Dinnyenapot tartanak szombaton Ópusztaszeren
Tíz mázsa mézédes medgyesi dinnye érkezik szombaton Ópusztaszerre, a Nemzeti Történeti Emlékparkba, ahol dinnyenapot rendeznek a skanzen Szegedi tanyáján.
Déltől, az eperfák tövében a látogatók megismerhetik a dinnyetermesztés hagyományos módszereit is, és megtudhatják, melyek az érett görögdinnye ismérvei – mondta Kovács-Seregi Szabina, az intézmény sajtóreferense.
Rendeznek dinnyesúlysaccoló versenyt, a legbátrabbak pedig azt is kipróbálhatják, mennyit tudnak megenni fél óra alatt a gyümölcsből; volt olyan év, hogy három kilónál is többet kellett elfogyasztani a győzelemhez.
A tanya udvarán sárgadinnyelekvár fő majd. Ehhez az érett sárgahúsú gyümölcs belét kétcentis darabokra vágják, üstben állandó kevergetés mellett főzik, amikor pedig levet ereszt, kevéske citromhéjat és vaníliarudat adnak hozzá. Ahogy a felére besűrűsödött, jöhet a cukor, amikor az is felolvadt, citromlé kerül bele, ami nemcsak kellemes ízt ad a lekvárnak, hanem megőrzi a világos színét is.
A legkisebbeket kézműves-foglalkozás várja, ahol a dinnyemagfűzést és a dinnyehéjfaragást gyakorolhatják. Ez utóbbi rejtelmeibe Tamás Gábor ételszobrász vezeti be az ügyes kezű vendégeket, akikre azonban nem vár könnyű munka, hiszen a gyümölcsök közül a görögdinnyét a legnehezebb faragni, mert könnyen hasad.
Egy rövid színházi előadás is szórakoztatja majd az egybegyűlteket: ebben Móricz Zsigmond leírása alapján a dinnye- és a tengericsősz mindennapjai elevenednek meg.
A fesztivál egyik legnépszerűbb programja várhatóan az lesz, amikor megtanítják a vendégeket, miként lehet felismerni az érett dinnyét. Hiszen egyetlen más gyümölcs sincs a Kárpát-medencében, amely akkora feladvány lenne a vásárlóknak, mint a görögdinnye. Minden más gyümölcs érettségét elárulja a színe – még a sárgadinnye is jelzi kissé, hogy alkalmas-e már a fogyasztásra, a görögdinnye viszont makacsul „hallgat”. Van, aki a kopogtatásra esküszik, más a kocsányt nézi, van, aki pedig a dinnye hasát vagy színét vizsgálja. Hogy melyik az üdvözítő módszer, bárki megtudhatja, ha részt vesz a programokon. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Történelmi utazás a magyar bor nyomában – Egerben folytatódik a Rubicon és az MKIK előadássorozata
Május 15-én Egerben folytatódik a Rubicon Intézet és a Magyar…
Tovább olvasom >Gulyáságyúval és tacskófutammal indul a food truck szezon
Több száz éves „food truckok” érkeznek a Kincsem Parkba –…
Tovább olvasom >Május 13-án startol a 44. Országos Borverseny – Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége mellett nyitják meg a rangos eseményt
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2025. május 13-án rendezi meg…
Tovább olvasom >