Drágul a csirkehús és a tojás: újabb áremelkedési hullám sújtja a magyar háztartásokat
A takarmányárak, az infláció és a globális kereslet-kínálat alakulása együtt hajtja fel az alapélelmiszerek árát – a csirkemell ára egy év alatt 10–14 százalékkal nőtt – mutat rá az Agrárszektor.
Újabb kihívással szembesülnek a magyar fogyasztók az élelmiszerpiacon: jelentősen emelkedtek a csirkehús és a tojás árai – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb adataiból. A 2025 első hónapjaira vonatkozó statisztikák alapján a vágócsirke termelői ára 5,4%-kal, a tojás csomagolóhelyi ára pedig több mint 20%-kal lett magasabb, mint egy évvel korábban.
Felfelé mennek az árak – a legfrissebb számok
Az AKI adatai szerint a 2025 első negyedévében mért árváltozások a következőképp alakultak:
-
A vágócsirke élősúlyos termelői ára 5,4%-kal emelkedett, és 435,1 Ft/kg lett.
-
A vágópulyka ára 3,4%-kal nőtt, 617,2 Ft/kg-ra.
-
A csirkemellfilé feldolgozói értékesítési ára 12,6%-kal emelkedett, 1929 Ft/kg-ra.
-
A csontos csirkemell ára 14,5%-kal, 1240 Ft/kg-ra nőtt.
-
A teljes csirkemell ára 10,9%-os emelkedéssel 1864 Ft/kg lett.
A tojás ára szintén jelentősen nőtt:
-
A ketreces tartásból származó M+L tojás ára 22,2%-kal nőtt, 67,12 Ft/darab-ra.
-
A mélyalmos tartású tojásé 19,2%-kal nőtt, 75,39 Ft/darab-ra.
Mi van az áremelkedés mögött?
A drágulás hátterében összetett tényezők állnak: a globális takarmányköltségek emelkedése, az infláció, valamint a nemzetközi kereslet-kínálati viszonyok változása egyaránt hatással van a hazai baromfiszektorra. Emellett a feldolgozói energiaköltségek és a logisztikai nehézségek is hozzájárulnak az árak növekedéséhez.
A KSH adatai szerint 2025 első két hónapjában Magyarország baromfihúsexportja 5,5%-kal csökkent, viszont a csirkehús kivitele 4%-kal nőtt. A legnagyobb célpiacok továbbra is Románia és Szlovákia, míg a legnagyobb beszállító ország Lengyelország maradt. Az import összességében 20%-kal esett vissza.
Nemzetközi trendek: emelkedés és visszaesés egyszerre
Az Európai Unió baromfihúsexportja 2025 januárjában 9%-kal nőtt, míg az import 6%-kal emelkedett – főként Brazíliából és az Egyesült Királyságból származó termékekkel. Az USA mezőgazdasági minisztériumának előrejelzése szerint az amerikai csirkehústermelés 2025-ben 2%-kal nő, a pulykahús kibocsátása viszont 4,5%-kal csökkenhet. Az exportban mindkét terméknél visszaesés várható.
Belföldön is hasonló irány figyelhető meg: az AKI vágási statisztikái szerint 170 ezer tonna baromfit vágtak le 2025 első negyedévében, ami 5%-os visszaesést jelent az előző évhez képest. A csirke viszont tartja magát: a vágócsirke mennyisége 7%-kal nőtt, míg a pulykáé 3,8%-kal emelkedett.
Kihívások előtt a magyar háztartások
A csirkehús és a tojás sok magyar háztartásban alapélelmiszernek számít. A tartós áremelkedés különösen az alacsonyabb jövedelmű rétegeket érinti érzékenyen, mivel ezek a termékek nehezen helyettesíthetők más fehérjeforrásokkal. A jövőben a takarmány- és energiaárak alakulása, valamint a globális piaci helyzet lesz meghatározó abban, hogy stabilizálódnak-e az árak, vagy további drágulásra kell számítani.
Kapcsolódó cikkeink
Ezek a tényezők befolyásolták az árakat a tej- és a tojáspiacon
Két gyorsított ágazati vizsgálatot is lezárt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).…
Tovább olvasom >Áremelkedés, exportcsökkenés, új fogyasztói szokások – így alakult a baromfi- és tojáspiac 2025 első felében
Látványos változások jellemezték 2025 első félévét a hazai baromfi- és…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >További cikkeink
Közeleg a Lidl Balaton-átúszás
A jövő héten, július 26-án rendezik a 43. Lidl Balaton-átúszást,…
Tovább olvasom >Tudatos táplálkozás – az okos döntések számítanak, nem a szigorú szabályok
Továbbra sem érzik a fogyasztók, hogy enyhülne rajtuk a magas…
Tovább olvasom >Falusi romantika Budapest szívében: megnyitott a Puli és Juhász pesti csárda a belvárosban
Harcsapaprikás, túrós csusza és aranygaluska – juhászbölcsességgel tálalva, puli-lelkesedéssel fűszerezve.…
Tovább olvasom >