Dunai halételek a Keszegfesztiválon
Dunai halételek várják szombaton a Bátai Keszegfesztivál közönségét, a kulturális, gasztronómiai programot tizedik alkalommal rendezik meg a sárközi községben.
A fesztivál halfőző versenyén körülbelül két mázsa halból, a keszeg mellett pontyból, kárászból készülnek sültek és halászlé helyi ízek szerint – mondta el Sütő Renáta szervező az MTI-nek.
Nem előírás az, hogy a versenyen a résztvevők dunai halból készítsék a halételeket, de többnyire a folyami hal az alapanyag – tette hozzá. Bátán a keszeget paprikás lisztben forgatva sütik ki, a halászlé hasonlít a bajai hallé elkészítéséhez, a Tolna megyei településen kárász és keszeg is kerül bele, mindig csípősen főzik és tésztával fogyasztják. A keszegsütőknél 700 forintért lehet majd megkóstolni a bátai sültet.
A rendezvény helyszínén, a természetvédelmi területen fekvő bátai Nagy-szigeten egész napos szórakoztató és gyermek- és kulturális programok is várják a közönséget. Az előadók között több népzenei és néptáncegyüttes is színpadra lép.
A Markó József Bátai Hagyományőrzők Egyesületének tagjai régi bátai népdalokat énekelnek, a budapesti Márványos Tamburazenekar a bátai Sárköz Néptáncegyüttest kíséri majd, amely rimóci táncokat, verbunkost, csárdást ad elő. A Bátai Cigány Tamburazenekartól cigány és magyar népzenét, a szintén bátai Vadvirág Tánccsoporttól magyar, köztük felvidéki táncokat hallhat, láthat a közönség. A fesztiválon fellép zenekarával az egyik legnépszerűbb hazai nép- és világzenei előadó, Bognár Szilvia is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
A legendás étteremkalauz visszatér Magyarországra!
Világszerte elismert szereplővel gazdagodik a magyar gasztronómiai élet. A francia…
Tovább olvasom >Ennyit kosztál egy vacsora a vidéki dupla Michelin-csillagos étteremben
Magyarországon jelenleg két olyan étterem található, amely a világ egyik…
Tovább olvasom >A World Culinary Awards idén is díjazta a legjobb éttermeket
A gasztronómiai világ legjobbjait ünneplő World Culinary Awards idén is…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kacsából és a libából nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget
Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően az ünnepi…
Tovább olvasom >A vásárlókkal együtt segít a Lidl
A Lidl Magyarország a Baptista Szeretetszolgálat karácsonyi adománygyűjtő kampányához csatlakozott,…
Tovább olvasom >A brazil nap íze minden kortyban: új Single Origin kávét vezet be az OMV
Új taggal bővült az OMV kávékínálata: a VIVA Single Origin…
Tovább olvasom >