Dinnyenapot tartanak Ópusztaszeren
A dinnyetermesztés hagyományos módszereivel és eszközeivel, a dinnyecsőszök mindennapjaival és az érett gyümölcs felismerésével ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba.
A skanzenben, a szegedi tanya udvarán délelőtt kezdődő rendezvényen az érdeklődők megtudhatják, milyen sokféleképpen jelent meg a sárga- és a görögdinnye a hagyományos népi kultúrában – mondta Törőcsik István, a park munkatársa, a rendezvény ceremóniamestere. Hozzátette: az érkezők természetesen belekóstolhatnak az idei termésbe is, hiszen helybéli gazdák finom dinnyéivel várják őket.
Rendeznek dinnyesúlysaccoló versenyt, amelyen az lesz a győztes, aki legpontosabban meg tudja becsülni az előtte lévő dinnye súlyát. A legbátrabbak azt is kipróbálhatják, mennyit tudnak megenni fél óra alatt a gyümölcsből. Aki indulni akar, annak ideje elkezdeni tréningeznie, hiszen volt olyan év, hogy három kilogrammnál is több dinnyét kellett elfogyasztani a győzelemhez.
A tanya udvarán üstben fő majd a sárgadinnyelekvár. Ehhez az érett gyümölcsöt fölkockázzák, egy kevés cukrot és egész fahéjat adnak hozzá, s mielőtt elkészülne, citromlével és a citrom reszelt héjával ízesítik.
A legkisebbeket kézművesfoglalkozás várja, ahol a dinnyemagfűzést és a dinnyehéjfaragást gyakorolhatják. Egy rövid színházi előadáson a dinnyecsőszről szóló jeleneteket mutatják be Kiss Lajos hódmezővásárhelyi néprajzkutató A szegény ember élete című művéből. A programok szünetében dél-alföldi muzsika szól, és a skanzen vendége lesz Tamás Gábor zöldségszobrász is, aki ezúttal dinnyéből készíti el remekműveit.
A fesztivál egyik legnépszerűbb programja várhatóan az lesz, amikor megtanítják a vendégeket, miként lehet felismerni az érett dinnyét. Hiszen egyetlen más gyümölcs sincs a Kárpát-medencében, amely akkora feladvány lenne a vásárlóknak, mint a görögdinnye. Minden más „tisztességes” gyümölcs érettségét elárulja a színe, még a sárgadinnye is jelzi – kissé -, hogy alkalmas-e már a fogyasztásra, a görögdinnye viszont makacsul „hallgat”. A vásárló persze nem szeretne „tököt” hazacipelni, így mindenki próbálkozik valamivel. Van, aki a kopogtatásra esküszik, van, aki a kocsányt nézi, van, aki pedig a dinnye hasát vagy színét vizsgálja. Hogy melyik az üdvözítő módszer, bárki megtudhatja, ha részt vesz a programokon – írja a vallalkozoinegyed.hu.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >