Digitális Forradalom a nyúlhústermelésben: sikeresen zárult a Tetrabbit és az Állatorvostudományi Egyetem innovatív projektje
A digitalizáció az élet minden területét átalakítja. Ma már mindenki számára egyértelmű, hogy az állattenyésztésben is létkérdés, hogy be tudunk-e lépni ebbe az új korszakba. A digitalizáció azonban nem csak azt jelenti, hogy digitális eszközöket használunk: az információkat fel kell dolgozni, és csak az emberi elme számára képtelenül hosszadalmas és bonyolult számítások eredményének megismerésével, megértésével alakíthatjuk úgy gondolkodásunkat és döntéseinket, hogy az elvárt sikereket el tudjuk érni.
A Tetrabbit Kft., közép-európai régió legnagyobb és legmodernebb nyúlvágóhídjának üzemeltetője, valamint az Állatorvostudományi Egyetem, hazánk egyetlen állatorvosképző intézményeként a teljes nyúlhústermelő vertikum digitalizációjának megvalósítására 2021-ben indított kutatás-fejlesztési projektet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával. A közös projekt végrehajtása során kifejlesztett my-rabbit.eu rendszer a világon az első és idáig egyetlen informatikai rendszer, ami a nagyüzemi nyúlhústermelést teljeskörűen lefedi. A termelési ciklus lépései során a dolgozók digitális űrlapokat töltenek az okostelefonokon; a testsúlyok, alomsúlyok mérése olyan mérleggel történik, amely az okostelefonokkal képes kommunikálni; ipari számítógépek mérik az istállókban a környezeti paramétereket, és a mért adatok és a beállított célparméterek alapján szoftverek vezérlik az épületgépészeti berendezéseket. A vágónyulak feldolgozása során a vágási kihozatalról, az elkészített termékek mennyiségéről, a vágósorba épített automata mérleg adatairól, egyedi testsúly adatokról is azonnali információt lehet szerezni.
A rendszert bevezették a Tetrabbit Kft. teljes integrációjában, amelyben országszerte 30 tenyésztő és szaporító, valamint hizlaló telep található és összesen 45 000 anyanyúl és 250 ezer hízónyúl termel egy időpillanatban, míg az élelmiszerüzem éves szinten 1000 feletti azonosított tételen belül 2,2 millió vágónyúlból közel 500 féle terméket állít elő. A fejlesztésnek köszönhetően így minden élelmiszertermék precízebb irányítás alatt, pontosabb nyomonkövetéssel, tehát költséghatékonyabb módon készül, és ez hosszú távon alapozza meg a vállalat nemzetközi versenyképességét.
Kapcsolódó cikkeink
Hideg konyha
A funkcionalitás igénye, a digitalizáció folyamatának felgyorsulása, a fogyasztói trendek…
Tovább olvasom >Többen dolgoznak a magyar agráriumban, mint a rendszerváltozáskor
Többen dolgoznak a magyar agráriumban, mint a rendszerváltozáskor – jelentette…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligencián alapuló fejlesztést valósított meg az Adony Logisztikai Központ Kft.
Mesterséges intelligencián és szenzortechnológián alapuló fejlesztést valósított meg az Adony…
Tovább olvasom >További cikkeink
Hogyan fognak az európaiak vásárolni az idei ünnepi szezonban?
A ShopFully és az Offerista Group az „Holiday Shopping Study…
Tovább olvasom >Új napelemparkkal bővül a Nestlé szerencsi gyár
Jövő márciusban lép működésbe az az 1,5 GW éves teljesítményű…
Tovább olvasom >Az irodapiacon túlkínálat, a kiskereskedelmi ingatlanok és szállodák terén visszatérő kereslet várható 2025-ben
A magyar kereskedelmi ingatlanpiacot jelenleg a tranzakciószámok csökkenése és a…
Tovább olvasom >