Drágul a csirke, drágul a tojás – ez vár most a magyar vásárlókra
Jelentős áremelkedés zajlott le a hazai baromfipiacon az elmúlt hónapokban – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss jelentéséből. A vágócsirke és a vágópulyka termelői ára egyaránt nőtt, amit a vásárlók is megéreznek: a boltokban főként a csirkemellfilé, a pulykamell és a tojás lett látványosan drágább. Eközben a baromfihús kivitele is visszafogottabban alakult – a külpiaci kereslet gyengülése és a költségek növekedése egyaránt nyomot hagyott az exporton – írja az Agrárszektor.
Csirkemell: már 2100 forint felett
A vágócsirke termelői ára a 28. héten elérte a 457 forintot kilogrammonként, ami 8,9%-os éves növekedésnek felel meg. A legnagyobb drágulás a csirkemellfilét érintette: kilogrammonként már 2166 forintért került a kereskedelembe, ami több mint 21%-kal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. A csirkecomb ára viszont az előző héthez képest enyhén csökkent, ezzel némileg tompítva az összképet. A friss, zsugorfóliás egész csirke ára 935 forintra nőtt (+7,6% éves szinten), míg a lédig kiszerelésű csirke még erősebben, 16,3%-kal drágult.
Pulyka: közel 2800 forintos mellek
A pulykatermékek piacán hasonló trendek figyelhetők meg. A vágópulyka termelői ára elérte a 672,7 forintot kilogrammonként, ami 15,8%-os éves emelkedést jelent. A legnagyobb ugrást az alsó pulykacomb produkálta, amely csaknem 40%-kal drágult. A pulykamellfilé ára átlépte a 2800 forintos határt, a pulykanyaké pedig 9% körüli növekedéssel követi a trendet.
Tojás: 100 forint közelében a darabár
A tojás ára is lendületesen emelkedik. A ketreces tartásból származó, M+L méretű tojás csomagolóhelyi ára már 56,22 forint darabonként, ami 37,2%-os éves növekedés. A mélyalmos tojás még ennél is drágább, 73,71 forintba kerül darabonként (+26%). A budapesti nagybani piacon a tojás bruttó ára 72 forint körül alakult, míg a kiskereskedelemben már 80–100 forint közötti összeget kérnek egy tojásért – ez komoly terhet jelent a háztartásoknak.
Még versenyképes a magyar baromfi – egyelőre
Nemzetközi viszonylatban a magyar csirkehús továbbra is viszonylag olcsónak számít. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 240,94 euró/100 kg, ami jóval alacsonyabb az EU-átlagnál (295,05 euró), és lényegesen kedvezőbb a németországi 452 eurós árnál is. A tojás esetében azonban Magyarország már közelíti az EU-átlagot: az étkezési tojás ára 242,11 euró/100 kg, ami korábban ritkán volt jellemző.
Export: kevesebb baromfi, több tojás
2025 első öt hónapjában a baromfihús export volumene 2,8%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, míg az import ennél is nagyobb, 28,3%-os visszaesést mutatott. A héjas tojás exportja ezzel szemben látványosan, 58%-kal nőtt, bár így is 25%-kal kevesebb tojás hagyta el az országot, mint egy évvel korábban – vagyis a növekedés az alacsony bázis miatt lett látványos.
Kapcsolódó cikkeink
Tovább nőtt a könnyű és a nehéz bárány ára
Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió juh- és…
Tovább olvasom >Lassulás és áremelkedés egyszerre – így alakul a tejpiac nyáron
A tejágazatban egyszerre van jelen a nemzetközi árnövekedés és a…
Tovább olvasom >Zöldség drágábban, mint hús? – Megfordult a világ az élelmiszerpiacon
Miközben évtizedekkel ezelőtt a zöldség volt az olcsó alternatíva a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Kiszámíthatatlan szezont hozott 2025 a csonthéjas gyümölcsök piacán
Ellentétes tendenciák jellemzik a 2025-ös csonthéjas gyümölcsszezont világszerte: miközben egyes…
Tovább olvasom >Top 10-es listán a legjobb túrógombóc lelőhelyek
Van egy étel, ami generációkon átívelő kedvenc, egyszerre idézi a…
Tovább olvasom >Visit Hungary: már több mint 10 millió turista érkezett az országba
Idén július 23-án lépte túl a vendégek száma a 10…
Tovább olvasom >