Egészen jól teljesítettek a magyar húsipari vállalatok
Az Agrárszektor összefoglalója szerint 2023-ban a magyar húsipari vállalatok eredményei jelentős eltéréseket mutattak. Néhány nagyobb vállalat, mint a Kometa 99 Zrt. és a Pick Szeged, különösen jó pénzügyi eredményeket értek el, míg mások, mint a Pápai Hús, továbbra is jelentős veszteségekkel küzdöttek.
A pénzügyi műveletek és a magas kamatszintek kihasználása kulcsszerepet játszottak az eredmények alakulásában. A Kometa például jelentős növekedést ért el az exportpiacon és a belföldi értékesítésben is, azonban az üzemi eredmények nem mutattak egyértelmű javulást. Ehelyett a kamatokból származó bevételek növekedése hozott lényeges javulást a vállalat számára.
A Pick Szeged hasonló mintát követett, ahol az üzemi eredmények csökkentek, de a pénzügyi bevételek növekedése és a kamatkiadások csökkenése kompenzálta ezeket a veszteségeket. A vállalat összesített árbevételét sikerült stabilan tartania az inflációs nyomás ellenére.
Szemben a fent említett sikerességekkel, a Pápai Hús továbbra is jelentős veszteségeket halmozott fel, bár a veszteségek mértéke csökkent az előző évhez képest. A pénzügyi eredmények némileg javultak, de nem voltak elegendőek a cég teljesítményének jelentős javításához.
Kisebb vállalkozások, mint a Gyulahús és a Kaiser Food, szintén küzdenek az operatív eredmények romlásával, miközben a pénzügyi műveletek csak enyhén segítenek a helyzeten. Mindkét cég esetében az árbevétel növekedett, de az üzemi eredmények gyengülése és a pénzügyi tevékenységek korlátozott hatékonysága miatt a végső eredmények csak csekély javulást mutatnak.
Összességében a magyar húsipar 2023-as éve vegyes eredményeket mutatott, amelyek a pénzügyi stratégiák hatékonyságától függően változnak. A nagyobb húsfeldolgozók esetében a kamatokból származó bevételek javították a helyzetet, míg a kisebb vállalatoknál a kihívások továbbra is fennállnak.
Kapcsolódó cikkeink
Forró a helyzet a legelőn – hőstressz kutatások a legeltetett húsmarhatartásban
A nyári aszály a növénytermesztés mellett az állatartókat is komoly…
Tovább olvasom >Drága falatok – egyre mélyebben kell a pénztárcába nyúlni a húsért
Hiába őrzi népszerűségét a sertéshús a magyar fogyasztók körében, az…
Tovább olvasom >Hulladékból erőforrás: új életet kapnak a húsipar melléktermékei
A húsfeldolgozás során keletkező melléktermékek hosszú ideig hulladékként voltak kezelve,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nagy áremelési hullám várható a kereskedelemben
2025 első felében általánosan csökkenő áremelési szándékokat tapasztalt a GKI…
Tovább olvasom >A gyerekek jövője most a tét – 198 Tesco-üzletben lehet szavazni
Országszerte 198 Tesco üzletben szavazhatnak a vásárlók elsősorban gyerekeket és…
Tovább olvasom >Az infláció az eurózónában 2 százalékra, az EU-ban 2,3 százalékra gyorsult éves szinten
Gyorsult az infláció növekedése az euróövezetben és az Európai Unióban…
Tovább olvasom >