Drámaian drágulhat az élelmiszer
Nagy élelmiszer-áremelkedés jöhet a következő évtizedekben – vélik a Standard Chartered Bank szakértői. Az Ázsiában, Afrikában és a Közel-Keleten nagy befolyással bíró pénzintézet szerint az urbanizáció és az élelmiszer-kereslet növekedése várható.
A kérdés csak az, hogy a folyamat üteme olyan gyors lesz-e, mint az elmúlt évtizedekben.
Az ENSZ becslése szerint a Föld lakossága 2050-ig mintegy 35 százalékkal fog nőni a jelenlegi 6,8 milliárdhoz képest. Ez becslések szerint mintegy 70 százalékkal növeli meg a világ élelmiszer-szükségletét. Változni fog a kereslet összetétele is, a magasabb értékű -és magasabb erőforrás-igényű termékek- mint például a húsipari termékek irányába.
Mindeközben a kínálatot az eddigieknél sokkal inkább korlátozza majd a termőföld hiánya, a termelés lassuló növekedése, a bioüzemanyagok (például a bioetanol) egyre jelentősebb térnyerése, a vízhiány, és végül, de nem utolsó sorban az éghajlatváltozás, amely valószínűleg még a jelenleginél is kiszámíthatatlanabbá teszi az időjárási viszonyokat.
A Standard Chartered Bank elemzői úgy látják: annak érdekében, hogy az árak ne emelkedjenek túlságosan gyors mértékben – és ne váljanak ellenőrizhetetlenné – mindent meg kell tenni az egyre növekvő globális éhínség radikális csökkentéséért: a kormányoknak és a nagyvállalatoknak világszerte meg kell találniuk a módjait annak, hogy globálisan fenntarthatóvá váljon a mezőgazdasági termelés, az élelmiszer-előállítás – közli a Pénzcentrum.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
KSH: áprilisban a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakit 5,0, az előző havit 2,0 százalékkal haladta meg
2025. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint…
Tovább olvasom >Csökkent a FAO élelmiszerár-indexe májusban
Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz…
Tovább olvasom >Az euróövezetben nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban
Havi és éves összehasonlításban egyaránt nőtt a kiskereskedelmi forgalom az…
Tovább olvasom >