Drágul a hal is
A halászati szezon kezdetén a túlkínálat ellenére áremelést jósolnak a szakemberek, a takarmányok drágulása miatt 15-20 százalékkal kell többet fizetniük a vásárlóknak.
A halágazat szereplőinek egybehangzó véleménye szerint rájuk
is ugyanolyan hatással van a takarmányár, mint az állattartókra. Az aszály
miatti vízhiányt sok helyütt a fizetett vízutánpótlással sem sikerült
mérsékelni. Ezért korábban kell lehalászni az állományt, ami piaci zavarokat is
okozhat.
A ponty átlagos átadási ára kilónként 600 forint körül van,
a busáért 170-190 forintot fizetnek a nagykereskedők.
Az elmúlt években folyamatosan emelkedett a halfogyasztás
Magyarországon. A teljes magyarországi haltermelés 20-22 ezer tonna, amiből
17-19 ezer tonnát használnak fel étkezési célra. A legnépszerűbb az élőhal: a
termelés több, mint felét így értékesítik. A feldolgozott haláruk között a
fagyasztott termékek visszaszorulnak, helyette a friss, előhűtött árukat
vásárolják.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Rekord magasságba szökött a svájci Lidl sajtexportja tavaly
Tizenöt éves fennállásának legerősebb évét zárta a svájci Lidl sajtexport…
Tovább olvasom >Alkoholmentes sörbe invesztál Robbie Williams
Robbie Williams személyében befektetőt kapott az ausztrál Heaps Normal alkoholmentes…
Tovább olvasom >Bővíti sajtgyártó kapacitását az Arla Foods Bahreinben
50,9 millió eurót, azaz mintegy 59,4 millió dollárt invesztál az…
Tovább olvasom >