Drágulhat a karácsonyi menü: mire számítsunk az ünnepi időszakban?
Ahogy közeledik az ünnepi időszak, sokan már tervezik a karácsonyi menüt és készítik a költségvetést. Azonban az idei karácsony sem marad el az áremelkedések nélkül. A szakértők szerint több, a karácsonyi asztalra kerülő alapanyag ára emelkedhet, bár az áremelkedés mértéke eltérő lehet – mutat rá a Pénzcentrum.
A kacsa és a fenyőfa drágulása már biztos
A kacsahús árának növekedése szinte elkerülhetetlen, különösen, mivel a szezonális kereslet felhajtja az árakat. Aki a hagyományos ünnepi menü részeként tálalná, jobban teszi, ha előre készül. Hasonló a helyzet a fenyőfapiacon is: a természetes fenyőfák ára várhatóan 10%-kal emelkedik, de a tartósabb műfenyők ára sem alacsony, akár több tízezer forintot is elérhet.
Visszafogott drágulás a húsoknál
Braunmüller Lajos, az Agrárszektor főszerkesztője szerint az adventi időszakban a húsok ára csak kismértékben fog emelkedni. Ennek oka elsősorban a lakossági fogyasztás csökkenése, ami fékezi az árnövekedést. Kiemelte, hogy a sertéshús fogyasztása decemberben szezonálisan növekszik, mintegy 25%-kal, ami ugyan némi drágulást okozhat, de jelentős áremelkedésre nem kell számítani.
A sertéscomb ára viszont érzékelhetően magasabb lehet, mivel tavaly még ársapkás termék volt, ami mesterségesen alacsony szinten tartotta az árát. Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke szerint mostanra a sertéscomb ára visszatért a piaci szintre, így idén drágább lesz, mint tavaly. A szakértő azonban megjegyezte, hogy az ágazat nehézségei miatt a drágulás mérsékelt marad.
A marhahús esetében a drágulás nem feltétlenül a karácsonyi szezon hatása, hanem az európai piac változásainak eredménye. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének ügyvezető igazgatója szerint a zöldpolitikai változások és a csökkenő kínálat felhajtják az árakat. Egyre több marhatenyésztő hagyja el az ágazatot, ami a kínálat szűküléséhez vezet, és ez áremelkedést eredményez.
Általános piaci hatások: fogyasztás és árfolyam
A szezonális hatások mellett a forint gyengülése is befolyásolhatja az árakat, bár ennek hatása várhatóan csak januártól lesz érezhető. Az ünnepi időszakban a visszafogott lakossági fogyasztás tartja kordában az árakat, mivel a vásárlók körültekintőbben költenek.
Éder Tamás szerint a sertéshús szektoron belül most a húsipari vállalkozások küzdenek a legnagyobb nehézségekkel. Az elmúlt évek magas élősertés-árai miatt a húsipari cégek sok esetben nem tudták érvényesíteni költségeiket az átadási árakban, ami súlyos gazdasági problémákat okoz.
Bár a karácsonyi menü egyes elemei, például a sertéscomb és a kacsahús drágábbak lehetnek, az általános drágulás visszafogott marad. A fogyasztók költségtudatossága és a piaci körülmények miatt idén nem kell drasztikus áremelkedésre számítani. Aki azonban a megszokott színvonalú ünnepi vacsorát szeretné, érdemes időben tervezni és vásárolni, hogy elkerülje az utolsó pillanatok magasabb árait.
Kapcsolódó cikkeink
Júliusban rekordszintre emelkedett az infláció Szlovákiában
Szlovákiában 4,4 százalékos volt júliusban az éves infláció, ami az…
Tovább olvasom >Századvég: az aszály hajtotta fel a júliusi élelmiszerárakat
Júliusban az éves infláció 4,3 százalékra lassult, havi összevetésben azonban…
Tovább olvasom >Bodrogi Gyulával és Süsüvel is találkozhatnak a családok a Varázsligetben
A Szent István Nap rendezvénysorozata idén is színes programkavalkáddal várja…
Tovább olvasom >További cikkeink
Bővíti a Walmart a munkavállaói kedvezmények körét
Bővül a Walmart munkavállalói kedvezményeinek köre, és az amerikai dolgozók…
Tovább olvasom >Franciaországban is elindult a Kaufland piactere
A német e-kereskedelmi óriás Kaufland megnyitotta piacterét Franciaországban, ezzel belépve…
Tovább olvasom >Fehérjedús italokkal és új ételekkel bővíti kínálatát a Starbucks az USA-ban
A menü egyszerűsítését követően a Starbucks új, prémium kávékra, nem…
Tovább olvasom >