Csupán a cégvezetők 14 százaléka zárkózik el a magasabb adózású cafeteria elemektől
Bár jövőre többe kerül a munkáltatóknak gondoskodni a munkavállalóikról, egy felmérés szerint a cégvezetőknek csupán 14 százaléka zárkózott el a magasabb közteherrel adózó cafeteria juttatások megítélésétől – közölte az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár szerdán Fata László cafeteria szakértő munkáltatói felmérésére hivatkozva.
A közlemény ismerteti: a jelenlegi tervek szerint 2017. január elsejétől változik a nyugdíjelőtakarékosságot, az egészséget és az egészségmegőrzést támogató béren kívüli juttatások adózása. Az eddigi, kedvezményes, 34,51 százalékos adózás helyett jövőre a munkáltatók 49,56 százalékos teher mellett gondoskodhatnak munkavállalóikról.
A munkáltatói gondoskodás fontos szerepet tölt be a cégek életében, a megkérdezettek 90 százaléka alkalmaz valamilyen – dolgozói választásra épülő – cafeteria elemet. A cégvezetők 47 százaléka szerint 2017-ben a kedvező adózású készpénz lesz a legnépszerűbb cafeteria elem.
A piac legnagyobb szereplőjéhez, az OTP Nyugdíjpénztárhoz a befizetések egyharmada munkáltatói hozzájárulásból érkezett 2015-ben. Nagy Csaba, a pénztár ügyvezető igazgatója szerint bizakodásra ad okot, hogy a munkáltatók nagy része az átalakuló adóterhek ellenére sem mond le a hosszú távú gondoskodást elősegítő béren kívüli juttatásokról.
A szakember hangsúlyozza: elengedhetetlen, hogy a munkáltató egy ilyen fontos kérdésben a dolgozója mellé álljon, emellett ésszerű lenne, ha a munkavállalók az éves 100 ezer forintos készpénztámogatást öngondoskodásra fordítanák, hiszen egyéni befizetéseik után igénybe vehetik az év végi 20 százalékos adóvisszatérítési lehetőséget is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Bank360: Bevezeti a kormány az automatikus inflációkövető adóemeléseket
Automatikus adóemelést vezet be több adónál is a kormány. A…
Tovább olvasom >Globális adózási jövőkép: paradigmaváltás az ENSZ kezdeményezésében
A nemzetközi adózás szabályrendszerében jelentős változás közeleg: az ENSZ új…
Tovább olvasom >A GVH tisztázza, mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között
A vendéglátóhelyek egyre gyakrabban alkalmazzák a szervizdíjat, amelyet szabadon határozhatnak…
Tovább olvasom >További cikkeink
Visszafogottabb eredményt hozott az ősz az idegenforgalomban
A nyári szezon növekedése után az ősz első hónapja visszafogottabb…
Tovább olvasom >Az idei első félévben is töretlenül bővült a globális hotelipar
Az előző év kiugró eredményeihez képest is képes volt tovább…
Tovább olvasom >