Éder Tamás: jelentős veszteségeket halmoztak fel a hazai húsipari vállalatok
A magyar húsipar jelentős kihívásokkal küzd az utóbbi időben, ami a 2023-as év eredményességében is megmutatkozott. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az Agrárszektornak nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt évben a hazai húsipari vállalatok jelentős veszteségeket halmoztak fel, melyet a csökkenő húsfogyasztási tendenciák és a magasabb termelési költségek is súlyosbítottak.
Az élősertés árak ugyan az elmúlt években jelentősen emelkedtek, ami a sertéstenyésztők számára kedvezőbb helyzetet teremtett, azonban a vágóhidak és készítménygyártók nehezebb helyzetben vannak, mint korábban. Az ágazat egészére nézve vegyes a kép: miközben a tenyésztők profitot realizálhatnak, a feldolgozók és tartósítók komoly nehézségekkel néznek szembe.
Jövedelmi problémák és a húsmentes életmód hatása
Érdekes módon, bár a húsmentes életmód egyre nagyobb teret hódít világszerte, Magyarországon a húsfogyasztás csökkenését elsősorban nem ez, hanem a jövedelmi problémák okozzák. A magyar lakosság egyre kevésbé engedheti meg magának a hús fogyasztását, ami az ágazat számára további kihívásokat jelent.
Hosszútávú kilátások
Az előrejelzések szerint az élősertés árak a következő hónapokban valamelyest csökkenni fognak, ami újabb kihívás elé állíthatja a sertéstenyésztőket, bár jelenleg még mindig kedvező árszinten vannak. A magyar húsipar számára fontos lenne, hogy megtalálja a módját annak, hogyan tudnak alkalmazkodni a változó piaci körülményekhez, és hogyan növelhetik a fogyasztói igényeket hústermékek iránt.
A húsfogyasztás jelenlegi magyarországi jellemzői azt mutatják, hogy a sertés- és baromfihús dominál, míg a többi állatfajtából fogyasztott hús mennyisége elenyésző. Az iparág számára kulcsfontosságú lenne a fogyasztás növelése és a piaci lehetőségek kiaknázása annak érdekében, hogy fenntartható jövőt biztosítsanak a magyar húsipar számára.
Az Agrárszektor teljes cikke itt olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Erősödött az élő sertés exportja
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 22,7 százalékkal 22,5 ezer…
Tovább olvasom >A magyar húsipar kihívásai és teljesítménye 2023-ban
A 2023-as év a magyar élelmiszeripar számára jelentős kihívásokkal telt,…
Tovább olvasom >Nehéz évek a magyar élelmiszeriparban: Éder Tamás a visszaesésről
Az elmúlt három évben a magyar élelmiszeripar teljesítménye rendkívül ingadozó…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >