Drágul a csirkehús és a tojás: újabb áremelkedési hullám sújtja a magyar háztartásokat

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 05. 16. 13:46

A takarmányárak, az infláció és a globális kereslet-kínálat alakulása együtt hajtja fel az alapélelmiszerek árát – a csirkemell ára egy év alatt 10–14 százalékkal nőtt – mutat rá az Agrárszektor.

Újabb kihívással szembesülnek a magyar fogyasztók az élelmiszerpiacon: jelentősen emelkedtek a csirkehús és a tojás árai – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb adataiból. A 2025 első hónapjaira vonatkozó statisztikák alapján a vágócsirke termelői ára 5,4%-kal, a tojás csomagolóhelyi ára pedig több mint 20%-kal lett magasabb, mint egy évvel korábban.

Felfelé mennek az árak – a legfrissebb számok

Az AKI adatai szerint a 2025 első negyedévében mért árváltozások a következőképp alakultak:

  • A vágócsirke élősúlyos termelői ára 5,4%-kal emelkedett, és 435,1 Ft/kg lett.

  • A vágópulyka ára 3,4%-kal nőtt, 617,2 Ft/kg-ra.

  • A csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 12,6%-kal emelkedett, 1929 Ft/kg-ra.

  • A csontos csirkemell ára 14,5%-kal, 1240 Ft/kg-ra nőtt.

  • A teljes csirkemell ára 10,9%-os emelkedéssel 1864 Ft/kg lett.

A tojás ára szintén jelentősen nőtt:

  • A ketreces tartásból származó M+L tojás ára 22,2%-kal nőtt, 67,12 Ft/darab-ra.

  • A mélyalmos tartású tojásé 19,2%-kal nőtt, 75,39 Ft/darab-ra.

Mi van az áremelkedés mögött?

A drágulás hátterében összetett tényezők állnak: a globális takarmányköltségek emelkedése, az infláció, valamint a nemzetközi kereslet-kínálati viszonyok változása egyaránt hatással van a hazai baromfiszektorra. Emellett a feldolgozói energiaköltségek és a logisztikai nehézségek is hozzájárulnak az árak növekedéséhez.

A KSH adatai szerint 2025 első két hónapjában Magyarország baromfihúsexportja 5,5%-kal csökkent, viszont a csirkehús kivitele 4%-kal nőtt. A legnagyobb célpiacok továbbra is Románia és Szlovákia, míg a legnagyobb beszállító ország Lengyelország maradt. Az import összességében 20%-kal esett vissza.

Nemzetközi trendek: emelkedés és visszaesés egyszerre

Az Európai Unió baromfihúsexportja 2025 januárjában 9%-kal nőtt, míg az import 6%-kal emelkedett – főként Brazíliából és az Egyesült Királyságból származó termékekkel. Az USA mezőgazdasági minisztériumának előrejelzése szerint az amerikai csirkehústermelés 2025-ben 2%-kal nő, a pulykahús kibocsátása viszont 4,5%-kal csökkenhet. Az exportban mindkét terméknél visszaesés várható.

Belföldön is hasonló irány figyelhető meg: az AKI vágási statisztikái szerint 170 ezer tonna baromfit vágtak le 2025 első negyedévében, ami 5%-os visszaesést jelent az előző évhez képest. A csirke viszont tartja magát: a vágócsirke mennyisége 7%-kal nőtt, míg a pulykáé 3,8%-kal emelkedett.

Kihívások előtt a magyar háztartások

A csirkehús és a tojás sok magyar háztartásban alapélelmiszernek számít. A tartós áremelkedés különösen az alacsonyabb jövedelmű rétegeket érinti érzékenyen, mivel ezek a termékek nehezen helyettesíthetők más fehérjeforrásokkal. A jövőben a takarmány- és energiaárak alakulása, valamint a globális piaci helyzet lesz meghatározó abban, hogy stabilizálódnak-e az árak, vagy további drágulásra kell számítani.

Kapcsolódó cikkeink