ÉFOSZ: mesterséges ízfokozók só helyett
A Magyarországon bevezetett chipsadó a cégeket arra kényszerítheti, hogy az érintett termékekben a kifogásolt természetes összetevőket helyettesítő anyagokkal pótolják, a gyártó, amelyik nem ezt az utat választja, a piaci részesedésének csökkenését, a kis cégek esetében a létét kockáztatja az ÉFOSZ szerint.
„Az elmúlt napok kormányzati kommunikációja is azt támasztja alá, hogy a más országok kormányzati képviselői által is kedvezően fogadott törvénynek minden bizonnyal nincs más célja, mint az érintett termékek gyártóit és fogyasztóit indokolatlan mértékű, extra adóval sújtani” – áll az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) legfrissebb tájékoztatójában, amit hétfőn kapott meg az MTI.
A szakmai szervezet ezzel arra reagált, hogy tudomásuk szerint egy kormányzati tisztségviselő miután egyes gyártók megváltoztatták a termékek összetételét kijelentette: az élelmiszergyártók „ki akarják kerülni a chipsadót”.
A szövetség szerint nem meglepő, hogy az ENSZ napokban tartott közgyűlésén több politikus is kedvezően értékelte a magyar chipsadó ötletét. A világgazdasági válság újabb mélypontja felé közeledve a politikusok érdeklődése néhány más országban is új pénzforrások, például egyes élelmiszerek megadóztatása felé fordul – véli az ÉFOSZ
Kifogásolják, hogy a politikusok figyelmen kívül hagyják: a táplálkozástudománnyal foglalkozók körében az elmúlt 20 évben elfogadottá vált, hogy a táplálkozással összefüggő népegészségügyi problémákat nem egy-egy élelmiszer fogyasztása, hanem általában a mozgásszegény életmód és a kiegyensúlyozatlan étrend okozza.
A só és a cukor pedig a létfenntartáshoz szükséges alapélelmiszerek, amelyekből egyetlen termék sem tartalmaz önmagában túlzott, a napi szükségletet meghaladó mennyiséget. A chipsadóval sújtott élelmiszerek ugyanolyan egészségesek, mint amelyek nem esnek az adó hatálya alá, amennyiben azokat megfelelően illesztik be az étrendbe.
A közleményben kiemelik: az ÉFOSZ egyetért Ban Ki Mun ENSZ főtitkár beszédének üzenetével, miszerint a gazdasági társaságoknak több felelősséget kell viselniük az általuk előállított termékek népegészségügyi hatásaival kapcsolatban. Az ÉFOSZ szerint éppen ezt akadályozza meg a magyar népegészségügyi termékadó azzal, hogy a vállalkozásokat helyettesítő anyagok használatára kényszeríti talpon maradásuk érdekében – olvasható az állásfoglalásban. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Még mindig lehet spórolni, de nem minden árrésstopos terméken
Bár a magyarországi árrésstopok hatása kezd érezhetővé válni a hazai…
Tovább olvasom >Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a NOE és a CBA közös húsvéti akcióján
Több mint 13 tonna adomány gyűlt össze a Nagycsaládosok Országos…
Tovább olvasom >Fagyos tavasz, súlyos károk: összeomolhat a gyümölcstermés 2025-ben
Az áprilisi fagyok komoly pusztítást végeztek a magyar gyümölcstermesztésben: egyes…
Tovább olvasom >