Éder Tamás: jelentős veszteségeket halmoztak fel a hazai húsipari vállalatok
A magyar húsipar jelentős kihívásokkal küzd az utóbbi időben, ami a 2023-as év eredményességében is megmutatkozott. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az Agrárszektornak nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt évben a hazai húsipari vállalatok jelentős veszteségeket halmoztak fel, melyet a csökkenő húsfogyasztási tendenciák és a magasabb termelési költségek is súlyosbítottak.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2024/06/Eder-Tamas_uj_opt-289x300.jpeg)
Éder Tamás
Az élősertés árak ugyan az elmúlt években jelentősen emelkedtek, ami a sertéstenyésztők számára kedvezőbb helyzetet teremtett, azonban a vágóhidak és készítménygyártók nehezebb helyzetben vannak, mint korábban. Az ágazat egészére nézve vegyes a kép: miközben a tenyésztők profitot realizálhatnak, a feldolgozók és tartósítók komoly nehézségekkel néznek szembe.
Jövedelmi problémák és a húsmentes életmód hatása
Érdekes módon, bár a húsmentes életmód egyre nagyobb teret hódít világszerte, Magyarországon a húsfogyasztás csökkenését elsősorban nem ez, hanem a jövedelmi problémák okozzák. A magyar lakosság egyre kevésbé engedheti meg magának a hús fogyasztását, ami az ágazat számára további kihívásokat jelent.
Hosszútávú kilátások
Az előrejelzések szerint az élősertés árak a következő hónapokban valamelyest csökkenni fognak, ami újabb kihívás elé állíthatja a sertéstenyésztőket, bár jelenleg még mindig kedvező árszinten vannak. A magyar húsipar számára fontos lenne, hogy megtalálja a módját annak, hogyan tudnak alkalmazkodni a változó piaci körülményekhez, és hogyan növelhetik a fogyasztói igényeket hústermékek iránt.
A húsfogyasztás jelenlegi magyarországi jellemzői azt mutatják, hogy a sertés- és baromfihús dominál, míg a többi állatfajtából fogyasztott hús mennyisége elenyésző. Az iparág számára kulcsfontosságú lenne a fogyasztás növelése és a piaci lehetőségek kiaknázása annak érdekében, hogy fenntartható jövőt biztosítsanak a magyar húsipar számára.
Az Agrárszektor teljes cikke itt olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Már létezik laborhús, ami olyan, mint az igazi
Dél-koreai kutatók úttörő módszert fejlesztettek ki a mesterséges húsok gyártására,…
Tovább olvasom >Vége a kötelező akciózásnak: vegyesen fogadta a hírt az ágazat
2024. július 1-jével a kormány megszüntette az élelmiszerboltok számára elrendelt…
Tovább olvasom >A csirkemell feldolgozói értékesítési ára 15 százalékkal csökkent
A KSH adatai alapján Magyarország baromfihúsexportja 3 százalékkal 53 ezer…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kutatás: kedvezőbb lett a középkorúak anyagi helyzete
Javult a középkorúak anyagi helyzete a K&H biztos jövő kutatás…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligencia alapú alkalmazással is segíti kistermelőit a SPAR
Tovább bővítette kistermelői partnerprogramját a SPAR Magyarország: a Régiók Kincsei…
Tovább olvasom >Zewa: Nem a WC-deszka miatt veszekednek a párok
Az okostelefon használata a leggyakoribb tevékenység a mellékhelyiség használata közben,…
Tovább olvasom >