Eddig 60 ezren látogattak ki a Kézműves Magyar Ízek Vásáraira
Ötödik alkalommal rendezik meg a Kézműves Magyar Ízek Vásárát és Gasztropiacot március 8-10. között a budapesti Millenáris B épületében. A vásárra kilátogatók a már megszokott közel 120 magyar termelő mellett friss hús, hal és zöldség standokkal kibővített árukínálatból válogathatnak, illetve az úgynevezett „Gasztropontokban” akár az itt megtalálható alapanyagokból elkészített finomságokba is belekóstolhatnak. Igazi szenzációnak ígérkezik az őstulok húsából készült kolbász és szalámi is, amivel a vásáron találkozhatnak először a látogatók.
Az eddigi négy Kézműves Magyar Ízek Vásárán 150 magyar termelő mutatta be az általa készített gasztronómiai különlegességet a vásárra látogató mintegy 60.000 érdeklődőnek. A minőségi termékek és a speciális alapanyagokra nyitott vásárlók egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy a vásár eddig közel 150 millió forint bevételt generált a magyar termelőknek.
Különösen fontos ez akkor, amikor az elmúlt húsz évet vizsgálva megállapítható, hogy kis kivételtől eltekintve folyamatosan csökken a hazai növénytermesztés és az állattenyésztés is. Az almatermelés például 40 százalékra esett vissza, de a probléma a teljes mezőgazdaságot érinti. Az elmúlt két évtizedben ugyanis 460.000-ről 174.000-re redukálódott a hazai agráriparban foglalkoztatottak száma.
A tavasz a megújulás időszaka, éppen ezért a vásárt is megújították a szervezők: erre utal a Gasztropiac elnevezés is. A rendezvény helyszínén kialakított Gasztropontokon a látogatók kedvenc élelmiszereiket kényelmesen, egy időben, egy helyen szerezhetik be. A praktikusan sétáló-tálkákban szervírozott különlegességeket akár nézelődés közben is könnyedén elfogyaszthatják az érdeklődők.
Igazi szenzációnak ígérkezik a magyar szürkemarha ősének tekinthető őstulok kolbász és szalámi. A négyszáz éve kihalt állat genetikai állományával szinte tökéletesen megegyező Heck-marhából mindössze hatvan példány él a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Ezekből most vágtak először, így a vásárra kilátogatók az elsők között kóstolhatják meg az őstulokból készült húskészítményeket.
Magyarországon a lakosság évente közel 550 milliárd forintot költ élelmiszervásárlásra. A vásárt rendező Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt. célja, hogy ebből az összegből minél több a magyar termelőknél realizálódjon bevételként. Emellett a MIKSZ a külföldi bemutatkozásban és üzletszerzésben is segíti partnereit. Tavaly októberben a párizsi SIAL élelmiszeripari világkiállításon, idén pedig a moszkvai Prodexpón képviselte sikeresen a magyar termelők érdekeit.
Az ötödik Kézműves Magyar Ízek Vására és Gasztropiacra gyerekeknek 12 éves korig ingyenes a belépés. A rendezvényről további információt a www.kezmuvesmagyarizekvasara.hu, valamint a facebook.com/magyarizek oldalon találhatnak az érdeklődők.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Protechtor Future Summit: A gazdasági-politikai szakértők már az összeomlást várják, a cégvezérek körében viszont töretlen az optimizmus
Klímaváltozás, járványok, erőforráshiány, biztonsági fenyegetések – válságok mindig is voltak,…
Tovább olvasom >Itt van most Európa legolcsóbb karácsonyi vására
Az erdélyi Nagyszeben karácsonyi vására mára Európa egyik legkedveltebb adventi…
Tovább olvasom >30%-kal kevesebb anyaghasználat már megoldás lenne a klímaválságra
A körforgásos gazdaság globális szükségszerűség: túlmutat a földrajzi határokon, és…
Tovább olvasom >