ÉFOSZ: a 25 százalékos áfakulcs csak a feketegazdaságnak kedvez
A hazai élelmiszertermelés azon ágazatok közé tartozik, amely hazai nyersanyagbázissal rendelkezik, tehát fejlesztésre váró stratégiai ágazatnak kellene tekinteni – áll az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének közleményében.
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége szerint
elfogadhatatlan, hogy csak néhány alapvető élelmiszer, mint a tej- és
tejtermékek, valamint a kenyér- és pékáruk esetében kerülne sor a
középső, 18 százalékos általános forgalmi adó kulcs bevezetésére. A
szövetség közleményében azt javasolja, hogy a friss zöldségek és
gyümölcsök, és ezek feldolgozott, tartósított termékei, tej- és
tejtermékek, kenyér-, pék- és sütőipari termékek, gabonaféleségek és
őrlemények (például rizs, lisztféleségek), hús- és baromfiipari
termékek (például tőkehús, feldolgozott készítmények), állati és
növényi alapú zsiradékok (például sertészsír, margarinok, étolajok),
tojás esetében is a tervezett kedvezményes áfa kulcsot alkalmazzák. A
kormány tervei szerint 18 százalékos áfa kulcs alá csak a tej,
tejtermékek, kenyér, pékárú és a távhő tartozna. Az ÉFOSZ szerint
továbbá az élelmiszerek meghatározó csoportjai esetében már a 20
százalékos áfa is jelentős teret biztosít a feketegazdaságnak, a
tervezett 25 százalék ezt csak fokozza. Mivel a termékek jelentős része
ebben a körben nem márkázott, nem előrecsomagolt és rendkívül gyorsan
jut el az előállítótól a fogyasztóig, a rövid termékpálya okán az
áfacsalás lebukási kockázata rendkívül kicsi. Ugyanakkor az adócsalás
adta potenciális jövedelem egyre nagyobb. Az ÉFOSZ által javasolt
termékcsoportokban a hazai mezőgazdasági termelők és
élelmiszer-előállítók is különösen érdekeltek. Az élelmiszerfogyasztás
jelentős visszaesése a hazai élelmiszerlánc mentén is munkahelyek és
vállalkozások megszűnését eredményezi, ami teljes mértékben ellentétes
a kormányzat gazdaságélénkítő szándékaival. Az élelmiszerek esetében ma
Magyarországon alkalmazott 20 százalékos áfa már ma kimagasló a
nemzetközi összehasonlításban, míg a 25 százalékos kulcs példátlannak
nevezhető.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Növekszik a 3D-nyomtatott hús elfogadottsága Németországban
Németországban egyre nyitottabbak a fogyasztók a 3D-nyomtatott, laboratóriumi körülmények között…
Tovább olvasom >Mélytechnológiai központot nyit a Nestlé az innováció felgyorsítására
Új mélytechnológiai központ létrehozását tervezi a Nestlé Svájcban, hogy megerősítse…
Tovább olvasom >Új saját márkás hús-termékcsaládot vezet be a Lidl az USA-ban
A Lidl US első alkalommal vezet be saját márkás frisshús-termékcsaládot…
Tovább olvasom >