Egészen jól teljesítettek a magyar húsipari vállalatok
Az Agrárszektor összefoglalója szerint 2023-ban a magyar húsipari vállalatok eredményei jelentős eltéréseket mutattak. Néhány nagyobb vállalat, mint a Kometa 99 Zrt. és a Pick Szeged, különösen jó pénzügyi eredményeket értek el, míg mások, mint a Pápai Hús, továbbra is jelentős veszteségekkel küzdöttek.
A pénzügyi műveletek és a magas kamatszintek kihasználása kulcsszerepet játszottak az eredmények alakulásában. A Kometa például jelentős növekedést ért el az exportpiacon és a belföldi értékesítésben is, azonban az üzemi eredmények nem mutattak egyértelmű javulást. Ehelyett a kamatokból származó bevételek növekedése hozott lényeges javulást a vállalat számára.
A Pick Szeged hasonló mintát követett, ahol az üzemi eredmények csökkentek, de a pénzügyi bevételek növekedése és a kamatkiadások csökkenése kompenzálta ezeket a veszteségeket. A vállalat összesített árbevételét sikerült stabilan tartania az inflációs nyomás ellenére.
Szemben a fent említett sikerességekkel, a Pápai Hús továbbra is jelentős veszteségeket halmozott fel, bár a veszteségek mértéke csökkent az előző évhez képest. A pénzügyi eredmények némileg javultak, de nem voltak elegendőek a cég teljesítményének jelentős javításához.
Kisebb vállalkozások, mint a Gyulahús és a Kaiser Food, szintén küzdenek az operatív eredmények romlásával, miközben a pénzügyi műveletek csak enyhén segítenek a helyzeten. Mindkét cég esetében az árbevétel növekedett, de az üzemi eredmények gyengülése és a pénzügyi tevékenységek korlátozott hatékonysága miatt a végső eredmények csak csekély javulást mutatnak.
Összességében a magyar húsipar 2023-as éve vegyes eredményeket mutatott, amelyek a pénzügyi stratégiák hatékonyságától függően változnak. A nagyobb húsfeldolgozók esetében a kamatokból származó bevételek javították a helyzetet, míg a kisebb vállalatoknál a kihívások továbbra is fennállnak.
Kapcsolódó cikkeink
Hús, tej, tojás? Így válthatók ki növényi alapú termékekkel
Folyamatosan nő a növényi alapú termékek népszerűsége, ma már a…
Tovább olvasom >Új trendek a húsiparban: Az IFFA 2025 a fenntartható fehérjeforrásokra fókuszál
A világ vezető húsipari és fehérjeipari szakkiállítása, az IFFA 2025…
Tovább olvasom >Drágulhat a karácsonyi menü: mire számítsunk az ünnepi időszakban?
Ahogy közeledik az ünnepi időszak, sokan már tervezik a karácsonyi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy Márton: itt a fordulat, a magyar gazdaság 2025-ben nagyobb növekedési pályára vált
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 utolsó negyedévében az…
Tovább olvasom >Az Unilever és a Tesco egyetért: fenntarthatóság nélkül nincs jövő
Az Unilever vezérigazgatója, Hein Schumacher szerint eljött az idő, hogy…
Tovább olvasom >A klímaváltozás megfékezéséhez az erőfeszítések megsokszorozása szükséges – klímavédelmi felmérés a hazai cégeknél
A fenntartható átállásban elkötelezett magyarországi vállalatok 66 százaléka rendelkezik konkrét…
Tovább olvasom >