellenőrzöttebb élelmiszer, hiszen folyamatosan vizsgálják a minőségét. Modern szódagépekkel ma már otthon egyszerűen, kényelmesen, a saját ízlésünknek megfelelő szénsavtartalommal és környezetbarát módon állítható elő szénsavas víz” – összegez a szakértő.
Kapcsolódó cikkeink
Személyre szabott ajánlatokat akarnak a fogyasztók az online élelmiszerkereskedőktől
Az Algolia platform által végzett kutatásban megkérdezett 1000 amerikai felnőtt…
Tovább olvasom >A DRS rendszer és a fogyasztói szokások változása: a szódavíz újra divatba jön?
Július 1-jén elindult Magyarországon az italcsomagolások visszagyűjtésének rendszere, amelynek célja,…
Tovább olvasom >Receptek képekben, mesterfokon – A nap képe
Ahhoz, hogy a skandináv országok sok év óta a mindig…
Tovább olvasom >További cikkeink
Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >A Lidl vásárlóinak köszönhetően közel 24 millió forintnyi adományt kapnak a rászoruló
Két hét alatt 15,5 millió forint értékű élelmiszeradomány-utalvány és közel…
Tovább olvasom >Már itthon is elérhető Dirk Rossmann önéletrajzi írása
A klímakatasztrófával foglalkozó oköthrillerei után megjelent magyarul Dirk Rossmann, a…
Tovább olvasom >