Drágul a hal is
A halászati szezon kezdetén a túlkínálat ellenére áremelést jósolnak a szakemberek, a takarmányok drágulása miatt 15-20 százalékkal kell többet fizetniük a vásárlóknak.
A halágazat szereplőinek egybehangzó véleménye szerint rájuk
is ugyanolyan hatással van a takarmányár, mint az állattartókra. Az aszály
miatti vízhiányt sok helyütt a fizetett vízutánpótlással sem sikerült
mérsékelni. Ezért korábban kell lehalászni az állományt, ami piaci zavarokat is
okozhat.
A ponty átlagos átadási ára kilónként 600 forint körül van,
a busáért 170-190 forintot fizetnek a nagykereskedők.
Az elmúlt években folyamatosan emelkedett a halfogyasztás
Magyarországon. A teljes magyarországi haltermelés 20-22 ezer tonna, amiből
17-19 ezer tonnát használnak fel étkezési célra. A legnépszerűbb az élőhal: a
termelés több, mint felét így értékesítik. A feldolgozott haláruk között a
fagyasztott termékek visszaszorulnak, helyette a friss, előhűtött árukat
vásárolják.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Új felmérés: a vásárlók nem kérnek a mérgező vegyszerekből
Egy új, öt országot érintő felmérés komoly aggodalmakat tárt fel…
Tovább olvasom >Veszteségbe fordult a friss tej értékesítése – rávilágított a GVH grafikonja
A magyar kiskereskedelem egy újabb, eddig kevésbé reflektorfényben lévő problémája…
Tovább olvasom >Lassan elfogynak a sarki kisboltok: 22 ezer bolt tűnt el négy év alatt
2024 végére több mint 5200 kiskereskedelmi üzlet szűnt meg Magyarországon…
Tovább olvasom >