EFSA: füstaromák használata egészségügyi kockázatokkal járhat, több termék is eltűnhet?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 17. 14:01

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) friss jelentése alapján az Európai Bizottság döntött a mesterséges füstaromák kivonásáról a piacról, mivel ezek jelentős egészségügyi kockázatokat hordozhatnak. A tiltás olyan népszerű élelmiszerekre is kiterjed, mint a húskészítmények és sajtok, amelyek füstaromát tartalmaznak.

Bizonyos termékek lekerülhetnek a boltok polcairól

Az EFSA kutatásai szerint bizonyos füstaromák, mint például az SF-001, SF-002, és SF-003, potenciálisan genotoxikus hatással bírnak, ami a fogyasztók DNS-ére gyakorolhat káros hatást. A betiltásra kerülő aromák listája a Pénzcentrumnak küldött Nébih-lista szerint a következő: Scansmoke PB 1110 (SF-009), Zesti Smoke Code 10 (SF-006), és Smoke Concentrate 809045 (SF-004), továbbá további öt aroma. Az SF-007 és SF-010 kódú termékek már nem forgalomban, így azokat nem érinti a jelen szabályozás.

A gyártóknak öt év áll rendelkezésre, hogy alternatív megoldásokat találjanak, mielőtt a 2023 júliusától életbe lépő szabályozás teljes mértékben kivonja a füstaromákat a forgalomból. Az érintett termékek között vannak olyan alapvető élelmiszerek, mint bizonyos sajtok és húskészítmények, valamint snackek és készételek.

A fogyasztók számára a változás elsősorban az ízek megváltozásában lesz érzékelhető. Míg az átmeneti időszak alatt a gyártók keresik az ideális helyettesítőket, a vásárlók találkozhatnak új ízekkel, amelyek a hagyományos füstaromák alternatíváit tartalmazzák. Ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy a gyártók és a fogyasztók egyaránt alkalmazkodjanak az új piaci körülményekhez.

Az EU döntése, hogy betiltja a mesterséges füstaromákat, egyértelmű jele annak, hogy a szabályozók elkötelezettek a fogyasztók egészségének védelme mellett. A gyártóknak most lehetőségük van új, innovatív megoldások bevezetésére, míg a fogyasztók egyre biztonságosabb és egészségesebb élelmiszerek felé mozdulhatnak el. A folyamat bár kihívásokkal teli, de hosszú távon javítja az élelmiszeripar minőségét és megbízhatóságát Európában.

Kapcsolódó cikkeink