Diplomás pálinkamestereket képez a Corvinus Egyetem
Rövidesen egyetemi szinten is megindul a pálinkamesterek képzése Magyarországon: a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) Élelmiszertudományi Karának pálinkamester szakmérnök, illetve szaktanácsadó képzése 2012 őszétől levelező tagozaton várja a pálinkakészítés iránt érdeklődőket.
A pálinkás szakmában az utóbbi években megindult egyfajta öntisztulás, megfigyelhető a minél magasabb minőségre törekvés, ennek köszönhetően jött létre 2008-ban a pálinka törvény is – idézte fel az MTI-nek a Corvinus újonnan indított szakának szakfelelőse.
Kasza Gyula egyetemi adjunktus elmondta, hogy másfél éven keresztül tevékenykedett a Pálinka Nemzeti Tanács titkáraként, és ez idő alatt egyre többen keresték meg arról érdeklődve, hol képezhetnék magukat tovább a pálinkák világában, hogyan tanulhatnák meg felsőfokon a párlatkészítést.
A Corvinuson már tíz éve nagy sikerrel működik a szőlész-borász szak, felsőfokú pálinkamester képzés azonban mostanáig nem volt elérhető Magyarországon – emlékeztetett a szakember.
Elmondása szerint ezért a BCE munka mellett elvégezhető, diplomával elismert szakirányú továbbképzést állított össze a pálinkás szakemberek és a pálinkakészítés iránt érdeklődők részére. Az egyetem célja, hogy aktívan hozzájáruljon a pálinkás szakma szakember-ellátottságának és szakmai presztízsének fejlesztéséhez.
Mint kiemelte, a képzés összeállításánál a piac által elvárt ismereteket, illetve az elmélet és gyakorlat összhangját tartották szem előtt, melynek alapján a hallgatók elláthatják a pálinkakészítő üzemek szakmai és vezetői feladatait, vagy akár saját pálinkafőzdét menedzselhetnek.
Kasza Gyula megjegyezte, a képzés által érintett legfontosabb területek kiterjednek a pálinkakészítés technológiájára, műveleteire és berendezéseire, a pálinkaminőség-vizsgálatra és a minősítésre (bírálatra), a nyersanyagismeretre, a különleges párlatok készítésére, a pálinkakultúrára, pálinkamarketingre és a szakjogi, vállalkozási, pénzügyi, illetve kereskedelmi ismeretekre.
Minden tantárgyat olyan oktatók tanítanak, akik saját maguk is elismertek a szakterületükön. Az egyes tantárgyak keretében ráadásul sok olyan előadót – híres pálinkamestereket, tapasztalt kereskedőket, neves étteremtulajdonosokat, reklámszakembereket – látnak vendégül, akik egy-egy óra keretében saját személyes tapasztalataikon keresztül mutatják be a tananyagok gyakorlati vonatkozásait – árulta el a szakfelelős.
Mint hozzáfűzte, a képzés résztvevői az élelmiszertudományi kar jól felszerelt laborjában és pálinkatanüzemében mélyíthetik el az elméletben megtanultakat. A hallgatók emellett minden félévben tanulmányi túrára indulnak, amelynek keretében megismerkednek egy-egy országrész nevezetes főzdéivel, párlataival és elismert szakembereivel.
Kasza Gyula beszámolója szerint a négy féléves képzés 15 főtől indítható. A szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkezők pálinkamester szakmérnök, míg a más területen végzett, legalább főiskolai, illetve BSc szintnek megfelelő felsőfokú végzettségű hallgatók pálinkamester szaktanácsadó képzettséget szerezhetnek.
A képzés nyitva áll a felsőfokú képzettséggel nem rendelkezők számára is, részükre azonban diploma nem, csak a képzésen való részvételt tanúsító igazolás lesz kiadható. Az oktatásra augusztus 31-ig lehet jelentkezni; részletes adatokat a www.palinkamesterkepzes.hu honlapon találhatnak az érdeklődők. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Megugrott a FAO globális élelmiszerár indexe
Az elmúlt 18 hónap legmagasabb értékére ugrott az élelmiszer-alapanyagok globális…
Tovább olvasom >Suppan Gergely: magasabb növekedési pályára állhat a gazdaság
Magasabb növekedési pályára állhat a magyar gazdaság 2025-től – mondta…
Tovább olvasom >Sok sót tartalmaznak és drágák az új generációs növényi alapú húsok
Míg a növényi alapú húshelyettesítők nagy többsége a hússal szemben…
Tovább olvasom >