Díjazták az év gluténmentes kenyereit és péksüteményeit
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Cöliákia Egyesület és az AMUREX GM Hungária Kft. immár harmadik alkalommal szervezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét, amely idén négy kategóriában hirdetett győzteseket. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a lisztérzékenyek igényeire és ösztönözze a gluténmentes termékek fejlesztését. Az eseményre a Kenyér Világnapján került sor, ahol Jakab István, a MAGOSZ elnöke, és Szécsényi Tamás, a NAK élelmiszeripari igazgatója is részt vett.

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a lisztérzékenyek igényeire és ösztönözze a gluténmentes termékek fejlesztését
A verseny győztesei között megtalálható a P.Geri Kft., amely magvas barna kenyerével nyerte el az első helyet a friss kenyér kategóriában, míg a Tamarix Kft. a tartós kenyér kategóriában bizonyult a legjobbnak gluténmentes magvas formakenyerével. A töltött péksütemények kategóriáját a Frigo-Hasso Kft. leveles túrós párnácskája nyerte, a töltetlen péksütemények között pedig Csirke András juhtúrós sós rudja végzett az első helyen.
A verseny különdíjasai között a Lavina Kft. és a Becker és M Kft. is szerepelt. Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a díjátadón kiemelte, hogy a gluténmentes élelmiszerek iránti kereslet folyamatosan növekszik, így a minőségi és innovatív termékek létrehozása az élelmiszerbiztonság és a diétás lehetőségek bővítése szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Koltai Tünde, a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke a zsűrizés szigorú laborvizsgálati követelményeit emelte ki, amelyek garantálják a termékek biztonságát.
Kapcsolódó cikkeink
Agrárkamara: nem kérünk az ukrán importból
Az Európai Bizottság határozatlan idejű kedvezményeket javasol Ukrajnának a lejárt…
Tovább olvasom >NAK: Brüsszel zöld utat biztosítana az ukrán importnak
Június 5-én lejárt az Ukrajna javára biztosított szabadkereskedelmi intézkedések hatálya,…
Tovább olvasom >Áttörést hozhat a mesterséges intelligencia az agrár-erőforrások hatékonyabb kiaknázásában
Az MI nem csak az adatalapú, precíziós gazdálkodásban, hanem az…
Tovább olvasom >További cikkeink
A GVH vizsgálatai szerint nem a kiskereskedelem a ludas az áremelkedésekben
Nem a kiskereskedelem a felelős a tej, a tejtermékek és…
Tovább olvasom >A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszer márkája a Brand Finance szerint
A Nestlé immár tizedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát,…
Tovább olvasom >Iskolakezdés: átlagosan 50-75 ezer forinttal terveznek a családok
A REGIO JÁTÉK friss felmérése szerint a 2025-ös iskolakezdés átlagosan…
Tovább olvasom >