Drága, de jó lehet az idei bor
Kiváló évjárat lehet a 2015-ös azokon a borvidékeken, ahol jégverés, vagy szőlőbetegségek nem károsították a szépen fejlődő szőlőtermést – állítják országszerte a szüretelő szőlősgazdák.
A szőlőtermelők bizakodnak azért is, mert a tavaly leszüretelt szőlő elmaradt a 2013-as mögött, valamint az elmúlt egy évben az import is jelentősen visszaesett. Ezért valószínűsíthető, hogy a pincékben kevesebb a készlet, mint 2014. július 31-én. A tavalyi borpiaci év zárókészletét alapul véve valószínűsíthető, hogy jelenleg körülbelül 1,9 millió hektoliter bor van készleten a pincékben. Ez a mennyiség keresletnövekedést generál a szőlőfelvásárlásban, ami növelni fogja a szőlőárakat, figyelembe véve a későbbiekben részletezett import visszaesést is.
A szőlőtermesztésben jelenleg a művelt borvidéki szőlőterület nagysága meghaladja a 58 ezer hektárt Magyarországon. A leszüretelt szőlő mennyisége 2013-ban 390 ezer tonna, 2014-ben 348 ezer tonna volt. A termésátlag tavaly 5 tonna volt hektáronként, a kiemelkedően jó átlagot termő 2013-hoz képest ez 2 tonnával kevesebb hektáronkénti mennyiséget jelent. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának összegzés szerint az idén 476 ezer tonna termésre számítanak. A különböző műveletek költségeit, időtartamát és gyakoriságát első szakaszban több hegybíróval egyeztetve, a szőlőtermelés idei kilónkénti országos nettó önköltségi árát 93 forintban állapították meg, ami legalább, nettó 100 forintos centrum felvásárlási árat indokol. (munkatársunktól)
Kapcsolódó cikkeink
A csemegeszőlő lehet a klímaváltozás egyik nyertese
Miközben a gyümölcstermesztés a hektikus időjárási körülmények miatt egyre kiszámíthatatlanabbá…
Tovább olvasom >Aszályos évjárat: kisebb mennyiség, de kiemelkedő minőség várható
Az aszály miatt az idei évjáratot kisebb mennyiség, de potenciálisan…
Tovább olvasom >Az aszály sújtotta évjárat: kisebb mennyiség, de kiemelkedő minőség a borászatban
A 2023-as borászszezon rendkívül különleges volt Magyarországon, amelyet az aszály…
Tovább olvasom >További cikkeink
Miért dugulnak be sorra a csomagautomata szolgáltatók? Ez az adat rámutat az okokra
Egyre népszerűbbek a csomagautomaták: idén már a webshopok közel háromnegyede…
Tovább olvasom >Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >