Drágulhat a karácsonyi menü: mire számítsunk az ünnepi időszakban?
Ahogy közeledik az ünnepi időszak, sokan már tervezik a karácsonyi menüt és készítik a költségvetést. Azonban az idei karácsony sem marad el az áremelkedések nélkül. A szakértők szerint több, a karácsonyi asztalra kerülő alapanyag ára emelkedhet, bár az áremelkedés mértéke eltérő lehet – mutat rá a Pénzcentrum.
A kacsa és a fenyőfa drágulása már biztos
A kacsahús árának növekedése szinte elkerülhetetlen, különösen, mivel a szezonális kereslet felhajtja az árakat. Aki a hagyományos ünnepi menü részeként tálalná, jobban teszi, ha előre készül. Hasonló a helyzet a fenyőfapiacon is: a természetes fenyőfák ára várhatóan 10%-kal emelkedik, de a tartósabb műfenyők ára sem alacsony, akár több tízezer forintot is elérhet.
Visszafogott drágulás a húsoknál
Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője szerint az adventi időszakban a húsok ára csak kismértékben fog emelkedni. Ennek oka elsősorban a lakossági fogyasztás csökkenése, ami fékezi az árnövekedést. Kiemelte, hogy a sertéshús fogyasztása decemberben szezonálisan növekszik, mintegy 25%-kal, ami ugyan némi drágulást okozhat, de jelentős áremelkedésre nem kell számítani.
A sertéscomb ára viszont érzékelhetően magasabb lehet, mivel tavaly még ársapkás termék volt, ami mesterségesen alacsony szinten tartotta az árát. Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint mostanra a sertéscomb ára visszatért a piaci szintre, így idén drágább lesz, mint tavaly. A szakértő azonban megjegyezte, hogy az ágazat nehézségei miatt a drágulás mérsékelt marad.
A marhahús esetében a drágulás nem feltétlenül a karácsonyi szezon hatása, hanem az európai piac változásainak eredménye. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint a zöldpolitikai változások és a csökkenő kínálat felhajtják az árakat. Egyre több marhatenyésztő hagyja el az ágazatot, ami a kínálat szűküléséhez vezet, és ez áremelkedést eredményez.
Általános piaci hatások: fogyasztás és árfolyam
A szezonális hatások mellett a forint gyengülése is befolyásolhatja az árakat, bár ennek hatása várhatóan csak januártól lesz érezhető. Az ünnepi időszakban a visszafogott lakossági fogyasztás tartja kordában az árakat, mivel a vásárlók körültekintőbben költenek.
Éder Tamás szerint a sertéshús szektoron belül most a húsipari vállalkozások küzdenek a legnagyobb nehézségekkel. Az elmúlt évek magas élősertés-árai miatt a húsipari cégek sok esetben nem tudták érvényesíteni költségeiket az átadási árakban, ami súlyos gazdasági problémákat okoz.
Bár a karácsonyi menü egyes elemei, például a sertéscomb és a kacsahús drágábbak lehetnek, az általános drágulás visszafogott marad. A fogyasztók költségtudatossága és a piaci körülmények miatt idén nem kell drasztikus áremelkedésre számítani. Aki azonban a megszokott színvonalú ünnepi vacsorát szeretné, érdemes időben tervezni és vásárolni, hogy elkerülje az utolsó pillanatok magasabb árait.
Kapcsolódó cikkeink
Komoly átalakulásban a magyar tésztapiac
A szokások változása alapjaiban formálják át a magyar tésztapiacot –…
Tovább olvasom >Magyarország gazdasági sérülékenysége: okok, következmények és lehetséges kiutak
Az elmúlt évek gazdasági folyamatai ismét ráirányították a figyelmet a…
Tovább olvasom >NGM: a kormány üdvözli, hogy a kereskedelmi bankok is részt vesznek az áremelések elleni küzdelemben
A kormány üdvözli, hogy a kereskedelmi bankok önkéntes alapon vállalják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Húsvéti hosszú hétvége: így alakul az üzletek nyitvatartása 2025-ben
A húsvéti ünnepek idején alaposan átalakul a hazai üzletláncok nyitvatartása:…
Tovább olvasom >A várakozásokon felül alakult az euróövezet ipari termelése februárban
Februárban a várakozásokon felüli mértékben növekedett az euróövezet ipari termelése…
Tovább olvasom >Zsigó Róbert: átlagosan majdnem húsz százalékos az árrésstop hatása
Az árrésstop bevezetésének hatására négy hét alatt átlagosan 18,6 százalékkal…
Tovább olvasom >