Csütörtökön kezdődik a 20. Egri Bikavér Ünnep
Július 7. és 10. között huszadik alkalommal rendezik meg Eger legjelentősebb borgasztronómiai fesztiválját, az Egri Bikavér Ünnepet – tájékoztatta a szervező egri hegyközség hegybírója, Tarsoly József az MTI-t.
A négynapos érsekkerti rendezvényen 31 borászat több mint százféle Egri Bikavérét, Egri Csillagát és rozéját kóstolhatják meg a látogatók, a borok mellé pedig 17 étterem kínál ételkülönlegességeket.
A Bikavér-ünnepen idén először más borvidéknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a szervezők: a fesztivál díszvendége a Tokaj-Hegyalja Világörökségi Borvidék lesz, így a kínálatban ezúttal tokaji borok is szerepelnek.
A bor- és ételkínálat mellett kísérőprogramok is várják a vendégeket: két helyszínen több tucat zenekar lép fel. Az Egri Bikavér Színpadon lesz látható mások mellett csütörtökön a Kerekes Band, pénteken a Balkan Fanatik, szombaton a Hot Jazz Band, vasárnap pedig a VI. Szepesi György Bárzenész Találkozó nyitókoncertjén Kökény Attila, Mujahid Zoltán és Tabáni István.
Az Egri Csillag színpadon dj-k és különböző formációk váltják egymást négy napon át. Fellép többek között a Fran Palermo, Hó Márton, valamint Szabó Benedek és a Galaxisok is. Az egri Part Egyesület égisze alatt működő színpadnál ebben az évben is fényfestéssel teszik hangulatosabbá a környezetet.
Tarsoly József felidézte: az egri hegyközség és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség két éve hosszabb távú megállapodást kötött, melynek keretében a szervezet tagjai zsűrizik a fesztivál ételeit. A legjobb étel kiválasztásánál különösen fontos szempont, hogy az mennyire harmonizál a kínált Egri Bikavérrel.
Az eredményhirdetésre szombaton kerül sor, s ekkor hirdetik ki az Egri Bikavér Ünnep legjobb borát is. Hozzátette: ebben az évben a Magyar Fesztivál Szövetség és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös szakmai értékelése alapján a 20. Egri Bikavér Ünnep kiérdemelte a Gasztroélmények Éve 2016. ajánlást.
A hegybíró kitért arra: a fesztiválon hosszú idő után ismét kapható lesz az Ezredforduló Egri Bikavére, melyet az Egri Borvidék szőlő- és bortermelői az államalapítás ezeréves tiszteletére készítettek el a pincék legkiválóbb 1997-es évjáratú boraiból.
A 119 termelő 11 ezer 369 liter borából elkészült Ezredforduló Egri Bikavérét először az 1999-es Egri Bikavér Ünnepén mutatták be, amelyet most, 17 évvel később ismét megkóstolhatnak a borkülönlegességek rajongói.
A kísérőesemények sorában lesz még egyebek mellett bokszverseny, veterán jármű felvonulás és kézműves vásár is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Kitűnően szerepeltek a 2024-es évjáratú borok a XXI. Synvino Borversenyen
Összesen 400 nevezés érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta…
Tovább olvasom >Világot átívelő borászati összefogás – bemutatjuk a The Global AVA nemzetközi szervezetet
A kaliforniai Livermore-völgyi Borászati Közösség 2025. február 26-án bejelentette a…
Tovább olvasom >Borpiaci változások: csökkenő fogyasztás, kihívások és lehetőségek
Az elmúlt években jelentős átalakulás zajlott a hazai és nemzetközi…
Tovább olvasom >További cikkeink
Németországban havi szinten lassult, éves összevetésben gyorsult a nagykereskedelmi árak emelkedése februárban
Németországban februárban havi szinten lassult, éves összevetésben gyorsult a nagykereskedelmi…
Tovább olvasom >Egyensúly és szépség a mindennapokban – A Balance by Béres Alexandra termékei már elérhetők a Rossmannban
Béres Alexandra Balance márkája új szépségápolási termékekkel debütált a Rossmannban,…
Tovább olvasom >Március 14-én fogyasztóvédelmi napot tartanak az Auchan áruházak
Az Auchan Magyarország 2017-től a Covid járvány megjelenéséig minden évben…
Tovább olvasom >