Csütörtökön kezdődnek a debreceni bor- és dzsessznapok
A debreceni Nagyerdőben rendezik meg a hétvégén a bor- és dzsessznapokat, ahol csütörtöktől 19 borvidék 62 borászata, 39 koncert és 175 magyar muzsikus várja majd az érdeklődőket – mondta el a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján a város kulturális alpolgármestere kedden.
Komolay Szabolcs felidézte, hogy a város két tradicionális rendezvényét tavaly vonták össze, a programokra akkor több mint húszezren látogattak el a nagyerdei Békás-tó partjára.
A dzsessznapokat 45., a borkarnevált 17. alkalommal tartják meg, a programsorozat a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Fesztiválszövetség szakmai értékelése alapján elnyerte a Gasztroélmények éve ajánlását – fűzte hozzá.
Maloschik Róbert, a rendezvény művészeti tanácsadója szerint még nem volt példa arra Magyarországon, hogy egy fesztiválon 175 magyar dzsesszmuzsikus lépjen közönség elé. Így „magyar dzsessztörténeti eseménynek lesznek szemtanúi a látogatók” – tette hozzá.
A dzsessznapokon három 45 éves muzsikus, Cseke Gábor és Nagy János (zongora), valamint Frankie Látó (hegedű) is fellép. A fesztivál legfiatalabb előadója a 16 éves Pál Gábor, a legidősebb fellépő Gyarmati Zoltán, aki a napokban töltötte be 78. életévét – sorolta az érdekességeket a művészeti vezető.
Maloschik Róbert hozzátette: hagyományosan a dzsessznapok első napján lép fel a Debreceni Jazz Együttes, a vasárnapi zárónapon pedig a Debrecen Dixieland Jazz Band. Megismerheti a debreceni közönség a Németországból erre a rendezvényre hazaérkező Németh János szaxofonos játékát is – jegyezte meg.
Tóth Ernő, a Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezető-helyettese elmondta: a bornapok keretében négy napon át 19 borvidék, 62 borászatának több mint 500 féle borát kóstolhatják meg a Békás-tó partjára látogatók. Köztük most először a Debrecen egykori szőlőskertjeként emlegetett érmelléki Bihardiószegen termett régi magyar bort, a bakatort.
Heit Lóránd borász elmondta: a négy hektáros családi borászatukban tavaly fordultak termőre az első tőkék, a debreceni bornapokon már kóstolható lesz az aszúsodásra is alkalmas bakator szőlőből készült száraz fehér bor. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Új szintre emelik a balatoni gasztronómiát: megoldást hozhat a szezonalitásra és a munkaerőhiányra a Balatoni Kulináris Műhely
A térség éttermei, borászatai és szakképző intézményei közösen alakították ki…
Tovább olvasom >Megkezdődött a 44. Országos Borverseny, mintegy 2700 palack bor versenyez
A kedden kezdődött 44. Országos Borversenyen 239 pincészet 890 bormintája,…
Tovább olvasom >A magyar bor történetei: királyok kedvencétől a bikavérig – történelmi est Egerben
2025. május 15-én különleges történelmi-gasztronómiai eseménynek ad otthont a Juhász…
Tovább olvasom >További cikkeink
20 százalékkal nőtt az AutoWallis árbevétele az első negyedévben, aminek már közel a kétharmada külföldről származik
2025 első negyedévében az AutoWallis Csoport árbevétele 20%-kal, 107 milliárd…
Tovább olvasom >A „Köszi, SIÓ!” program idén is támogatja az iskolásokat: fókuszban a gyerekek digitális biztonsága
A digitális oktatás támogatása, valamint a gyermekek online jóléte és…
Tovább olvasom >Három hazai fajtával indult az eperszezon a Kifli.hu-n
Az eper minden évben a legnépszerűbb szezonális gyümölcsök közé tartozik…
Tovább olvasom >