Édesítsük meg az ünnepeket kevesebb kalóriával
Az ünnepi időszak nem az önmegtartóztatás ideje, ha nem figyelünk, átlagosan akár három kilót is felszedhetünk ilyenkor, amit aztán januárban nem könnyű ledolgozni. Általában többet eszünk a szokásosnál, gyakrabban koccintunk egymással és nem állunk ellen a nassolásnak sem. Észrevétlenül bekapunk egy-két szaloncukrot a fáról, lecsúszik a bejglivég, elropogtatunk egy tálka aszalt gyümölcsöt vagy olajos magvat, ezek pedig mind-mind sok kalóriát tartalmaznak.

Minden recepten lehet alakítani…
Ahol lehet, ott érdemes egy picit változtatni a recepteken, például a megadottnál 10-15 százalékkal kevesebb cukor használatával. Cukorbetegség, inzulinrezisztencia esetén pedig a hagyományos édesítés helyett az alacsony energiatartalmú vagy energiamentes édesítőszerek jelenthetik a megoldást. Emellett figyeljünk oda a napi többszöri étkezésre, hogy ne egy-két alkalommal együk degeszre magunkat, a mértékletességre, az óvatos nassolásra és arra, hogy nem csak étkezéskor lehetünk együtt a szeretteinkkel. Egy kiadós téli séta vagy egyéb mozgással járó szabadtéri program is ugyanolyan kellemes időtöltés lehet – tanácsolja a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
Ha édesítőszerekkel készítjük az ünnepi desszerteket, az alábbiakat érdemes tudni, hogy ne okozzon csalódást a végeredmény – foglalják össze a cukorhelyettesítők tulajdonságait a dietetikusok, amelyek két nagy csoportra oszthatók: cukorpótlókra (ezek többek között: a Xilit, az Eritrit és a Szorbit), valamint energiamentes, intenzív édesítőszerekre (ide tartozik például: az Aszpartám, a Ciklamát, a Szacharin vagy a Sztívia).
Adagolás:
- Tartsuk be a címkén szereplő útmutatót. Általában 1 teáskanálnyi cukornak 5-6 gramm, vagy 1 tabletta energiamentes édesítőszer felel meg.
- A cukorpótlókból, mivel a cukornál kevésbé édesek, a receptben szereplőnél nagyobb mennyiségre lehet szükség.
Édességek készítése:
- A magas cukortartalmú édességeknél (pl. habcsók) legfeljebb a cukor negyede helyettesíthető energiamentes édesítőszerekkel.
- Cukorpótlókat használjunk minden olyan esetben, ahol a cukor tömegére is szükség van, például piskótasütésnél.
Volumen:
- Az energiamentes édesítőszerekkel készült tészták, sütemények nem jönnek fel olyan szépen, mint a cukorral készültek, ezért használjunk több sütőport, vagy kisebb átmérőjű sütőformát.
Állag:
- Az energiamentes édesítőszerekkel a sodók, krémek, lekvárok, dzsemek hígabbak lehetnek, mint amelyek cukorral készülnek, ezért kevés pektinre vagy zselatinra lehet szükség.
Kelt tészták:
- Kelt tészta készítésekor az élesztőt kevés liszttel futtassuk fel, mert az édesítőszerek nem nyújtanak tápanyagot az élesztőgombák szaporodásához.
Ízesítés:
- Az energiamentes édesítőszerek használatakor szükség lehet egyéb ízesítőkre, pl. vaníliakivonatra vagy mézre (ez utóbbi nedvesíti is a tésztát), hogy még finomabb ízt érjünk el.
- Az aszpartám- és szacharintartalmú édesítőszerek inkább csak utóízesítésre ajánlottak.
- A mézzel készült édességek is beleszámítanak a kalória- és a cukorbetegek szénhidrátbevitelébe.
Sütési idő:
- Energiamentes édesítőszerekkel a sütési idő lerövidül, tortáknál 7-10 perccel; a keksz, a muffin és a brownie pedig 3-5 perccel hamarabb készülhet el.
Szín:
- Az édesítőszerek nem karamellizálódnak, ezért nem alakul ki a süteményeknél a megszokott, szép aranybarna szín. Ha viszont a tészta tetejét kevés vajjal vagy olajjal meglocsoljuk, elősegíthetjük a barnulást. Kakaó, kávé vagy fahéj hozzáadása is segíthet.
Tárolás:
- Mivel kiesik a cukor tartósító hatása, ezért 24 órán belül el kell fogyasztani, vagy becsomagolva, hűtőben kell tárolni az édesítőszerekkel készült élelmiszereket.
Kapcsolódó cikkeink
Meghittség, mosoly, marketing – 2024 legszebb karácsonyi reklámjai
A Trade magazin 2024-ben második alkalommal hirdette meg a Karácsonyi…
Tovább olvasom >Okostányér
Idén megduplázódott az Okostányér® Országos Diák Tudáspróbára jelentkezők száma, 233…
Tovább olvasom >Tavaly az AI gondoskodott a boldog karácsonyi vásárlási élményről
A mesterséges intelligencia (AI) a legutóbbi karácsonyi vásárlás során is…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >GKI Elemzés: Miért drágulnak folyamatosan az élelmiszerek?
Az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott az alapvető élelmiszerek –…
Tovább olvasom >Online is megugrott az élelmiszer-vásárlás karácsony előtt
A karácsonyi készülődés határozta meg a Kifli.hu online szupermarket forgalmát…
Tovább olvasom >