”Diéta”: könnyebb utálkozva, mint jellemesen?
Amerikai kutatások eredménye volt, hogy amennyiben hamis emlékeket „idéznek” a tesztalanyok emlékezetébe, úgy azok ennek megfelelően fognak viseltetni egy-egy élelmiszerrel kapcsolatban. A kutatók szerint e tény alapja lehet újfajta fogyókúráknak is. Az eddig is ismert volt, hogy a gyermekkori étkezési élmények és tapasztalatok kihatással vannak a felnőttkori fogyasztási szokásokra is. Erre épül a gondolat, hogy az elhitetett, a valóságban nem megtörtént élmények is befolyásolhatják az ételválasztást.
A felmérésben 204 tanulót vetettek „étkezési analízis” alá. Számos diák olyan hamis visszajelzést kapott, amely szerint gyerekkorában egyszer rosszul lett az eperfagyitól. A felmérésben résztvevő diákok közül a hamis eredmény hatására sokan emlékezni kezdtek erre a meg nem történt esetre, és úgy nyilatkoztak, hogy nem ennének a jövőben ilyen édességet.
Az elképzelés, hogy hamis információn nyugvó elutasítást váltsanak ki emberekből ételek, illetve italok kapcsán, nem új. Alkoholistákat sokszor vetnek alá olyan gyógyszeres kezelésnek, amelynek hatására az alkohol undort vált ki belőlük. A kísérlettel valami hasonlót akartak elérni édességekkel, de fizikai rosszullét előidézése nélkül.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Görög uniós biztosjelölt: a közlekedés és a turizmus alapvető pillérei a fenntartható jólétnek és a versenyképességnek
Európának új tervre van szüksége a fenntartható jólét és versenyképesség…
Tovább olvasom >Színe és fonákja
Ahogy arra már többször is utaltunk, a cukrászok termékfejlesztési próbálkozásainak…
Tovább olvasom >Megugrik az európaiak utazási kedve: A 2024-es év őszi és téli szezonjának utazási trendjei
Az Európai Utazási Bizottság (ETC) legújabb kutatása szerint jelentős növekedés…
Tovább olvasom >