Döntött az EU: több alkohol lehet a magyar borban
Brüsszel jóváhagyta, hogy a rossz időjárás miatt a borászok növeljék a bor alkoholfokát.
A szaktárca a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának javaslatára – augusztusban fordult az illetékes uniós testülethez, hogy engedélyezze a magyar borok alkoholtartalmának növelését a rossz időjárás miatt.
A magyar kezdeményezéshez hasonlóan további kilenc ország, Németország, Szlovénia, Ausztria, Csehország, Belgium, Dánia, Szlovákia, Hollandia és Nagy-Britannia kért alkoholfok-javítási lehetőséget. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint Brüsszel jóváhagyta a kérést, vagyis a 2010-es magyar mustok és borok alkoholfokának további fél százalékos javítását.
Az eredeti uniós szabályok szerint a tagállamok borászai másfél százalékkal növelhetik az alkoholfokot, idén viszont az Európai Bizottság 2 százalékra emelte ezt a határt. A módosított szabályozás értelmében az idén szüretelt készült szőlőmustot, részben erjedt szőlőmustot, még erjedésben lévő újbort és bort. Az alkoholfok növelését répacukorral vagy sima, illetve finomított mustsűrítmény hozzáadásával lehet növelni, a bor alkoholtartalma azonban nem lehet 12,5 százalékosnál erősebb – írja az Origo.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
EM: tovább folytatódik a visszaváltási rendszer fejlesztése
Az előző év elejétől bevezetett rendszernek köszönhetően 2025 nyarára jelentős…
Tovább olvasom >Lassulás és áremelkedés egyszerre – így alakul a tejpiac nyáron
A tejágazatban egyszerre van jelen a nemzetközi árnövekedés és a…
Tovább olvasom >Újabb probléma hozhat élelmiszer-drágulást
Súlyos következményekkel járhat a latin-amerikai agrárszektorra nézve, ha az Egyesült…
Tovább olvasom >