Drágult az élelmiszer
2011. februárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,4 százalék volt, 2010. februárhoz viszonyítva az árak 4,1 százalékkal növekedtek. A nyugdíjas infláció 0,7, illetve 4,8 százalék volt. Egy hónap alatt legnagyobb mértékben, 1,2 százalékkal, az élelmiszerek árai emelkedtek.
A KSH friss elemzéséből kiderül, hogy emelkedett a cukor (15,7 százalék), a liszt (9,3 százalék), az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – (4,7 százalék), valamint a csokoládé, kakaó (2,3 százalék) és a kávé (2,2 százalék) ára. Árcsökkenés következett be a sajt (2,2 százalék) és a sertészsiradék (1,6 százalék), kismértékű áremelkedés (0,1 százalék) pedig a szeszes italok, dohányáruk esetében. Az egyéb cikkek árai nem változtak az előző hónaphoz képest.
2010. februárhoz viszonyítva az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,4 százalékkal emelkedtek. Ezen belül nőtt a liszt (44,1 százalék), a cukor (28,2 százalék), az idényáras élelmiszerek (26,8 százalék), az étolaj (18,9 százalék), a tej (9,7 százalék) és a sajt (9,1 százalék) ára. Az átlag alatt, 1,2 százalékkal emelkedtek a szeszes italok, dohányáruk árai. Csökkent a tojás (7,4 százalék) és a sertészsiradék (5,7 százalék) ára.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Bizalomzuhanás a globális gazdaságban az amerikai vámháború nyomán
A világgazdaság vezető szereplőinek gazdasági bizalmi indexei jelentősen romlottak az…
Tovább olvasom >Föld napja: Felemás a magyar lakosság klímatudatossága
Április 22-e a Föld napja, így kifejezetten aktuális kérdés a…
Tovább olvasom >Országos kampányt indított a Tej Terméktanács a trappista sajt népszerűsítésére
A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista…
Tovább olvasom >