Debütált a Blues Kékfrankos 2016 – kiváló évjárat Egerből
Már a Kovács Nimród borászat kóstolótermében sorakoznak a 2016-os évjáratú Blues Kékfrankos palackok, amelyek a 2015-es évjárathoz hasonlóan magas minőséget és különleges borélményt jelentenek a fogyasztóknak. A három évvel ezelőtti szüret – noha az ország nyugati részein az erős májusi fagykár utáni nyári jégesők és csapadékos augusztus megtizedelte a szőlőtermést – az egri borvidéken szép szőlővel és jó terméssel zárult. All that jazz termékcsaládunk Kékfrankosában harmonikusan simulnak eggyé az illatok és ízek a terroir kínálta egyedi ásványossággal. Szilva, cseresznye és étcsokoládé aromája és selymes tanninok jellemzik két Monopole-dűlőnk, a Nyilasmár és Nagyfai kiváló minőséget adó gyümölcseinek fajtaházasítását, s e karakterét a hosszas tölgyfahordós érlelés miatt a palackban is még évekig megőrzi bor.
Érdekesség, hogy a híres burgundiai Billon cég kifejezetten az All that Jazz termékcsaládunkba tartozó Blues Kékfrankosunkhoz ajánlotta Richelieu típusú hordóit. Filozófiánk szerint boraink negyven százalékát magyar, másik negyven százalékát francia, húsz százalékát pedig amerikai tölgyfahordókba tesszük.
Monopole Blues 2016A Kékfrankos fajtának és nevének eredetéről számos ellentmondásos információ létezik. Tény, hogy noha lehetne tisztán magyar fajta is, eredetileg Blaufränkisch néven rögzítették a franciországi Colmarban 1875-ben. Genetikailag alátámasztott tény azonban hogy az osztrák blaufränkisch azonos a magyar kékfrankossal, a fajta bölcsője pedig a Dalmácia–Ausztria–Magyarország háromszögben ringott. A kékfrankos név magyarázatára is többféle variációt ismerünk. A legelterjedtebb szerint a napóleoni háborúk idején francia kézre került Sopronban a katonáknál kétféle fizetőeszköz volt, egy kevésbé értékes fehér és egy konvertibilis kék, ezért az ottani szőlősgazdák a jó borért kékben kérték a fizetséget. Egy másik elmélet szerint a kékfrankos a Blaufränkisch szó szerinti fordítása, amiből a blau nem igényel magyarázatot, a fränkisch pedig Nagy Károly óta a minőségi fajták megkülönböztetésére szolgált a silány heunischokkal szemben.
Kapcsolódó cikkeink
Ez lehet az oka a vörösbor-fogyasztás drámai visszaesésének
Az elmúlt években világszerte érzékelhető a vörösbor-fogyasztás visszaesése – és…
Tovább olvasom >Alumíniumpalackos bort vezet be a brit Aldi
Április 14-től alumíniumpalackos saját márkás borral bővül az Aldi kínálata…
Tovább olvasom >Az Európai Bizottság az uniós borágazat versenyképességének erősítésére tett javaslatot
Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol az európai borágazat versenyképességének, ellenálló…
Tovább olvasom >További cikkeink
A magyar torma virágzik – mégis nehéz helyzetben vannak a termelők
Bár 2024-ben tovább nőtt a magyar tormaexport volumene, és a…
Tovább olvasom >Erős Pistás pogácsával rukkolt elő az Univer és a Lipóti Pékség
Omlós, mégis nagy erő van benne, egyesíti a túrós-tejfölös könnyedséget…
Tovább olvasom >Nem áll meg 2025-ben sem a SPAR fejlődése: két budapesti áruház újult meg 580 millió forintból
Mintegy 580 millió forintos beruházással megújult két budapesti SPAR szupermarket.…
Tovább olvasom >