Drágul jövőre a baromfihús
A fogyasztók számára jó hír, hogy idén karácsonykor nem lesz drágább a az ünnepi asztalra szánt pulyka, és általában sem emelkednek a baromfihús és készítmények árai. A rossz hír, hogy 2019-től ezek a termékek drágulnak és nem is kevéssel – olvasható a nepszava.hu-n.
A szakemberek becslése szerint a termelési költségek ugrásszerű növekedése miatt átlagosan 5 százalékkal drágábban kapják majd év elejétől a kereskedők a baromfitermékeket, amelyre az ő haszonkulcsuk is rárakódik. Ezzel együtt pedig akár két számjegyű is lehet az áremelkedés, amelynek indoklásai között első helyen említik a meglódult az energiaárakat, ami jövőre sem áll meg.
Az ipar számára az áram díja 45-50, a gáz ára 25 százalékkal emelkedik jövőre, a takarmányárak is jelentősen drágultak de az elmúlt években megszokott 7-8 százalékos béremeléseket 2019-ben is elvárják a dolgozók – nyilatkozta a Népszavának Erdélyi István, a Magyar Pulyka Szövetség elnöke, a szervezet által hatodszor megszervezett szakmai konferencián. A 2017-ben bevezetett 5 százalékos áfának köszönhetőn a pulykamellfilé kilója jelenleg csak 1690 forint, ám ez a kedvező ár 2019-ben nem tartható – tette hozzá.
A szövetség elnöke elmondta, egyre feszítőbb az ágazat munkaerőhiánya, egyre több a nyugdíjkorhatárhoz közeledő munkavállaló az ágazatban, és már a havi bruttó 300-350 ezer forintos fizetés sem vonzó a fiatalok számára. A hazai pulykatermelés 40 százalékát adó Gallicoop például 30 kárpátaljai magyar munkás vett fel, de többségük a magyar útlevél birtokában rövid úton továbbállt, ketten maradtak a cégnél – jegyezte meg Erdélyi István. Jelenleg indiai dolgozókkal igyekeznek enyhíteni a munkaerőhiányt. Eddig ők váltak be leginkább, de már toboroznak Mongóliában is.
A múlt évihez képest mára a liba, kacsa állomány 40-50 százalékkal nőtt, mint emlékezetes a tavalyi madárinfluenza, illetve az ehhez kapcsolódó kényszervágások megtizedelték a létszámot – említette Csorba Attila, a Baromfi Terméktanács (BTT) elnök-igazgatója. A hízottliba-létszám még nem érte el az átlagos 2,5 milliót, s pillanatnyilag 2,2 milliót tartanak nyilván. A liba fogyasztói ára szeptemberben 2,8 százalékkal nőtt, míg a kacsa 7 százalékkal lett olcsóbb. (Bihari Tamás, nepszava.hu)
Kapcsolódó cikkeink
A nem fenntartható marhahúst a strucc és az emu húsa válthatja
Az emuk és struccok tartása környezetbarátabb alternatíva a marhahúshoz képest,…
Tovább olvasom >Idén is lesz kiemelt szüreti ellenőrzés a szőlőtermelők védelmében
Idén is folytatódik a 2019-ben megkezdett szőlőszüreti ellenőrzési program, az…
Tovább olvasom >Az európai zöldségtermesztők hiányra figyelmeztetnek az energiaválság miatt
Észak- és Nyugat-Európában a zöldségtermesztők az európai energiaválság okozta pénzügyi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >Decemberben alig változott a GKI konjunktúraindexe
A GKI Gazdaságkutató Zrt.– az EU támogatásával –felmérése szerint decemberben…
Tovább olvasom >Ünnepi fogások: bacon kuglóf, baconos sajttorta és szilveszteri kandírozott virslifalatkák
Sokszor egy-egy szokatlanabb hozzávaló, vagy akár maga a tálalás is…
Tovább olvasom >