Csupán a cégvezetők 14 százaléka zárkózik el a magasabb adózású cafeteria elemektől
Bár jövőre többe kerül a munkáltatóknak gondoskodni a munkavállalóikról, egy felmérés szerint a cégvezetőknek csupán 14 százaléka zárkózott el a magasabb közteherrel adózó cafeteria juttatások megítélésétől – közölte az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár szerdán Fata László cafeteria szakértő munkáltatói felmérésére hivatkozva.
A közlemény ismerteti: a jelenlegi tervek szerint 2017. január elsejétől változik a nyugdíjelőtakarékosságot, az egészséget és az egészségmegőrzést támogató béren kívüli juttatások adózása. Az eddigi, kedvezményes, 34,51 százalékos adózás helyett jövőre a munkáltatók 49,56 százalékos teher mellett gondoskodhatnak munkavállalóikról.
A munkáltatói gondoskodás fontos szerepet tölt be a cégek életében, a megkérdezettek 90 százaléka alkalmaz valamilyen – dolgozói választásra épülő – cafeteria elemet. A cégvezetők 47 százaléka szerint 2017-ben a kedvező adózású készpénz lesz a legnépszerűbb cafeteria elem.
A piac legnagyobb szereplőjéhez, az OTP Nyugdíjpénztárhoz a befizetések egyharmada munkáltatói hozzájárulásból érkezett 2015-ben. Nagy Csaba, a pénztár ügyvezető igazgatója szerint bizakodásra ad okot, hogy a munkáltatók nagy része az átalakuló adóterhek ellenére sem mond le a hosszú távú gondoskodást elősegítő béren kívüli juttatásokról.
A szakember hangsúlyozza: elengedhetetlen, hogy a munkáltató egy ilyen fontos kérdésben a dolgozója mellé álljon, emellett ésszerű lenne, ha a munkavállalók az éves 100 ezer forintos készpénztámogatást öngondoskodásra fordítanák, hiszen egyéni befizetéseik után igénybe vehetik az év végi 20 százalékos adóvisszatérítési lehetőséget is. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
Tavaszi adócsomag 2025 – széles körű változások több adónemben
A Nemzetgazdasági Minisztérium benyújtotta az Országgyűlésnek a tavaszi adócsomag tervezetét,…
Tovább olvasom >Ezekre a szakmákra figyel majd a NAV
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 2025. évi ellenőrzési stratégiája…
Tovább olvasom >Fontos határidő közeleg a katás vállalkozók számára
Fontos határidő közeleg a katás vállalkozók számára: február 25-ig le…
Tovább olvasom >További cikkeink
A Hortobágyi Csárdában lett hungarikum a csárda
Hungarikummá nyilvánították a csárdát és a badacsonyi kéknyelűt a Hungarikum…
Tovább olvasom >Utcai gasztrofesztivál, vacsoraestek és fesztiválos ételrendelés a SopronFesten
A SopronFest Gourmet programjainak keretében, egy héten át városszerte a…
Tovább olvasom >Unicum-sör – reklámkampány és nyereményjáték
Generációk bulifétise volt a kultikus Unicum-sör párosítás, amit még a…
Tovább olvasom >