Drágulást hoz március
Drágul a gabona, a liszt, a cukor, az üzemanyag, így drágulni fog a kenyér is a következő hetek során. Mégpedig jelentősen.
Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke az MTI kérdésére pontos számot nem mondott arra vonatkozóan, hogy hány forinttal drágulhat a kenyér, de jelezte: az alapanyagárak és az egyéb költségek, például az üzemanyagár emelkedése jelentősen növeli a pékek költségeit.
Elmondta: a malmok szerdán bejelentették, hogy egy-két héten belül 20 százalékkal emelkedik a liszt kilónkénti nettó ára, ami jelenleg átlagosan 106 forint. Az így kialakuló mintegy 127 forintos lisztárat a bejelentés szerint márciusban ismét 20 százalékkal emelik, így 152-153 forintra nő a nettó ár.
Varga László hangsúlyozta: a pékek költségeit nemcsak ez növeli, hanem az üzemanyagárak és a cukor árának emelkedése is. A kifliben és a péksüteményekben már cukor is van, amelynek ára az utóbbi időben ugyancsak jelentősen nőtt – emelte ki. A szállítási költség egy átlagos, 30 kilométeres fuvart figyelembe véve is már 15-18 százalékot tesz ki az összes költségből.
A pékszövetség elnöke nagy problémának látja, hogy a „kereskedelem nem akarja befogadni” az áremelést, kivárnak, ez pedig „tönkreteheti a pékszakmát”, a sütőipari cégeket, ahol 21-24 ezer foglalkoztatott dolgozik.
Gillemot Katalin, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs vezetője csütörtökön az MTI-nek elmondta: az alapanyagárak emelkedése a kenyeret is drágítja, de az áremelésről „nagyon megfontoltan kell dönteni”, mert az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a vásárlók már néhány forintos áremelkedésre is érzékenyek. A vásárlóerő nem tudja elviselni ha megugranak az árak. Jelezte: az Auchan maga gyártja a kenyeret, így legalább a benzinár emelkedésével összefüggő szállítási költségeket meg tudják spórolni – írja az MTI nyomán a Világgazdaság Online.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Ez az év már valóban az adatmenedzsment éve lesz
Az élelmiszer-kiskereskedelmi szektor sikere idén nagyban múlhat az árképzés, az…
Tovább olvasom >DLA Piper Hungary/Omnibusz javaslat: szükséges egyszerűsítés vagy visszalépés a fenntarthatósági törekvésekben?
Február 26-án hivatalosan is elérhetővé vált a fenntarthatósági jelentéstételi kötelezettségek…
Tovább olvasom >Slow Food Deutschland: nem a rovarok fogyasztása, hanem az élelmiszerpazarlás csökkentése lehet a megoldás
Kritikát fogalmazott meg a Slow Food Deutschland a rovarok Európában…
Tovább olvasom >