Éder Tamás: jelentős veszteségeket halmoztak fel a hazai húsipari vállalatok
A magyar húsipar jelentős kihívásokkal küzd az utóbbi időben, ami a 2023-as év eredményességében is megmutatkozott. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az Agrárszektornak nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt évben a hazai húsipari vállalatok jelentős veszteségeket halmoztak fel, melyet a csökkenő húsfogyasztási tendenciák és a magasabb termelési költségek is súlyosbítottak.

Éder Tamás
Az élősertés árak ugyan az elmúlt években jelentősen emelkedtek, ami a sertéstenyésztők számára kedvezőbb helyzetet teremtett, azonban a vágóhidak és készítménygyártók nehezebb helyzetben vannak, mint korábban. Az ágazat egészére nézve vegyes a kép: miközben a tenyésztők profitot realizálhatnak, a feldolgozók és tartósítók komoly nehézségekkel néznek szembe.
Jövedelmi problémák és a húsmentes életmód hatása
Érdekes módon, bár a húsmentes életmód egyre nagyobb teret hódít világszerte, Magyarországon a húsfogyasztás csökkenését elsősorban nem ez, hanem a jövedelmi problémák okozzák. A magyar lakosság egyre kevésbé engedheti meg magának a hús fogyasztását, ami az ágazat számára további kihívásokat jelent.
Hosszútávú kilátások
Az előrejelzések szerint az élősertés árak a következő hónapokban valamelyest csökkenni fognak, ami újabb kihívás elé állíthatja a sertéstenyésztőket, bár jelenleg még mindig kedvező árszinten vannak. A magyar húsipar számára fontos lenne, hogy megtalálja a módját annak, hogyan tudnak alkalmazkodni a változó piaci körülményekhez, és hogyan növelhetik a fogyasztói igényeket hústermékek iránt.
A húsfogyasztás jelenlegi magyarországi jellemzői azt mutatják, hogy a sertés- és baromfihús dominál, míg a többi állatfajtából fogyasztott hús mennyisége elenyésző. Az iparág számára kulcsfontosságú lenne a fogyasztás növelése és a piaci lehetőségek kiaknázása annak érdekében, hogy fenntartható jövőt biztosítsanak a magyar húsipar számára.
Az Agrárszektor teljes cikke itt olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Tíz éven belül jelentősen nő az állati eredetű élelmiszerek globális fogyasztása
A FAO és az OECD friss jelentése szerint a világ…
Tovább olvasom >Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban…
Tovább olvasom >Szárnyalnak az árak a baromfipiacon: drágult a csirke, a pulyka és a tojás is
Az elmúlt hónapokban látványos áremelkedés zajlott le a hazai baromfi-…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >