Díjazták az év gluténmentes kenyereit és péksüteményeit

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 10. 16. 11:56

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Cöliákia Egyesület és az AMUREX GM Hungária Kft. immár harmadik alkalommal szervezte meg a gluténmentes kenyerek és péksütemények versenyét, amely idén négy kategóriában hirdetett győzteseket. A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a lisztérzékenyek igényeire és ösztönözze a gluténmentes termékek fejlesztését. Az eseményre a Kenyér Világnapján került sor, ahol Jakab István, a MAGOSZ elnöke, és Szécsényi Tamás, a NAK élelmiszeripari igazgatója is részt vett.

A verseny célja, hogy felhívja a figyelmet a lisztérzékenyek igényeire és ösztönözze a gluténmentes termékek fejlesztését

A verseny győztesei között megtalálható a P.Geri Kft., amely magvas barna kenyerével nyerte el az első helyet a friss kenyér kategóriában, míg a Tamarix Kft. a tartós kenyér kategóriában bizonyult a legjobbnak gluténmentes magvas formakenyerével. A töltött péksütemények kategóriáját a Frigo-Hasso Kft. leveles túrós párnácskája nyerte, a töltetlen péksütemények között pedig Csirke András juhtúrós sós rudja végzett az első helyen.

A verseny különdíjasai között a Lavina Kft. és a Becker és M Kft. is szerepelt. Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a díjátadón kiemelte, hogy a gluténmentes élelmiszerek iránti kereslet folyamatosan növekszik, így a minőségi és innovatív termékek létrehozása az élelmiszerbiztonság és a diétás lehetőségek bővítése szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Koltai Tünde, a Magyar Cöliákia Egyesület elnöke a zsűrizés szigorú laborvizsgálati követelményeit emelte ki, amelyek garantálják a termékek biztonságát.

Kapcsolódó cikkeink