Dubaji csokik botrányos eredményei: egészségügyi kockázatokkal bukott meg a csokoládék többsége
A német élelmiszer-ellenőrző hatóságok súlyos problémákat tártak fel a dubaji csokoládék tesztelése során. Az Észak-Rajna–Vesztfáliában végzett vizsgálatokon a külföldi eredetű termékek 96 százaléka megbukott, de még a német gyártású csokoládék 38 százaléka sem felelt meg az előírásoknak. A vizsgálatok penészgombákat, jelöletlen allergéneket, színezékeket és veszélyes baktériumokat mutattak ki, amelyek komoly egészségkárosodást okozhatnak a fogyasztóknak – írja az Index.
Veszélyes összetevők, penészméreg és baktériumok
A Bild beszámolója szerint az ellenőrzött Törökországból, az Egyesült Arab Emírségekből és Jordániából származó dubaji csokoládék túlnyomó többsége nem felelt meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak.
Az egyik legaggasztóbb megállapítás a penészgombák és azok méreganyagai (mikotoxinok) jelenléte volt, amelyek súlyos máj- és vesekárosodást okozhatnak, valamint az immunrendszer működését is gyengíthetik.
Ezen kívül több csokoládé:
- Jelöletlen allergéneket tartalmazott, például földimogyorót és szezámmagot, amelyek súlyos allergiás reakciókat válthatnak ki az érintett fogyasztóknál.
- Illegálisan használt színezékeket tartalmazott, amelyeket az Európai Unióban nem engedélyeztek.
- Enterobacteriaceae baktériummal volt szennyezett, amely szalmonella- vagy E. coli fertőzést okozhat.
Németországban is problémák voltak
A németországi gyártású dubaji csokoládék sem voltak mentesek a problémáktól. Egy düsseldorfi vizsgálat kimutatta, hogy 10 tesztelt termékből kettőben veszélyesen magas volt a penészméregszint, míg más termékekben címkézési hibákat találtak.
Szász-Anhaltban egy tesztelt dubaji csokoládéban a kakaóvajat olcsóbb idegen zsírokkal helyettesítették, míg egy másik terméknél magas coliform baktériumtartalmat mutattak ki, amely szintén egészségügyi kockázatot jelent.
Hannoverben egy élelmiszer-felügyeleti ellenőrzés során egy nem higiénikus körülmények között működő csokoládégyártó üzemet kellett bezárni.
Bajorországban 20 dubaji csokoládé-mintából 12-ben találtak jelöletlen allergéneket, köztük földimogyorót és szezámmagot, ezért hivatalos vizsgálat indult a termékekkel kapcsolatban.
Német hatóságok: komoly problémák az élelmiszerbiztonságban
A német élelmiszerbiztonsági szakértők szerint az eredmények riasztóak, és további vizsgálatokra van szükség a külföldi eredetű csokoládék kapcsán. A hatóságok szigorúbb ellenőrzéseket és esetleges importkorlátozásokat is kilátásba helyeztek.
A fogyasztók számára a szakértők az alapos címkeolvasást és a bizonytalan eredetű termékek elkerülését javasolják, különösen a kevéssé ismert márkák esetében, amelyek az elmúlt időszakban népszerűvé váltak a közösségi médiában.
A dubaji csokoládék minőségének kérdése továbbra is vitatott, és a jövőben további vizsgálatok deríthetnek fényt a problémák pontos okaira.
Kapcsolódó cikkeink
Kihívások a magyar gabonatermelésben: a minőség és fenntarthatóság szerepe
A Portfolio Agrárszektor 2024 konferencián szakértők rámutattak, hogy a magyar kukoricatermés 60%-a nem…
Tovább olvasom >Biztosított a hazai kukoricaellátás, nincs szükség importra
A hazánkban megtermelt kukorica java részének a betakarítása még hátravan,…
Tovább olvasom >Pánikkeltésből elég a toxin kapcsán
Mindenki végezze felelősen a maga dolgát a kukoricapiacon, ne a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Országos Kereskedelmi Szövetség: az árrés nem profit!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) nemzetközi élelmiszer-kereskedő tagvállalatai az elmúlt…
Tovább olvasom >Orbán Viktor a Kossuth Rádióban: a kereskedők 10 százaléknál többet nem rakhatnak rá a beszerzési árra
Március közepétől a kormány 10 százalékban maximalizálja az árrést 30…
Tovább olvasom >Árrésstop kontra áfacsökkentés: megoldás az inflációra vagy politikai viták terepe?
A kormány március közepétől életbe léptette az árrésstopot, amely szerint…
Tovább olvasom >