Czerván: nem kell tartani jelentősebb élelmiszerdrágulástól
Az utóbbi hónapokban átlagosan 6 százalék körül emelkedtek az élelmiszerárak Magyarországon, jelentősebb drágulástól nem kell tartani, és bár a kormány napirenden tartja az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének kérdését, egyelőre nem várható érdemi változás ezen a téren – válaszolta Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára az MTI-nek.
A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) közgyűlésén az MTI kérdésére hangsúlyozta: jelentős áremelkedéstől azért nem kell tartani, mert az élelmiszerek drágulásának gátat szab a fizetőképes kereslet.
Az államtitkár emlékeztetett rá, hogy a vidékfejlesztési tárcának konkrét ráhatása nincs az élelmiszerek áremelkedésére, a kormány az élelmiszerárak növekedését az általános forgalmi adó mértékének megállapításával tudja befolyásolni. Mint mondta, „a kérdéskör napirenden van” – főként az alapvető élelmiszerek áfájának mérséklése -, ám egyelőre konkrét intézkedés nem várható.
Mint fogalmazott, az ország anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé – a jövő évi költségvetést sem fogadta el az Országgyűlés, és az IMF-tárgyalások sem zárultak le -, hogy ezen a területen érdemi változás történjen. „De a kormány folyamatosan foglalkozik a kérdéssel” – tette hozzá.
Czerván György utalt arra is, hogy az élelmiszerek drágulása nem most kezdődött, de a gazdasági válság következtében gyorsult fel. Az élelmiszerárak magas szinten látszanak stabilizálódni, az idén a takarmányárak növekedése hatott ebbe az irányba – fűzte hozzá. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Júniusban lassult a termelői árak éves csökkenése Németországban
Németországban a termelői árak 1,6 százalékkal csökkentek júniusban az egy…
Tovább olvasom >Erősebb félévet zártak a vidéki szálláshelyek, mint tavaly
A turizmus 2023-ban vett lendülete továbbra is érezteti hatását. A…
Tovább olvasom >Már minden Auchan-áruházban lehet muncholni
Május elejétől már minden Auchanban az eredeti árhoz képest akár…
Tovább olvasom >