Ebben az évben is elindul a sajtbíra képzés
Az idén harmadik alkalommal indítja el a sajtbíra képzést a Magyar Sajtkészítők Egyesülete a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával. Az elmúlt években egyre több regionális és országos sajtversenyre került sor hazánkban. A rendezvények kimagasló szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen a sajtbírák képzése.
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete, a Tej Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös célja a magyar sajtkultúra fejlesztése, amelynek a sajtkészítők támogatása mellett fontos elemét képezi a sajtbírák képzése. Az elmúlt években egyre több regionális és országos sajtversenyt rendeztek meg hazánkban, amelyek bírálati részét a Magyar Sajtkészítők Egyesülete szervezte meg és készítette elő. A rendezvények kimagasló szakmai színvonalának megőrzése érdekében elengedhetetlen a bírák létszámának növelése. Ennek érdekében a Magyar Sajtkészítők Egyesülete – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Terméktanács támogatásával – az idén harmadik alkalommal hirdeti meg a sajtbíra képzést.
A képzés elsősorban a sajtok világában jártas, vagy azt megismerni kívánó, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott
A képzésre minden 18. életévét betöltött magyar állampolgár jelentkezhet, aki nem sajtkészítő, nem tulajdonosa vagy vezetője sajtkészítő kisüzemnek. A képzés megkezdését felvételi előzi meg, ahol az egyéni érzékszervi képességeket is felmérik a szakemberek. A következő felvételi vizsgára 2024. május 10-én kerül sor. A képzés helyszíne a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Dunaharaszti Oktatóközpontja. Minden felvételt nyert hallgatónak lehetősége van arra, hogy a Magyar Sajtkészítők Egyesületével tanulmányi szerződés kössön, mely arra kötelezi a hallgatót, hogy minden előadáson részt vegyen, sikeres záróvizsgát tegyen és 3 éven keresztül évente legalább 2 alkalommal sajtbíraként vállalja az egyesület által szervezett sajtversenyeken a részvételt. A felsőoktatási intézményben, nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató hallgatók számára kedvezményes tandíj érhető el. A sikeres vizsgáról a végzett hallgatók tanúsítványt kapnak, valamint sajtbírálóként bekerülnek a Magyar Sajtkészítők Egyesülete nyilvántartási rendszerébe.
A Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2021-ben kapcsolódott be aktívan az Európai Kisüzemi és Kézműves Sajtkészítők Európai Hálózatába (Farmhouse and Artisan Cheesemakers European Network).
A hálózatban több munkacsoportban is részt vesznek az egyesület tagjai, ezzel elősegítve
a hálózatosodást és a tudásmegosztást. Az egyesület tudatosan fejleszti a sajtbírák szakmai közösségét is. Támogatják a sajtbírák nemzetközi sajtversenyeken való részvételét, havi tematikus sajtbíra-tréninget szerveznek, emellett folyamatosan finomítják az elektronikus bírálat rendszerét és a bírálati szempontrendszert. A képzés aktualitását erősíti az is, hogy idén az európai kongresszus központi témája a sajt íze lesz: mit jelent a sajt íze, hogyan beszélünk róla, hogyan bíráljuk az ízeket. A Norvégiában szervezett konferencia címe: #TasteTheCheese.
NAK
Kapcsolódó cikkeink
Új helyszínen várja az érdeklődőket a Nébih Farm
Decembertől megnyitotta kapuját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megújult Nébih Farm,…
Tovább olvasom >Tájékoztatót adott ki az ENAR adatok támogatáspolitikai felhasználásról az Agrárminisztérium
Az uniós forrásból finanszírozott állatalapú támogatások esetében elvárás az állatok…
Tovább olvasom >Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >