Éder Tamás: jelentős veszteségeket halmoztak fel a hazai húsipari vállalatok
A magyar húsipar jelentős kihívásokkal küzd az utóbbi időben, ami a 2023-as év eredményességében is megmutatkozott. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke az Agrárszektornak nyilatkozva elmondta, hogy az elmúlt évben a hazai húsipari vállalatok jelentős veszteségeket halmoztak fel, melyet a csökkenő húsfogyasztási tendenciák és a magasabb termelési költségek is súlyosbítottak.

Éder Tamás
Az élősertés árak ugyan az elmúlt években jelentősen emelkedtek, ami a sertéstenyésztők számára kedvezőbb helyzetet teremtett, azonban a vágóhidak és készítménygyártók nehezebb helyzetben vannak, mint korábban. Az ágazat egészére nézve vegyes a kép: miközben a tenyésztők profitot realizálhatnak, a feldolgozók és tartósítók komoly nehézségekkel néznek szembe.
Jövedelmi problémák és a húsmentes életmód hatása
Érdekes módon, bár a húsmentes életmód egyre nagyobb teret hódít világszerte, Magyarországon a húsfogyasztás csökkenését elsősorban nem ez, hanem a jövedelmi problémák okozzák. A magyar lakosság egyre kevésbé engedheti meg magának a hús fogyasztását, ami az ágazat számára további kihívásokat jelent.
Hosszútávú kilátások
Az előrejelzések szerint az élősertés árak a következő hónapokban valamelyest csökkenni fognak, ami újabb kihívás elé állíthatja a sertéstenyésztőket, bár jelenleg még mindig kedvező árszinten vannak. A magyar húsipar számára fontos lenne, hogy megtalálja a módját annak, hogyan tudnak alkalmazkodni a változó piaci körülményekhez, és hogyan növelhetik a fogyasztói igényeket hústermékek iránt.
A húsfogyasztás jelenlegi magyarországi jellemzői azt mutatják, hogy a sertés- és baromfihús dominál, míg a többi állatfajtából fogyasztott hús mennyisége elenyésző. Az iparág számára kulcsfontosságú lenne a fogyasztás növelése és a piaci lehetőségek kiaknázása annak érdekében, hogy fenntartható jövőt biztosítsanak a magyar húsipar számára.
Az Agrárszektor teljes cikke itt olvasható.
Kapcsolódó cikkeink
Egyre igényesebbek a magyar vásárlók hús fronton
A vásárlói tudatosság erősödésével egyre nagyobb az igény a minőségi…
Tovább olvasom >Bizonytalan jövőkép a húsiparban – drágulás, csökkenő fogyasztás és új kihívások
A húsipar szereplői nehéz időszakon vannak túl, és a kilátások…
Tovább olvasom >Az élelmiszertermelést nem lehet elválasztani a termőföldtől
A műhús egy csinálmány, mi pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >